Categorie: "Deense bieren"

Groeiambities Carlsberg niet haalbaar

In 2010 had de Deense bierbrouwer nog alle vertrouwen in een goede groei van de pilsmarkt. Inmiddels is duidelijk dat bierconcerns zonder overnames, groei in ‘nieuwe bierlanden’ en de toevoeging van nieuwe producten aan de portfolio het lastiger hebben. Het verlies in verzadigde bierlanden kan dan namelijk maar moeilijk gecompenseerd worden. De winstdoelstelling van 20 procent die Carlsberg in 2010 voor ogen had binnen 3 tot 5 jaar blijkt een onhaalbare.

Mikkeller opent bar in San Francisco

Het Deense biermerk Mikkeller gaat een nieuwe Mikkeller Bar openen in San Francisco op 34 Mason Street. Op hun Facebook page zijn diverse foto’s te zien van de bouw. Inmiddels is de bar in de Deense hoofdstad Kopenhagen wereldberoemd onder bierliefhebbers. Zelf heb ik uiteraard ook al eens een bezoekje gebracht aan de bar en ik was bijzonder enthousiast over de vele taps met een grote diversiteit aan Mikkeller bieren en dito smaken. Deze bieren worden overigens voor een groot deel gebrouwen in de Proefbrouwerij in Lochristi.

Bezoek aan de Carlsberg brouwerij: vele onthullingen

Afgelopen weekend bracht ik een bezoek aan Kopenhagen. Een moderne stad om zeker een keer een bezoek aan te brengen. Als je van bier houdt is hier bovendien een hoop te beleven. Veel biercafés die een assortiment hebben van bieren uit de Verenigde Staten, Duitsland, Denemarken en andere Scandinavische landen. Natuurlijk vind je hier ook diverse cafés die de bekende Belgische en zelfs Nederlandse bieren schenken maar overall heb je de keus uit veel bieren die in Nederland nog weinig op de kaart te vinden zijn. Dat maakt het weer een uitdaging en ontdekkingstocht. Wat ook zeker de moeite waard is, is een bezoek aan de Carlsberg brouwerij. En dan niet alleen van de buitenkant. Een paar interessante mysteries zijn nu ontrafeld!

Deense brouwer Carlsberg verbetert resultaten

Ondanks de sterke marktpositie van de Deense brouwer Carlsberg op de Europese markt, deze loopt momenteel niet florisant, zijn ze er toch in geslaagd om het laatste kwartaal van 2011 meer bier te verkopen en winst te maken dan over dezelfde periode een jaar eerder. Carlsberg heeft 11 procent meer omzet gerealiseerd en zag dit stijgen tot 14,9 miljard Deense kroon (2 miljard euro). Het bedrijfsresultaat klom zelfs met ruim 60 procent tot 1,8 miljard kroon.

Bierig weekeinde: keuzes, keuzes…

Speciaalbier is een groeimarkt, speciaalbier raakt steeds meer mensen, speciaalbier is hot! Een logisch gevolg hiervan is dat er steeds meer evenementen rondom speciaalbier georganiseerd worden. Weer een logisch gevolg dáárvan is dat er tekort weekeinden in het jaar zijn om alles verspreid te organiseren en wéér een logisch gevolg dáárvan is dat er evenementenoverlappingen plaatsvinden, waardoor liefhebbers heel goed moeten plannen, of keuzes moeten maken…

Bierproef: Hornbeer Russian Imperial Stout

Je zoekt een keer wat anders dan anders en iets uit het hoge noorden. De Deense brouwer Kirke Hyllinge heeft het Hornbeer Russian Imperial Stout gebrouwen. Op voorhand dacht ik dat dit bier weleens onder de noemer extreem bier kon komen te vallen. Het tegendeel bleek echter waar. Dit pikzwarte bier met 8,1 procent alcohol was toegankelijker dan ik dacht. Een mooi bier waarvan ik me overigens wel afvraag of het helemaal onder de noemer Russian Imperial Stout valt.   

Carlsberg heeft pijn in Rusland

Het Deense bierconcern Carlsberg verliest terrein in het voor hen oh zo belangrijke Rusland. De brouwer is voor 50% afhankelijk van de Russische markt. Heineken had vorig jaar de prijs van haar bier verhoogd door de belastingverhoging door te berekenen aan de klant. Dat werd door de Rus niet gewaardeerd. Gevolg was toen dat de verkoopcijfers daalde en de biergigant markt verloor.

Tweedeling dreigt in Deense bierwereld

De Deense bierwereld schudt op zijn grondvesten zo laat Cees Weeterings weten via een ingezonden artikel! Een van de meest toonaangevende Deense brouwers, Mikkeller, heeft aangekondigd samen met de Deense bierimporteur & -distributeur Drikkeriget een eigen festival te gaan organiseren, waarbij de crème de la crème uit de brouwwereld uitgenodigd zal worden. Nu is dat op zich geen verrassend nieuws, maar wel dat dit festival hoogstwaarschijnlijk gaat plaatsvinden op hetzelfde tijdstip als het jaarlijkse bierfestival van de Danske Ølentusiaster (de Deense PINT), het Copenhagen Beer Festival.