Bier gemaakt met een braveheart, Schotland laat zien dat er meer is dan whisky alleen

Denk je aan Schotland, dan denk je aan de hooglanden, doedelzakken, kilts en whisky en niet aan bier. Toch wordt er bijzonder veel goed bier gebrouwen. En dan hebben we het niet over de slappe lager van de firma Tennent’s.

Schotland staat bekend om oude pubs waar je lauw warm bier geserveerd krijgt in logge pint glazen. Niet lekker, zeker niet als je gewend bent aan een lekker koud glas pils. Natuurlijk zijn deze traditionele ales nog steeds te verkrijgen, maar er is een hoop aan het veranderen. Microbrouwerijen schieten uit de grond. Iedere streek, elk eiland heeft zijn eigen bier. En dat levert verrassend veel moois op. Denk bijvoorbeeld aan bier gebrouwen met dennennaalden, zeewier en natuurlijk whisky.

Bier-revolutie
Ook instituten als rate-beer ontdekken de brouwsels en zijn er lovend over. De bieren eindigen niet alleen hoog in de lijstjes, ze winnen ook nog eens prijzen. Je zou kunnen zeggen dat er een ware bier-revolutie gaande is.

Vorig jaar op Orkney hebben we volop kunnen genieten van Orkney Blast, Skull Splitter (8,5%) en Dark Island. En dit is nog niet eens alles wat op Orkney gebrouwen wordt. Stuk voor stuk bieren waar je voor moet gaan zitten en dan het liefst op het kiezelstrand met vers gerookte makreel.

Ales voor de moderne mens die houdt van een bier dat niet op kamertemperatuur wordt gedronken. Ales met een goed verhaal waar het avontuur van afspat. En ook niet geheel onbelangrijk, ales met een fatsoenlijk alcoholpercentage (5% of hoger).

Nieuwsgierig geworden? Goed nieuws want ook in Nederland is een aantal Schotse ales te verkrijgen. In een paar grote supermarkten heb ik de bieren van Brew Dog gezien en in de speciaalzaken is ook bier van Innis & Gunn te verkrijgen. Cheers!

 

Lees ook:Historisch goede bieren uit Alloa
Lees ook:Gordon Finest Scotch: niet bitter
Lees ook:Interessante bierbrouwers in de UK
Lees ook:Welk bier drink jij bij zomerse temperaturen?
Lees ook:Veel rumoer in de bierbranche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.