Categorie: "Belgische bieren"

Hilarische momenten en heftige discussies met het opvallende glas van kwak

kwabier

Kwakbier wie kent het niet. Als je het nog niet gedronken hebt dan herken je het wel aan het opvallende glas. En juist dat glas heeft al geleid tot een paar hilarische momenten.

Ongeveer 20 jaar geleden werd Kwak geïntroduceerd bij een paar cafés bij mij in de buurt. Voordat je fles en glas kreeg moest je eerst een schoen als onderpand geven. Met veel bombarie werd je schoen opgehangen, zo hoog dat je er niet bij kon komen. Pas als je het glas heelhuids inleverde aan de bar, kreeg je je schoen weer terug. Het glas was zeer exclusief. Alleen al om het schoenritueel was het bier zeer populair.

Gelukkig is dat nu heel anders. Maar nog steeds leidt het drinken van Kwakbier tot hilarische momenten. Schenk je te snel, dan zit je met teveel schuim, drink je te snel dan loop je het risico flink te gaan knoeien. Daarnaast zorgt het ook voor de nodige discussies. Want mag het bier uit de houder? Of moet je het juist met houder en al naar je mond brengen? En waarom heeft het bier eigenlijk zo’n afwijkend glas. Heftige discussies heb ik al gezien. Zelf kies ik voor gemak en haal het gewoon uit de houder.

Maar wil je echt weten hoe het nu zit met Kwakbier? De bier sommelier legt het graag uit en vertelt je wat je er het best bij kunt eten.

St Bernardus toverdrank gebrouwen door lachende paters

st bernardus

Soms heb je gewoon trek in iets bijzonder lekkers. Ik heb dat heel vaak. Zo ook gisteren. Dus ik stond op en dook de kast in. Tuurlijk wist ik wat ik daar zou aantreffen. Van het weekend had ik mij weer helemaal laten gaan bij de slijter. Lachende paters en prachtige abdijen keken mij vragend aan.

Zonder veel moeite heeft de pater van St Bernardus mij weten te verleiden. Lachend houdt hij een glas bier in de hand. Voorzichtig open ik de fles en  ineens zat ik weer in het biercafé van Dinant. Helemaal nat geregend en moe van het fietsen (we waren van Eindhoven onderweg naar Parijs) pauzeerden wij in deze vriendelijke oase.

Een bier uitkiezen viel niet mee. De lijst was enorm, maar uiteindelijk viel mijn oog op St Bernardus. Ik ging gelijk voor de Abt 12 (10%). Ik had geen idee wat mij te wachten stond. Maar na de eerste slok werd gelijk duidelijk dat dit bovengemiddeld bijzonder was. Zadelpijn verdween en de benen konden eindelijk ontspannen. Ik wilde mijn schoenen uitdoen en languit gaan zitten. Gelukkig kwam ik net op tijd bij zinnen.

De barman vertelde dat ik niet zomaar een bier dronk. Hij vroeg of ik wel eens van West-Vleteren had gehoord. Ik antwoordde “Ja natuurlijk, maar helaas heb ik het nog nooit zelf kunnen proeven.” Lachend keek hij mij aan en zei “nou dan heb ik goed nieuws voor je, want het bier van St Bernardus is gebrouwen volgens hetzelfde recept als dat van West-vleteren. Oorspronkelijk brouwde Sint-Bernardus namelijk voor de abdij van West-Vleteren.”

Nog steeds weet ik niet hoe het bier van West-Vleteren smaakt, ik moet de abdij nog steeds een keer bezoeken. Maar wat ik wel weet is dat St Bernardus Abt 12 een geschenk uit de hemel is.  Ik begrijp maar al te goed waarom de pater op het etiket zo vriendelijk lacht. Hij weet welke toverdrank hij in handen heeft.

Chouffe lanceert dessertbier Château d’Ychouffe

dessertbierEr is een nieuw kabouterbier of moet ik zeggen kabouterwijn op de markt: Château d’Ychouffe. Dit is een blend van 60 procent Chouffe wort (basis van een bier voordat de gist is toegevoegd) en 40% dessertwijnmost afkomstig van Château Du Cros. De wijn is afkomstig van Loupiac die bekend staat om hun zoete smaak en op de markt als dessertwijn wordt verkocht. Bij deze nieuwe bier-wijncreatie was het de bedoeling dat het zoete karakter absoluut behouden zou blijven. Het gistingsproces is daarom op de voet gevolgd waarbij de gisting op het juiste moment werd gestopt zodat er voldoende restsuiker zou achterblijven.

Floreffebieren compleet nieuwe uitstraling

Floreffe nieuwDertig jaar geleden begon de samenwerking van brouwerij Lefebvre en de Abdij van Floreffe toen de aloude brouwtraditie van de Norbertijnen bij Lefebvre werd voortgezet. In 1983 begon de brouwerij met de productie van de abdijbieren Floreffe Dubbel, Tripel en Prima Melior volgens de traditionele, authentieke brouwmethode van de broeders. Later, in 1989, kwam daar nog Floreffe Blond bij.

Brouwerij Bockor lanceert nieuw bier

Le Fort kopieVandaag werd in Kortrijk het nieuwe bier gelanceerd van Brouwerij Bockor, en wel LeFort! Het bier is een complex, karaktervol, donker bier gemaakt met tarwe en verschillende soorten gerstemouten, variërend van pilsmout, kleurmout en geroosterde mout en donkere kandijsuiker en bevat 8,5 procent alcohol. Aan de lancering van LeFort zit een rijke geschiedenis. In 1854 werd door Felix Verscheure, een brouwerij gesticht met de naam ‘Brasserie LeFort’. Deze brouwerij, gelegen aan het Plein te Kortrijk, was genoemd naar het feit dat daar in de jaren 1600-1700 een enorm fort stond die overigens later afgebroken werd.

Vanavond Bier en spijs in EditieNL RTL4

editienl nwVanavond om 18.15 uur zal in EditieNL op RTL4 een item zijn over bier&spijs. Eerder deze week kreeg ik een menu voorgeschoteld waarbij ik het perfecte bier moest combineren. Het werd een race tegen de klok aangezien ik natuurlijk alleen maar ging voor dat enige echte bier dat volgens mij serieus bij het gerecht past. Tot ‘s avonds laat en uren verder hadden we eindelijk de benodigde bieren in huis. Je zal natuurlijk net zien dat een bier dat je in je hoofd hebt overal is uitverkocht!

Medailleregen voor België en Nederland op Brussels Beer Challenge

IMG_4058De medailles zijn bekend met meer dan prachtige resultaten voor België en Nederland. In totaal werden 592 bieren ingezonden uit 15 verschillende landen. Een 50-koppige jury is dagen bezig geweest om alle bieren goed te beoordelen. Tijdens de 2e editie sleepte België 20 gouden, 15 zilveren en 16 bronzen medailles in de wacht. Ook kregen 15 Belgische bieren een eervolle vermelding. Nederland ging naar huis met een gouden medaille voor de Bronckhorster Nightporter van Brouwerij Rodenburg en de Jopen Jacobus RPA van de Jopen Brouwerij. Zilver was er voor Duits & Lauret Stout van Duits & Lauret en de Jopen Extra Stout van de Jopen Brouwerij. 

ABT-bier van de maand: Gentse Strop

Gentse stropIn november is bij alle cafés aangesloten bij de Alliantie van Bier Tapperijen (ABT) het bier van de maand de Gentse Strop van Brouwerij Roman uit Mater, gemeente Oudenaarde. Dit blonde Belgische bier heeft een hoge gisting met hergisting op de fles. Het aroma is kruidig en het bier heeft een subtiele hopbitterheid, aldus de brouwers. Het alcoholpercentage is 6,9 procent. Gentse Strop dankt zijn naam aan de fiere Gentenaars, bijgenaamd “stroppendragers”.

Belgische en Nederlandse Brouwers strijden tegen accijnsverhoging

stopbierbelastingNiet alleen in Nederland maar ook in België strijdt de bierbranche tegen een verdere accijnsverhoging en sturen ze ook aan op een verlaging. In aanloop naar de verkiezingen van 2014 lanceren Belgische Brouwers samen met de horecaorganisaties een oproep om de accijnsverhoging tegen te gaan.