Kwakbier wie kent het niet. Als je het nog niet gedronken hebt dan herken je het wel aan het opvallende glas. En juist dat glas heeft al geleid tot een paar hilarische momenten.
Ongeveer 20 jaar geleden werd Kwak geïntroduceerd bij een paar cafés bij mij in de buurt. Voordat je fles en glas kreeg moest je eerst een schoen als onderpand geven. Met veel bombarie werd je schoen opgehangen, zo hoog dat je er niet bij kon komen. Pas als je het glas heelhuids inleverde aan de bar, kreeg je je schoen weer terug. Het glas was zeer exclusief. Alleen al om het schoenritueel was het bier zeer populair.
Gelukkig is dat nu heel anders. Maar nog steeds leidt het drinken van Kwakbier tot hilarische momenten. Schenk je te snel, dan zit je met teveel schuim, drink je te snel dan loop je het risico flink te gaan knoeien. Daarnaast zorgt het ook voor de nodige discussies. Want mag het bier uit de houder? Of moet je het juist met houder en al naar je mond brengen? En waarom heeft het bier eigenlijk zo’n afwijkend glas. Heftige discussies heb ik al gezien. Zelf kies ik voor gemak en haal het gewoon uit de houder.
Maar wil je echt weten hoe het nu zit met Kwakbier? De bier sommelier legt het graag uit en vertelt je wat je er het best bij kunt eten.