Categorie: "Russian Imperial Stout"

Russian Imperial Stout, met dank aan Peter de Grote

Wat is Russian Imperia Stout

Foto Brouwerij de Molen

Nadat ik deze week Ransuil had geproefd, vroeg ik mij ineens af wat nou eigenlijk de connectie met Rusland is. Russian Imperial Stout, het klinkt mooi, maar wat heeft de tsaar met dit bier te maken? Ik ben de geschiedenis in gedoken en ben het volgende te weten gekomen.

Tsaar Peter de Grote wilde zijn rijk moderniseren en ging daarom als eerste Russische heerser naar Europa. Hij bracht in 1698 een bezoek aan Londen om meer te weten komen over scheepsbouw en de marine.

Maar een bezoek aan Londen is pas echt compleet als je ook een pub bezocht hebt. Een kroegentocht was wel aan Peter besteed. Het Engelse bier (toen porter/stout) beviel hem erg goed. Zo goed zelfs dat hij hele scheepsladingen liet exporteren naar het Russische hof. Het grappige is dat dit bier aan het hof als iets zeer exclusiefs werd gezien, terwijl in Engeland het een drank voor gewone arbeiders was.

Het exportbier werd gebrouwen met veel alcohol, mout en hop zodat het de lange zeereis van Engeland naar Rusland goed zou overleven. Zo is waarschijnlijk Russian Imperial Stout ontstaan.

Dus eigenlijk heeft Peter de Grote een bestaand Engels bier verheven tot iets zeer exclusiefs. Omdat hij het zo enorm lekker vond,  moest iedereen in zijn omgeving het ook geweldig vinden.

Mooi gedaan Peter! Want jouw stijl is tegenwoordig overgenomen door ambachtelijk brouwers die er wel raad mee weten. Zo heeft Brouwerij de Molen een fantastisch bier gemaakt “Hel en Verdoemenis” qua naam en smaak zou het helemaal in je straatje passen, jammer dat je het niet kan proeven.

Ransuil, ‘zwarter dan het hart van je ex vriendin’

uilenbier

Van het weekend was ik nog op zoek naar vogelbier en vanmiddag landde ineens een uiltje op mijn laptop.

Een ransuil wel te verstaan. Een donkere jongen waar je even de tijd voor moet nemen. Het is de Russian Imperial Stout van brouwerij Het Uiltje. Het belooft heel wat, want volgens de makers is het bier nog zwarter dan het hart van je ex vriend(in).

Ze omschrijven het bier als volgt: “Drink een Ransuil als je het koud hebt en laat je verwarmen door dit Uiltje. Of gewoon als je van goed bier houd. Het bier is ongefilterd en ongepasturiseerd, en mag best even weggezet worden om nog langer te rijpen. Natuurlijk kan dit uiltje ook gewoon meteen gedronken worden.”

Bier bewaren lukt mij niet zo goed, dus schonk ik het direct in. Het is inderdaad een gitzwart bier. Het heeft een hint van chocolade en je proeft duidelijk geroosterd mout. Precies zoals je van een Imperial Stout verwacht. Deze laat ik in ieder geval niet meer wegvliegen. Nu maar hopen dat de andere uilen ook de weg naar mijn huis weten te vinden.