Categorie: "Trappisten bieren"

Nieuwe Trappistenbier Zundert compleet uitverkocht

???????????????????????????????????????????????Terwijl diverse Belgische media hier en daar wat sceptisch zijn over het succes van de tweede Nederlandse trappist Zundert, gaat de verkoop van het bier voorlopig als een speer. Alle verwachtingen zijn overtroffen en in nog geen week tijd is het bier al volledig uitverkocht. Er was al gerekend op een grote vraag naar het trappistenbier, maar dat het zo groot zou zijn had de winkel van de abdij Maria Toevlucht en de monniken echt niet verwacht. Ook in horeca en op diverse andere plekken is geen Zundertse trappist meer te krijgen. Ook ik merk dat heel wat bierliefhebbers mij vragen of ik nog een adres weet waar het bier te koop is. Helaas zullen alle liefhebbers een paar weken geduld moeten hebben.

Tweede Nederlandse Trappistenbrouwerij De Kievit opent haar deuren

???????????????????????????????????????????????De tweede Nederlandse Trappistenbrouwerij is een feit. (foto’s: Trappistenbrouwerij De Kievit en Fiona de Lange)

 

 

 

 

 

 

 

Vanmiddag had ik de eer om aanwezig te zijn bij de speciale perspresentatie van trappistenbrouwerij De Kievit van Abdij Maria Toevlucht en natuurlijk ook de doop van de nieuwe Zundert Trappist. Eenmalig zijn de deuren vanmiddag even geopend om de Nederlandse media en zo ook de biergenieters in Nederland kennis te laten maken met deze nieuwe trappistenbrouwerij. Bijzonder is het wel! Voor het eerst in 125 jaar opent in Nederland een nieuwe trappistenbrouwerij haar deuren. Een prachtige moderne brouwerij die in de huidige setting 3.000 hectoliter kan brouwen op jaarbasis waarbij na een uitbouw een maximale capaciteit van 5.000 hectoliter verwerkt kan worden. Hiermee is het nu de negende trappistenbrouwerij ter wereld zo meldt De Kievit, of toch de tiende? Immers Brouwerij Spencer in de VS zou volgens de woordvoerder van de Vereniging Internationale Trappist ook het logo al krijgen en de negende trappistenbrouwerij zijn. Bekijk hieronder de beschrijving van de smaak én een fotoimpressie van de brouwerij! Kijk zodadelijk naar EditieNL, RTL4 18.15 uur.

Amerikaanse Trappistenbrouwerij Spencer krijgt exclusieve label

Spencer-Trappist-LabelVorige week kwam het nieuws op dit blog al naar buiten dat in de VS het eerste officieel erkende trappistenbier Spencer eraan zit te komen. Woordvoerder François de Harenne, van de Internationale Vereniging Trappist, die over het trappistenerfgoed waakt, bevestigt tegenover de Belgische krant De Tijd dat zij inderdaad het exclusieve label krijgen.  

Commotie rondom trappistenbrouwerij Achelse Kluis

AchelEerder deze week verschenen berichten in de Belgische media dat de toekomst van trappistenbrouwerij Achelse Kluis gevaar liep. Door het vertrek van broeder Jules, de drijvende kracht achter de brouwerij, zou er niemand meer zijn in de gemeenschap om het bier te brouwen. Aangezien voor het ATP-logo het een vereiste is dat een monnik het bier brouwt of hierop toezicht houdt, leek het trappistenbier in gevaar.

Meer weten over Trappistenbieren?

Trappist afficheDe bieren van de monniken, trappistenbieren, zijn nog steeds mateloos populair. Drink je altijd deze bieren maar weet je eigenlijk niets van de achtergrond van de kloosters, de monniken en hun goddelijke bier? Dan is het interessant om een bezoek te brengen aan de Trappistententoonstelling in het Hopmuseum in Poperinge. Je hebt nog de tijd tot 29 september 2013.

Een bezoek aan Trappistenbrouwerij Chimay

Een van de hoogtepunten dit jaar was wel een bezoek aan de Trappistenbrouwerij Chimay. Het biermerk vierde in 2012 haar 150ste jubileum en stond daardoor al meerdere malen in de kijker. Zoals bij iedere trappistenbrouwerij is de abdij met brouwerij niet open voor publiek met uitzondering van de kerk en de tuinen. Om de bierliefhebber toch inzicht te geven in de historie van het bier en de Abdij van Notre-Dame de Scourmont is in 2012 een nieuw bezoekerscentrum geopend in de Auberge de Poteaupré, de ’Espace Chimay’. Na de jurering van de Brussels Beer Challenge kregen wij bij hoge uitzondering een bijzondere rondleiding door de brouwerij.

Trappistenbier: op is op!

In tijden van crisis kiest de bierliefhebber secuur zijn of haar bieren uit. En daar passen blijkbaar veel trappistenbieren in. De vraag naar hun bieren is nog altijd ongekend hoog en de trappistenbrouwerijen kunnen daarop nauwelijks volgen. Opvallend is vooral dat de Belgische bierdrinker steeds meer trappistenbieren gaat drinken. Nog nooit was het bier schaarser dan nu. Tegenover de Belgische krant het Nieuwsblad laten de brouwers weten: “Op is op”.

Bieren van Abdij van Engelszell officieel Trappist erkend

De laatste tijd kreeg ik behoorlijk wat vragen over de trappisten erkenning van de bieren van de Oostenrijkse Trappistenbrouwerij. Aan de onduidelijkheid komt nu een einde. Afgelopen maandag maakte de Internationale Vereniging Trappist bekend dat de gebrouwen bieren in de Oostenrijkse abdij van Engelszell nu officieel als trappist erkend zijn.