Van donderdag 21 november tot en met zondag 24 november 2013 organiseert Café Zeezicht in samenwerking met Café SAMSAM in Breda het eerste Abbey Beer Festival in Nederland. Het festival zal onderdeel uitmaken van het grootse culinaire festijn Bourgondisch Breda. De locatie is de Grote Kerk op het Kerkplein in Breda. Het is een bierfestival waar ruim honderd trappist- en abdijbieren van meer dan 25 brouwerijen geproefd kunnen worden. →
Categorie: "Belgische bieren"
Gouden Carolus Single Malt eind november verkrijgbaar
In 2008 is Brouwerij Het Anker in Mechelen naast bier begonnen met de voorbereidingen van een Whisky programma. In oktober 2010 werd de Gouden Carolus Single Malt voor het eerst gedistilleerd in de oude familiehoeve in stokerij De Molenberg in Blaasveeld. Daarmee verenigden zich twee familietradities namelijk Stokerij De Molenberg en Brouwerij Het Anker. →
Duvel Moortgat stapt in Amerikaanse brouwer
De Belgische bierbrouwer Duvel Moortgat heeft een belang genomen in de Amerikaanse Boulevard Brewing Company in Kansas City (Missouri). Een brouwer met tientallen bieren in haar assortiment. Via deze weg kan de aanwezigheid van Duvel met haar biermerken op de Amerikaanse biermarkt verder worden versterkt. Boulevard Brewing is geen kleine jongen in de VS. De 12e producent van speciaalbieren heeft 150 medewerkers in dienst en een omzet van 40 miljoen dollar. →
Belgische brouwers starten campagne om meer bier te drinken
De Belgische Brouwers starten in november met een grote campagne om bij de Belgen bier te promoten. Het doel is om de alsmaar dalende consumptie van bier een halt toe te roepen en toch tenminste één bierconsumptie per dag te drinken, zo stond beschreven in Het Nieuwsblad. →
‘Grootste biercafé’ ter wereld geopend
De opening van het Leuvense biercafé The Capital is een feit. Met een aanbod van ruim drieduizend bieren uit binnen- en buitenland nemen zij de titel van ‘Grootste biercafé ter wereld over’ van het Brusselse Delirium Café. →
Commotie rondom trappistenbrouwerij Achelse Kluis
Eerder deze week verschenen berichten in de Belgische media dat de toekomst van trappistenbrouwerij Achelse Kluis gevaar liep. Door het vertrek van broeder Jules, de drijvende kracht achter de brouwerij, zou er niemand meer zijn in de gemeenschap om het bier te brouwen. Aangezien voor het ATP-logo het een vereiste is dat een monnik het bier brouwt of hierop toezicht houdt, leek het trappistenbier in gevaar. →
Spontane gistingsbierenproeverij geslaagd
Op 22 september jl. organiseerde ik een Bierproeverij van Spontane Gistingsbieren van 25 jaar en ouder. In het gezellige en gastvrije De Drie Dorstige Herten nam een groep geïnteresseerden plaats om in drie uur negen van deze goed bewaarbare bieren te proeven. En goed waren ze!
Weekendtip Modeste Bier Festival Antwerpen
Terwijl velen van ons al voorzichtig in het bockbier zitten, is het dit weekend ook goed vertoeven in Antwerpen. Vandaag en morgen vindt van 11.00 tot 19.00 uur het Modeste Bier Festival plaats, georganiseerd door het Antwerps Bier College in samenwerking met Brouwerij De Koninck. Het festival is een eerbetoon aan Modeste Van den Bogaert, een brouwer die na de oorlog bij Brouwerij De Koninck in Antwerpen kwam werken. In de Boomgaardstraat vindt deze derde editie van het bierspektakel plaats. Naast bier proeven van bieren van 30 kleine brouwerijen staan er ook enkele bierige activiteiten op het programma. →
Paters Trappistenbrouwerij Rochefort vrezen voor toekomst bier
Het Waals Gewest heeft aan de Waalse kalkgroep Lhoist toch een vergunning verleend om water uit de Tridainebron op te pompen zo meldt De Standaard. De paters die het water voor het trappistenbier Rochefort uit deze waterbron oppompen vrezen nu voor de toekomst van de bierbrouwerij. →
België spreekt over beschermen biertitels
Momenteel zijn er geen biertitels beschermd, zoals sommigen onterecht denken. Ook de niveaus van opleiding tot bierkenner, bierexpert en biersommelier verschillen behoorlijk. Gisteren sprak Directeur van de Belgische Brouwers Sven Gatz tijdens de diploma-uitreiking Zythologie over de Belgische ontwikkelingen in opleidingsgebied. Aangezien bier voor België net zo belangrijk is als kaas voor Nederland, een promotor voor het land, is het van belang dat diegenen die dit promoten vanuit de titel bieroloog, zytholoog (bierkundige) of biersommelier ook daadwerkelijk aan behaalde kwaliteitseisen voldoen. Er wordt samen met de Belgische overheid toegewerkt naar richtlijnen tot bescherming van de titel zytholoog. Oftewel, er zal één titel voor bierexperts komen die alleen gevoerd mag worden als je ook aan de gestelde richtlijnen hebt voldaan. →