Categorie: "In gesprek met…"

Bier of wijn bij het kerstdiner?

BierspijsDe kerstdagen komen nu wel heel dichtbij en ik merk dat iedereen druk bezig is met de voorbereidingen. Boodschappen doen, kerstrecepten uitzoeken en het gezellig maken in huis. Veel mensen kiezen er dit jaar voor om thuis eens flink uit te pakken en een mooi menu samen te stellen.

Ik heb eens om mij heen gevraagd maar er zijn toch veel bierliefhebbers die tijdens het kerstdiner een uitzondering maken en geen bier maar wijn drinken. Navraag naar de redenen maken duidelijk dat men vaak niet weet welk bier er dan bij het gerecht geserveerd moet worden én heel veel recepten wel een wijnsuggestie geven. Dus dat maakt ‘t dan makkelijk. Ook kan het zijn dat familie en/of vrienden liever wijn drinken, dus dan maar geen bier. Wat doe jij? Serveer je bier of wijn of misschien beiden bij het kerstdiner? Vul de poll hieronder in!

Wat drink en serveer jij bij het kerstdiner?

  • Bier (51%)
  • Wijn en bier (35%)
  • Wijn (12%)
  • Anders (2%)
Loading ... Loading ...

Duitse biercreativiteit met Hans Müller Dreistern

MüllerDreistern2012 defHet Reinheitsgebot is nu heel actueel: wordt het werelderfgoed of niet. Wat zijn de brouwmogelijkheden of onmogelijkheden nu precies? Tijdens mijn studie in Chicago kwam het Duitse Reinheitsgebot uitvoerig aan bod. Temeer omdat er maar liefst twee Duitse brouwers in ons midden zaten. Hans Müller uit Aschaffenburg, nabij Frankfurt, bewijst dat het volgen van het Reinheitsgebot bij het brouwen van bier ook leidt tot creativiteit en prachtige bieren. Nog even ter verduidelijking: het Reinheitsgebot laat geen toevoegingen toe. Dus geen kruiden of andere smaakcomponenten. Ook kan het water niet gecorrigeerd worden of is nagisting op fles alleen mogelijk met wort en gist. Men mag immers geen suiker toevoegen. In een gesprek en degustatie met Hans Müller vertelt hij hoe deze Rolls Royce onder de Duitse bieren tot stand is gekomen.

Nieuwe Trappistenbier Zundert compleet uitverkocht

???????????????????????????????????????????????Terwijl diverse Belgische media hier en daar wat sceptisch zijn over het succes van de tweede Nederlandse trappist Zundert, gaat de verkoop van het bier voorlopig als een speer. Alle verwachtingen zijn overtroffen en in nog geen week tijd is het bier al volledig uitverkocht. Er was al gerekend op een grote vraag naar het trappistenbier, maar dat het zo groot zou zijn had de winkel van de abdij Maria Toevlucht en de monniken echt niet verwacht. Ook in horeca en op diverse andere plekken is geen Zundertse trappist meer te krijgen. Ook ik merk dat heel wat bierliefhebbers mij vragen of ik nog een adres weet waar het bier te koop is. Helaas zullen alle liefhebbers een paar weken geduld moeten hebben.

Budelse Brouwerij lanceert Masterclasses Bier

bieren-masterclass-website11Bier en speciaalbier leeft steeds meer bij  de Nederlandse consument. Bier is hot. Het is daarom erg belangrijk dat de biergenieter niet alleen meer bieren ontdekt maar ook de kennis over bier vergroot. Het bier smaakt immers nog beter als bekend is hoe je bier moet proeven en als je weet welke elementen de smaak in het bier bepaalt. De Budelse Brouwerij, die al van generatie op generatie binnen de familie wordt voortgezet,  gaat daarom haar kennis over bier delen in een zestal Masterclasses Bier.

Tweede Nederlandse Trappistenbrouwerij De Kievit opent haar deuren

???????????????????????????????????????????????De tweede Nederlandse Trappistenbrouwerij is een feit. (foto’s: Trappistenbrouwerij De Kievit en Fiona de Lange)

 

 

 

 

 

 

 

Vanmiddag had ik de eer om aanwezig te zijn bij de speciale perspresentatie van trappistenbrouwerij De Kievit van Abdij Maria Toevlucht en natuurlijk ook de doop van de nieuwe Zundert Trappist. Eenmalig zijn de deuren vanmiddag even geopend om de Nederlandse media en zo ook de biergenieters in Nederland kennis te laten maken met deze nieuwe trappistenbrouwerij. Bijzonder is het wel! Voor het eerst in 125 jaar opent in Nederland een nieuwe trappistenbrouwerij haar deuren. Een prachtige moderne brouwerij die in de huidige setting 3.000 hectoliter kan brouwen op jaarbasis waarbij na een uitbouw een maximale capaciteit van 5.000 hectoliter verwerkt kan worden. Hiermee is het nu de negende trappistenbrouwerij ter wereld zo meldt De Kievit, of toch de tiende? Immers Brouwerij Spencer in de VS zou volgens de woordvoerder van de Vereniging Internationale Trappist ook het logo al krijgen en de negende trappistenbrouwerij zijn. Bekijk hieronder de beschrijving van de smaak én een fotoimpressie van de brouwerij! Kijk zodadelijk naar EditieNL, RTL4 18.15 uur.

Trappistenbier Zundert ziet 30 november levenslicht

trappistenDe tweede trappistenbrouwerij van Nederland zal aankomende week officieel de deuren openen. Komend weekend staat de horeca van Zundert compleet in het teken van het nieuwe Trappistenbier dat wordt gebrouwen in de Abdij Maria Toevlucht. Op 30 november om 16.00 uur zal in 25 horecagelegenheden in Zundert het bier exclusief te proeven zijn.

Mannen en vrouwen over bier

bier drinkenWeer een mooi voorbeeld in onderstaande video over de vooroordelen dat vrouwen geen bier drinken of er niets vanaf weten. Nu maak ik ook het nodige mee in een biercafé met heren met wie ik in gesprek raak. En zonder gekheid, mijn versie van de gemaakte korte video (van een minuut) daaronder is een voorbeeld van een gesprek dat ik heel regelmatig heb! Enjoy!

Kennismaking met… Oldskool Brewery

ALL-FRONT01Een nieuwe brouwerij op de Nederlandse markt is Oldkool Brewery met brouwer en eigenaar Dennis Kort. Ja, hij is bekend in de bierwereld uit de tijd dat St. Christoffel in Roermond nog bestond. Daar werkte hij namelijk als accountmanager. Verder werkt hij nog steeds en inmiddels al 6 jaar parttime bij Slijterij Nijsten in Hoensbroek. Dennis zijn droom is al heel lang een eigen brouwerij! Hij wordt momenteel door zijn vriendin en vrienden bijgestaan om deze droom te verwezenlijken en de aanloop ziet er alvast fantastisch uit. Zijn eerste bier Hopplukker IPA was binnen een paar dagen volledig uitverkocht. Na vele kleine brouwsels thuis die moesten leiden tot perfectie wordt zijn bier in grotere volumes gebrouwen bij Brouwerij Rodenburg. De naam en insteek van de brouwerij riep direct al enkele vragen op. Wat zou Oldskool toevoegen aan het huidige bierarrangement in Nederland? Waarom een Engelse naam en de tweetaligheid op internet en Facebook?

Hoe begin je met bier-spijscombinaties!

bier_en_spijs_logo_roodVandaag staat op de pagina Eten & Genieten in De Telegraaf een mooi artikel over bier bij het eten en de lancering van bierspijs.nl! Hoe begin je nu met bier-spijscombinaties? Op YouTube staan talloze video’s met tips & trics, de één beter dan de ander. De smaakexpert van de Flying Dog Brewery gaat samen met een bierexpert aan de slag. En de basis is eigenlijk zo simpel, neem het bier en probeer het zelf eens uit bij allerlei verschillende soorten gerechten. Ervaar hoe de smaak van het bier is zonder eten, ervaar de smaak van het eten en kijk hoe de bij elkaar in de mond proeft. Je staat versteld! Eén groot verschil van bier ten opzichte van wijn is dat bier koolzuur heeft. Dit zorgt voor een grotere smaakexplosie in je mond aangezien koolzuur smaak draagt….

Bier en spijs dichter bij elkaar!

bier_en_spijs_logo_roodBier is vandaag de dag niet alleen pils. 165 Nederlandse brouwerijen brouwen bieren met uiteenlopende smaken van zuur, zoet, bitter tot kruidig of een combinatie daarvan. Smaak reikt natuurlijk tot in nuance. Daarom zijn er veel meer goede bier-spijs dan wijn-spijscombinaties te maken. Mede ook omdat wijn hele andere beperkte bittertonen kent. In praktisch ieder restaurant, zelfs in biercafés, staan op de menukaart alleen wijnsuggesties. Daar wil ik als Biersommelier, Zytholoog en bovenal bierliefhebber met www.bierspijs.nl verandering in brengen. Daarbij zullen met name ook de bieren van lokale en regionale Nederlandse brouwerijen veel aandacht krijgen. Bier van eigen bodem eerst om de Nederlandse biercultuur verder op de kaart te zetten.