Categorie: "Schots bier"

Ola Dubh, geluk in een flesje

Ola Dubh mooiste bier van Schotland

Soms drink je iets waar je gelijk van onder de indruk bent. Deze week had ik dat met Ola Dubh 12 van de Schotse brouwerij Harviestoun. Mooier dan dit kan bier bijna niet worden.

Ola Dubh (spreek uit als ola-doe) is Schots voor zwarte olie. En dit bier smeert niet alleen goed door, het warmt je ook heel goed op. Het is een warme omhelzing, iedere slok is weer een aangename knuffel. Wat sommigen met appeltaart hebben, heb ik met dit bier.

Ik vind het alleen erg moeilijk uitleggen waarom het nu zo briljant smaakt. Wat Ola Dubh in ieder geval bijzonder maakt is de rijping op whiskyvaten. Het is de eerste brouwerij die gebruik maakt van vaten van een bekende stokerij. Bij Harviestoun gebruiken ze  vaten van Highland Park. In mijn geval ging het om een vat waar Highland Park 12 in heeft gezeten. Zes maanden lang heeft het bier mogen marineren in de smaken die deze fraaie whisky heeft achtergelaten. En het resultaat is hemels.

Rokerig, een beetje turf en een aangenaam bittertje. Zeer geraffineerd. Alles is perfect in balans.
Erg lekker bij een paté van gerookte makreel, of sterke kaas. Maar het gaat ook heel goed zonder kaas of makreel. Een openhaard erbij of een vuurkorf zou het helemaal compleet maken, maar omdat ik die helaas niet heb, heb ik maar de hele avond naar de kerstboom gekeken. Terwijl ik dat deed bedacht ik mij ineens hoe dom het van mij was om niet direct de hele serie te kopen. Ik hoop dat er nog meer van te krijgen is, want dit smaakt naar meer, veel meer.

ola dubh lekker bier uit Schotland

Wilde wind en rokerige bieren op het puntje van Schotland

Shetland 2015_2 034

Na drie weken flink uitwaaien op Shetland is het even schakelen om weer terug te komen in een ritme en routine. Drie weken niets anders dan af en toe afzien (fietsen met bepakking en alleen maar tegenwind) ruige kusten, soms iets te steile heuvels, lege vlaktes maar ook  lokaal bier.

Shetland stookt dan misschien geen whisky, maar heeft mooi wel twee brouwerijen. En omdat de Shetlandeilanden het meest noordelijkste puntje van het Verenigd Koninrijk vormen, heb je er ook de meest noordelijke brouwerij. Mijn reisdoel was helder, ik moest en zou naar de Valhalla brouwerij gaan. Op een net iets te kleine huurfiets trokken we van Lerwick naar Unst.

Haggis, whisky en bier, dat kan alleen maar Burns Night zijn

haggis crabbies ginger beer
Ieder jaar wordt door Schotten wereldwijd op 25 januari het werk van de Schotse dichter Robert Burns gevierd.

Gedichten van de volksdichter worden  tijdens de traditionele maaltijd bestaande uit haggis, aardappel en koolraap, met veel passie voorgedragen. Een flinke slok whisky hoort er natuurlijk ook bij.

Ook bij ons stond  haggis op het menu en voor de gelegenheid schonk ik er ook een Schots bier bij. Ik houd wel van een experiment en koos eens niet voor de bekende stouts, maar ging voor het ginger beer van Crabbies.  Achteraf misschien niet de beste keuze.

Ginger beer is gewoon erg zoet. Het eerste en enige wat je ruikt voordat je een slok neemt is gember en vervolgens proef je alleen maar gember. Ik was even vergeten hoe zoet dat ook alweer was. Dus na een flinke slok te hebben genomen, zette ik het glas opzij en greep snel naar de whiskyfles.

Toch zou ik het bier op een warme zomerdag graag nog een keer willen proberen, maar dan met ijs en een schijf limoen. Met bier heeft dit niets te maken, maar het zou een heerlijke zomerse dorstlesser kunnen zijn.

BrewDog is hondsbrutaal, onconventioneel en superstoer

brewdog

BrewDog: een uit de hand gelopen hobby van twee vrienden

Twee vrienden in Schotland drinken geregeld een biertje. De een is whiskystoker de ander is visser. Bier drinken is hun passie. Op een dag vragen ze zich af hoe je zelf bier zou kunnen brouwen. Ze gaan op onderzoek en verdiepen zich in het bierbrouwproces. Na niet al te lang hebben nagedacht, besluiten ze het bierbrouwavontuur aan te gaan.  Als heel de wereld het kan, waarom zouden wij het niet kunnen?

Natuurlijk ging het niet gelijk goed, maar ze hadden de smaak wel degelijk te pakken. Het was niet alleen heel leuk, ze kwamen erachter hoe je je eigen biersmaak kon ontwikkelen. Het begon ergens op te lijken. Het bier was op het punt gekomen dat het klaar was voor de verkoop. Alles rondom het bier deden ze zelf. Van het etiket ontwerpen tot het bottelen.

Rijk werden ze niet. Op boerenmarkten verkochten ze wekelijks een paar dozen bier. Ze vroegen zich af hoe ze de verkoop een boost konden geven. Ze waren ze trots op hun “punk ale” en wilden graag meer mensen kennis laten maken met hun geweldige creaties.  Ze stuurden vier biersoorten in voor een bierwedstrijd georganiseerd door supermarktketen Tesco. En je kunt wel raden wat er gebeurde. Plaats 1, 2, 3 en 4 gingen naar BrewDog. Het panel was laaiend enthousiast over hun bier.

Het bier zou in heel het Verenigd Koninkrijk in de supermarkt verkocht gaan worden. En daar is het niet bij gebleven. Ze hebben heel langzaam maar zeker ook het vaste land van Europa bereikt. Zelfs de slijter bij mij om de hoek verkoopt drie soorten BrewDog ale.

Mijn absolute favoriet tot nu toe is zonder twijfel Five AM red ale. Een lekker bier om bij weg te dromen. Zoete tonen met natuurlijk vertrouwde bitterheid. Hier wil ik van blijven drinken…tot in de kleinste uurtjes en ver daarna…

5am Saint from BrewDog on Vimeo.

 

 

Bier gemaakt met een braveheart, Schotland laat zien dat er meer is dan whisky alleen

orkney brewery

Denk je aan Schotland, dan denk je aan de hooglanden, doedelzakken, kilts en whisky en niet aan bier. Toch wordt er bijzonder veel goed bier gebrouwen. En dan hebben we het niet over de slappe lager van de firma Tennent’s.

Schotland staat bekend om oude pubs waar je lauw warm bier geserveerd krijgt in logge pint glazen. Niet lekker, zeker niet als je gewend bent aan een lekker koud glas pils. Natuurlijk zijn deze traditionele ales nog steeds te verkrijgen, maar er is een hoop aan het veranderen. Microbrouwerijen schieten uit de grond. Iedere streek, elk eiland heeft zijn eigen bier. En dat levert verrassend veel moois op. Denk bijvoorbeeld aan bier gebrouwen met dennennaalden, zeewier en natuurlijk whisky.

Bier-revolutie
Ook instituten als rate-beer ontdekken de brouwsels en zijn er lovend over. De bieren eindigen niet alleen hoog in de lijstjes, ze winnen ook nog eens prijzen. Je zou kunnen zeggen dat er een ware bier-revolutie gaande is.

Vorig jaar op Orkney hebben we volop kunnen genieten van Orkney Blast, Skull Splitter (8,5%) en Dark Island. En dit is nog niet eens alles wat op Orkney gebrouwen wordt. Stuk voor stuk bieren waar je voor moet gaan zitten en dan het liefst op het kiezelstrand met vers gerookte makreel.

Ales voor de moderne mens die houdt van een bier dat niet op kamertemperatuur wordt gedronken. Ales met een goed verhaal waar het avontuur van afspat. En ook niet geheel onbelangrijk, ales met een fatsoenlijk alcoholpercentage (5% of hoger).

Nieuwsgierig geworden? Goed nieuws want ook in Nederland is een aantal Schotse ales te verkrijgen. In een paar grote supermarkten heb ik de bieren van Brew Dog gezien en in de speciaalzaken is ook bier van Innis & Gunn te verkrijgen. Cheers!