Categorie: "Rookbier"

Tripelavond bij Arendsnest

Arendsnest (1)

Tasty Ladies…

De introductie van een (bijna) nieuw bier of de presentatie van een (bijna) nieuw bierboek is altijd leuk om heen te gaan, en als deze zaken gecombineerd worden in drie keer de aandacht van het aanwezige publiek vragen is dat uiteraard nog leuker! Het nieuwe Smoky Lady van de vijf brouwende dames, het eerste bier 1325 van Eanske en het boek om bier bij te drinken “Een wereld vol bier” van Alain Schepers bracht een leuke groep enthousiaste bierliefhebbers naar Amsterdam afgelopen woensdagavond.

Bier proeven: Weizen Rauch

weizen rauch bierZoals gisteren aangegeven is een rookbier uitermate geschikt om te combineren bij vlees of vis van de BBQ. Daarbij ga gaf ik aan dat bij vis niet wit- of weizenbier met rookmout beter combineert dan een traditioneel rauch bier. Brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom heeft naast de Rauch Lager ook een Weizen Rauch. Dit bier heeft met 7,5 procent alcohol een behoorlijke body en blijft door de citrustonen toch fris en goed doordrinkbaar. Voor alle BBQ’ers: dit bier combineert geweldig met vis van de BBQ of Grill.

Bier proeven: Hillegoms Rauch Lager

hillegoms rauchbierHet zijn de bieren waar je echt van moet houden, Rauch bieren. Van oudsher een biertype dat in Duitsland in en rondom Bamberg erg veel gebrouwen wordt. Dit is echt een bier dat geweldig goed smaakt bij de BBQ of gerechten van de grill. Die typische gerookte, vlezige smaaktonen in dit bier versterken de BBQ- of grill-tonen van het vlees. Voor vis is de smaak van de Hillegoms Rauch Lager van Brouwerij Klein Duimpje in Hillegom weer iets te sterk dus die combinatie zou ik niet snel maken. Daarvoor is bijvoorbeeld Witte Rook van de Jopen Brouwerij, een witbier met rookmout, of de Weizen Rauch van brouwerij Klein Duimpje uitermate geschikt. Hillegoms Rauch Lager is een ondergistend bier met 5,1 procent alcohol. Het beschikt over bijzonder veel smaaktonen.

SNAB Roockt ‘t Arendsnest uit

De wikkel om de fles

Stichting Noordhollandse Alternatieve Bierbrouwers (SNAB) bestaat 20 jaar. Om precies te zijn; afgelopen maandag bestond de brouwerijhuurder 20 jaar en 364 dagen. Toch wel echt de láátste mogelijkheid om je tweedubbele lustrum te vieren! En dat deden de vier huidige bestuursleden dan ook, met een nieuw bier, een XX bier, een bier waarin het goede van Engeland en het goede van Duitsland verenigd zijn: de Smoked Extra Stout Porter Roock!