Categorie: "Italiaanse bieren"

Smeerbaar bier voor op je boterham

smeerbaar bierBij het volgende bezoek aan de UK ga ik naar het warenhuis Selfridges. Een Italiaanse bierbrouwer Birra Alta Quota en een Italiaanse chocolademaker Cioccolato Napoleane hebben de handen ineen geslagen en smeerbaar bier ontwikkeld voor op je boterham. ‘Birra Spalmabile’ wordt het genoemd. Het smeersel bevat 40 procent bier. Bekijk hieronder een korte video.

Italië brouwt steeds meer bier

collesiIn het Reformatorisch Dagblad is te lezen dat wijnland Italië steeds meer bierland Italië wordt! In het Italiaanse dorpje Apecchio brouwt Giuseppe Collesi, vanuit zijn gelijknamige brouwerij, met opgedane bierkennis in België zijn eigen bieren. Hij exporteert al naar de VS, Japan en vanaf volgend jaar in Nederland. Op dit blog hebben al meerdere verhalen gestaan over de opkomst van Italië als bierland.

Vanavond: Introductie Italiaanse bieren Brewfist

Voor wie zin heeft in een avondje Italiaans bier kan vanavond om 19.00 uur terecht in de BeerTemple in Amsterdam. De Italiaanse brouwer Pietro Di Pilato van Brouwerij Brewfist zal om 20.00 uur een proeverij doen met acht bieren, namelijk de 24K, 2Late DIPA, Burocracy, Caterpillar, Fear, Jale, Spaceman en de X-Ray. Natuurlijk allemaal mooie namen maar wat drink je dan? De bierstijlen variëren van onder andere Blond, India Pale Ale tot Stout en Porter. Zoals ik gisteren al schreef, de Italianen doen hun intrede!

Italië timmert met bier hard aan de weg

Italiaanse brouwerijen zijn flink bezig. Dat is uiteraard niets nieuws. Ze winnen met hun bieren steeds meer medailles op internationale bierwedstrijden, kijk maar eens naar de Brussels Beer Challenge. Naast meer brouwerijen begint ook de Italiaanse consument aan het idee te wennen dat er nog iets anders is dan wijn. Zoals te verwachten van Italianen wordt ook veel energie en geld gestoken in een hypermodern en creatief design van de etiketten en bierflessen. Het oog wil ook wat. De stand van Birra del Borgo op de Horeca Expo in Gent is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een imposante wand van bierflessen. Eerder schreef Frans Ruiter al een artikel over een proeverij met de bieren van deze brouwerij.

Geproefd: Brouwerij Birra del Borgo

Afgelopen maandagavond vond er in de BeerTemple te Amsterdam een proeverij plaats van de bieren van de Italiaanse brouwerij Birra del Borgo. Na een viertal bieren kwam er een Italiaanse hap op tafel (één keer raden…, juist: pizza!), waarna er nog een vijftal bieren geproefd werden. Ik moet zeggen dat ik meer van de bieren had verwacht, maar ik het toch leuk vind ze geproefd te hebben.

Bierig weekeinde: keuzes, keuzes…

Speciaalbier is een groeimarkt, speciaalbier raakt steeds meer mensen, speciaalbier is hot! Een logisch gevolg hiervan is dat er steeds meer evenementen rondom speciaalbier georganiseerd worden. Weer een logisch gevolg dáárvan is dat er tekort weekeinden in het jaar zijn om alles verspreid te organiseren en wéér een logisch gevolg dáárvan is dat er evenementenoverlappingen plaatsvinden, waardoor liefhebbers heel goed moeten plannen, of keuzes moeten maken…

Smakeloos bier

Ik kan me niet voorstellen dat een ‘Hitler bier’ lekker kan smaken, wat mij betreft is dit dus smakeloos bier. Het gerstenat maar ook wijn met etiketten waarop Hitler staat afgebeeld is al jaren te koop en wordt op de markt gebracht door het kleine Italiaanse bedrijfje Vini Nostalgici. Bijna ieder jaar tijdens de komkommertijd valt men er in Duitsland over en wordt er weer aandacht gegeven aan dit walgelijke bier in de Duitse krant. Foto: © FOTO AFP

Biercultuur op Sicilië: het moet nog groeien!

Afgelopen week ben ik een paar dagen op Sicilië, Italië geweest. Zoals voor een bierliefhebber gebruikelijk is, ben ik ook daar op onderzoek uitgegaan naar het bier. Dat viel niet mee. Het leverde zelfs heel wat hilarische toestanden op toen we een fles artisinaal gebrouwen Italiaans bier bestelde met de naam Cittavecchia Formidable. Dat moest goed zijn dacht wij ;-) . Het cafépersoneel vroeg drie keer welk bier we nu graag wilden en na het een aantal maal op de kaart aangewezen te hebben, ging de menukaart zelfs mee naar binnen.

Kopenhagen is hot

Drie jaar na het grote Europese bierfestival in Kopenhagen vond ik het wel weer eens tijd om een kijkje en proefje te nemen op het festival in Europa waar de meeste bieren bieren verkrijgbaar zijn. Bo Jensen, Landsformand Danske Ølentusiaster, had me tijdens het GBBF in 2010 hiervoor uitgenodigd, en met Dirk Breedveld van de De 12 Balcken kon ik meerijden. Donderdag 26 mei jl. vingen we de heenreis aan…. 

‘Italiaanse brouwerij’ met The Woodwork Series

Wie denkt dat alleen Nederlandse en Belgische huurbrouwerijen (brouwerijen die zelf geen brouwinstallatie hebben en een plaats huren) in Lochristi brouwen hebben het mis. Alex Liberati uit Rome heeft het ‘Revelation Cat Craft Brewing’ project opgericht en brouwt ‘The Wookwork Series’ bij de proefbrouwerij. Het zijn experimentele en daardoor vind ik ze zeer interessante bieren aangezien het een serie is van hetzelfde basisbier echter gerijpt in verschillende eiken houten vaten. Op die manier wordt duidelijk wat verschillend hout doet met de smaak van het bier.