Categorie: "Biercafe"

Gezegend met een goede smaak: Oesters met stoutbier

jopenkerk

Ben je toevallig een keertje in Haarlem en weet je niet waar je moet eten? De Jopenkerk zal je niet teleurstellen.  En je hoeft geen bierliefhebber te zijn om hier te kunnen genieten.

Jopenbier timmert nu al een tijdje aan de weg. Steeds vaker is het terug te vinden in de supermarkt en bij de slijter is het opgenomen in het vaste assortiment. Het bier waar Haarlem trots op is, wordt gebrouwen in de Jopenkerk.

De Jopenkerk is lekker ongedwongen en ik voelde mij al meteen op mijn gemak. Voor een deel heeft dat natuurlijk te maken met het geweldige assortiment bieren, voor een deel met de menukaart.

Geweldige bier-spijcombinaties kom je hier tegen. De meest opvallende is die van oesters met stoutbier. Zelf zou ik er nooit op zijn gekomen, maar het is zeker de moeite waard om voor dit gerechtje alleen al een bezoek te brengen aan dit restaurant.

Natuurlijk is het ook mogelijk om gewoon te genieten van de prachtige bieren. En schroom niet het barpersoneel om hulp te vragen, ze weten als geen ander wat er allemaal schuilt in de fusten van brouwer.

Tot ziens in Haarlem!

Oeff dat valt tegen, helaas zit ook mijn favoriet er wel eens naast

val dieu goed

Het is erg moeilijk om toe geven dat de abdij van Val Dieu een brouwsel heeft gemaakt waar ik niet blij van word. Ik had er nog wel zo naar uitgekeken. Val Dieu is een van mijn favorieten.

De trippel afkomstig van deze abdij is subliem, maar de grand cru is fenomenaal. Vandaar dat de lat vrij hoog lag toen ik de fles opende.

Als eerste viel op dat er is gekozen voor een blond bier. Het ruikt kruidig en niet onaangenaam. De smaak is zacht, maar voor mij te vlak. Na de tweede slok verandert er niet veel en helaas na de derde keer proeven kon ik alleen maar concluderen dat ook Val Dieu er wel eens naast zit. Dit bier wordt maar binnen een beperkte periode gebrouwen en dat is misschien ook helemaal niet zo erg.

Als je toch een keer wilt genieten van Val Dieu, probeer dan de Grand Cru. Een hemels bier waar je zeker van gaat genieten. Jammer genoeg niet overal te verkrijgen, maar in de betere biercafé’s zeker te vinden.

En als je geen goed biercafé in de buurt hebt, geen paniek. Want je kunt altijd nog de prachtige abdij bezoeken om te genieten van de heerlijke bieren die daar met veel zorg en liefde gebouwen worden. Vergeet vooral niet  een stukje Val Dieu kaas te bestellen want dat maakt de smaaksensatie helemaal compleet.

 

Hoe bierhemel ook bierhel kan zijn

kulminator

Lang keken we er naar uit, naar ons perfecte weekendje Antwerpen. Eerst naar de kooktempel van Sergio Herman en dan de volgende dag nagenieten in het beste biercafé van de wereld.

The Jane was subliem, wat daar neergezet is van een andere planeet. Het eten is fantastisch, de sfeer fabelachtig mooi en de prachtige wijnen zorgde ervoor dat we in een ware extase raakte. Dit keer geen bier in het wijnarrangement, maar wel verwerkt in een prachtig hertenkalf stoofpotje.

Bierhemel of bierhel?
We hoopten van het ene geluksmoment in het andere te vallen door een bezoek aan bierspeciaalcafé Kulminator.
Café Kulminator is een waar  bierparadijs met wel 600! bieren op de kaart,  het  is niet voor niet verkozen tot beste biercafé van de wereld door ratebeer.com.

Maar misschien ligt hier ook direct het probleem. Bierliefhebbers van over de hele wereld trekken massaal naar dit café met als gevolg dat het niet alleen erg druk is, maar dat je ook omringd bent door touristen. Lekker rustig weggedoken zitten met de mooi biertje  zat er voor ons helaas niet in. Wel hebben we genoten van een heerlijke Bush Noël. Maar daarna besloten we verder te trekken naar een wat meer anonieme bar.

Volgende keer als we weer in Antwerpen zijn, komen we weer terug, misschien heerst er dan wel een hele andere sfeer. Zo niet dan kun je met een gerust hart stellen dat er genoeg andere plekken zijn om te genieten van een bijzonder bier.