Categorie: "Bier & eten"

Welk bier drink jij bij haring?

bier en haring, welk bier drink jij het liefst bij Hollandse nieuwe

Ik kan niet wachten. De nieuwe haring is binnen en dit jaar schijnt de Hollandse nieuwe uitzonderlijk lekker te zijn. Haringkenner Peter Koelewijn omschreef  in het AD de nieuwe haring als ‘buitengewoon, de beste kwaliteit sinds jaren.’ Het vetpercentage schommelt tussen de 21 en 23 procent en daardoor is de smaak volgens Koelewijn zilt en romig.

Maar welk bier drink je bij deze topharing?

Chocolade en bier in een proeverij, dat moet bijna wel leuk zijn

chocolade en bier gaan verrassend goed samen

Even geen zin in bokbier? In Almere kun je donderdag 8 oktober helemaal los gaan met chocolade en bier.

PINT Flevoland laat je kennismaken met verrassende smaakcombinaties die je niet snel vergeet. Je zult zien en proeven dat chocolade niet alleen lekker is met fruitbieren.

Dat kan wel eens een hele leuke avond gaan worden.

Heb je zin gekregen?

Je kunt je aanmelden via:  [email protected]
Kosten: €15 leden 17,50 niet leden
Locatie: Poppodium De Meester
Meer informatie: op de website van PINT Flevoland

Sorachi Ace een schot in de roos

Bier voor bij de rijsttafel
De tijd rond 15 augustus is bij ons thuis bijzonder. Er wordt herdacht, gedacht en vooral veel gelachen. Verhalen over
de tijd in Nederlands Indië komen weer naar boven en we worden getrakteerd op hilarische anekdotes.

En omdat vehalen vertellen op een lege maag niet gaat, is er altijd eten, heel veel eten. Zo veel dat ik dagen lang niet meer hoef te koken. Van hele pittige gerechten als ikan pedis (hete makreel) rendang en boontje met veel peper tot zoete koekjes en nog zoetere drankjes.

Bier en oesters aan het strand, grijp je kans nu het nog kan

oester en bier lekker en spannend

Het lijkt wel of de zee op hol is geslagen. Een mysterieuze rode gloed die zwemmen in zee onmogelijk maakte en in Zeeland vormt de Japanse oesterboorder een bedreiging voor de zeeuwse creuses. Rampzalig voor oesterliefhebbers, want als de slak niet gestopt wordt, is er straks geen oester meer over. Dat klinkt misschien overdreven, maar volgens de Nederlandse oestervereniging zijn op sommige plekken nu al geen jongelingen meer te vinden. Een onheilspellend bericht.

Gezocht, bier dat een vuurzee kan temperen

ipa en indiase keuken gouden combinatieBij pittig eten drink ik graag koud bier. Of dat zo hoort? Geen idee, ik vind het in ieder geval erg lekker. Ik ben ook niet zo heel kieskeurig, als het maar koud is. Op de een of andere manier heb ik nog nooit een ipa geprobeerd als begeleider, tot vandaag dan.

De twee ipa’s die op tafel staan zijn: Anchor IPA en Poleeko Pale Ale.
Op het menu staat Indiase zalmwrap met warme komkommersalade. Makkelijk, lekker en heel belangrijk, snel klaar. Het gerecht is lekker kruidig en je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt en de kokos en pinda’s geven het een aangename crunch.

Heerlijk, ik kan niet anders concluderen. Zowel het gerecht als het bier smaken erg goed. De ipa’s maken het echt af. Het kruidenmengsel van de vis sloot perfect aan bij de frisse citrus tonen van het bier. Het is een combinatie die ik er zeker in blijf houden. Mijn favoriet van vandaag was de Poleeko Pale Ale, maar dat is puur persoonlijk. Of pils nu verbannen is ? Nee zeker niet. koud bier zo uit de fles is en blijft een puur genot. Welk bier blus jij het liefst een ‘vuurtje’?

Wat je nodig hebt

Voor de zalmwraps

  • zonnebloemolie
  • 1/2 theelepel mosterdzaad
  • 1 kleine ui, fijn gesneden
  • 10 gram verse gember fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 8 kerriebladeren
  • 1,5 theelepel korianderpoeder
  • 1/4  theelepel kurkuma
  • 1/4 theelepel chilipoeder ( of meer naar smaak)
  • 2 tomaten in blokjes gesneden
  • 1 theelepel garam masala
  • bakje seroendeng
  • 1 theelepel citroensap
  • 300 gram zalmfilet, in blokjes van ongeveer 2,5 cm
  • wraps
  • paksoi of ijsbergsla

Doe olie in pan samen met mosterdzaad. Als de zaadjes beginnen te knetteren voeg je ui toe. Laat bakken tot glazig en voeg vervolgens, knoflook, gember, kerrieblad. laat een paar minuten bakken en voeg alle kruidenpoeders toe samen met wat zout. Voeg tomaten toe samen met 200 ml water. Laat ongeveer 8 minuten koken. Voeg citroensap toe en proef of smaak naar wens is. Voeg iets extra zout toe en doe zalm in pan. Laat paar minuten bakken tot zalm gaar is.

Verdeel zalm over wraps, voeg paksoi of sla toe en sprenkel ruime hoeveelheid seroendeng (mengsel kokos en geroosterde pinda’s) over vis.

Komkommer met erwtjes en mint

  • olie
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1/2 theelepel mosterzaad
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • snufje chilipoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 komkommer gehalveerd en in stukken gesneden
  • 120 gram doperwtjes uit de diepvries
  • 3 eetlepels yoghurt
  • verse muntblaadjes

Doe olie en mosterdzaak in pan , voeg na een paar minuten overige kruiden toe (behalve munt) en wat zout. Voeg vervolgens de komkommer toe. Bak voor ongeveer 5 minuten en voeg vervolgens de erwtjes toe. A;s alles warm is, voeg yoghurt en mint toe. Laat nog twee minuten koken en serveer direct.

Mmmm lekker asperges

asperges en bier

Asperges en bier, wie heeft er tips?

Spontaan liepen we vorige week de brasserie naast het gemeentemuseum in Den Haag binnen. Eigenlijk wilden we alleen wat drinken, maar dat lukte niet. We zagen de bediening heen en weer lopen met heerlijke asperges. Het leek wel of alle gasten in de ban waren van het witte goud. Tsja dan moet je wel van hele goede huizen komen om dat te kunnen weerstaan.

Ik ben blij dat ik mij heb laten verleiden, want wat waren ze weer lekker. Gewoon heel simpel op de traditionele manier bereid, met ei, ham en een mooie beurre blanc. Wat ik erbij dronk? Een lekkere maar alles behalve avontuurlijke witte wijn. En dat is best jammer, want ik lees steeds vaker dat er ook hele leuke bieren zijn die goed bij asperges gaan.

Misschien is de combinatie bier en asperges nog net iets te afwijkend. Zelf merk ik ook dat ik te gemakkelijk naar een riesling of een pinot blanc grijp. Maar volgens kenners kun je best een keer een saison of zelfs een witbier bij het witte goud serveren. Toevallig viel mijn oog een paar dagen geleden op de saison van de Haagse brouwers van Kompaan. Dus binnenkort maar zelf de keuken in en kijken welk saison / witbier het best smaakt voor mij. Ondertussen zijn alle tips natuurlijk welkom. Heb je ervaring met bier en asperges, dan ben ik zeer benieuwd.

 

Bierpannenkoeken op aswoensdag, wie wil dat nou niet?

bierpannenkoek

Vandaag kun je ongegeneerd pannenkoeken eten. Het is aswoensdag. Hoewel ik zelf helemaal niets heb met carnaval of vasten, laat ik dit geweldige excuus om eens lekker te gaan bakken niet aan mij voorbij gaan.

Toch vroeg ik mij af hoe het nou zat. Want waarom juist pannenkoeken? Wikipedia leert mij het volgende:
Aswoensdag is de eerste dag van de christelijke vastenperiode, wat vroeger betekende dat je 40 dagen lang geen eieren, melk en vetten mocht eten. En omdat het zonde was om die ingrediënten weg te gooien, werden daar op die dag pannenkoeken van gebakken.

Maar dat is genoeg over de oorsprong van deze dag. Ik ga snel aan de slag. Vanavond staan bierpannenkoeken op het menu. Ik vind ze zelf erg lekker en het schijnt dat ze zeer geschikt zijn voor mensen met een lactose intolerantie /lactose allergie.

Wat heb je nodig

220 gram bloem
2 middelgrote eieren
zakje vanille suiker
1 eetlepel licht bruine basterd suiker
mespuntje zout
500 ml La Trappe Triple bier
Boter of olie om in te bakken

Wat moet je doen

Meng in een kom de bloem met de vanille suiker.
In een andere kom de eieren loskloppen met het zout en de licht bruine basterd suiker.
Doe 250 ml van de La Trappe Triple bij het eiermengsel en roer dit met een garde rustig door tot het meeste schuim verdwenen is.
Nu mag de bloem erbij, doe dit beetje bij beetje terwijl je met de garde blijft roeren, je krijgt dan een dik beslag.
Vervolgens mag de rest van het La Trappe Triple bier erbij, giet dit op het beslag roer 1 a 2x door en laat het vervolgens 30 minuten rusten.

Als de 30 minuten voorbij zijn het beslag goed doorroeren en het bierpannenkoeken bakken kan beginnen.
Je bakt ze hetzelfde als gewone pannenkoeken: beetje boter of olie in een goed warme koekenpan, pollepel beslag erbij en om en om goudbruin bakken.

Haggis, whisky en bier, dat kan alleen maar Burns Night zijn

haggis crabbies ginger beer
Ieder jaar wordt door Schotten wereldwijd op 25 januari het werk van de Schotse dichter Robert Burns gevierd.

Gedichten van de volksdichter worden  tijdens de traditionele maaltijd bestaande uit haggis, aardappel en koolraap, met veel passie voorgedragen. Een flinke slok whisky hoort er natuurlijk ook bij.

Ook bij ons stond  haggis op het menu en voor de gelegenheid schonk ik er ook een Schots bier bij. Ik houd wel van een experiment en koos eens niet voor de bekende stouts, maar ging voor het ginger beer van Crabbies.  Achteraf misschien niet de beste keuze.

Ginger beer is gewoon erg zoet. Het eerste en enige wat je ruikt voordat je een slok neemt is gember en vervolgens proef je alleen maar gember. Ik was even vergeten hoe zoet dat ook alweer was. Dus na een flinke slok te hebben genomen, zette ik het glas opzij en greep snel naar de whiskyfles.

Toch zou ik het bier op een warme zomerdag graag nog een keer willen proberen, maar dan met ijs en een schijf limoen. Met bier heeft dit niets te maken, maar het zou een heerlijke zomerse dorstlesser kunnen zijn.

Krappe meerderheid drinkt alleen bier tijdens kerstdiner

kerstgroet_2013Uit een peiling op dit blog blijkt dat ‘slechts’ 51 procent alleen bier drinkt bij het kerstdiner. 35% drinkt zowel wijn als bier en nog eens 12 procent alleen wijn. 2 procent drinkt wat anders! Voor iedereen die nog goede recepten met bier zoekt, kijk eens op www.biercuisine.nl. Ik wens iedereen in ieder geval fantastische kerstdagen toe!

 

 

 

 

 

Wat drink en serveer jij bij het kerstdiner?

  • Bier (51%)
  • Wijn en bier (35%)
  • Wijn (12%)
  • Anders (2%)
Loading ... Loading ...

Bier of wijn bij het kerstdiner?

BierspijsDe kerstdagen komen nu wel heel dichtbij en ik merk dat iedereen druk bezig is met de voorbereidingen. Boodschappen doen, kerstrecepten uitzoeken en het gezellig maken in huis. Veel mensen kiezen er dit jaar voor om thuis eens flink uit te pakken en een mooi menu samen te stellen.

Ik heb eens om mij heen gevraagd maar er zijn toch veel bierliefhebbers die tijdens het kerstdiner een uitzondering maken en geen bier maar wijn drinken. Navraag naar de redenen maken duidelijk dat men vaak niet weet welk bier er dan bij het gerecht geserveerd moet worden én heel veel recepten wel een wijnsuggestie geven. Dus dat maakt ‘t dan makkelijk. Ook kan het zijn dat familie en/of vrienden liever wijn drinken, dus dan maar geen bier. Wat doe jij? Serveer je bier of wijn of misschien beiden bij het kerstdiner? Vul de poll hieronder in!

Wat drink en serveer jij bij het kerstdiner?

  • Bier (51%)
  • Wijn en bier (35%)
  • Wijn (12%)
  • Anders (2%)
Loading ... Loading ...