Categorie: "Biersoorten"

Winterbier, eindelijk smaakt het: It is the most wonderful time for a beer!

Kruidig winterbier van het uilltje, the most  wonderful time of the year

De eerste schaatswedstrijd op natuurijs is gereden en zelfs ik moet al twee ochtenden achter elkaar het ijs van mijn fiets schrapen. Eindelijk begin ik een beetje wintergevoel te krijgen. Dat vraagt om een speciaal winterbier.

In mijn geval een kerstbier. Het stond mij al een paar weken vragend en bijna smekend aan te kijken. Het was daarom hoog tijd dat Most Wonderful Time For a Beer van brouwerij het Uiltje open werd getrokken. Nog voordat je een druppel van het bier hebt gedronken, valt de verpakking direct op. Een aantrekkelijke doos met een print die je doet denken aan een ‘ kersttrui’ en  hoe kan het ook anders, de opdruk van een uil.

Het is bier is voor mij net zo opvallend anders als de verpakking. Het is met 10% een vrij zwaar en heeft een wel hele uitgesproken kruidige smaak met tonen van karamel. Daar moet je van houden. Ik kan mij zo voorstellen dat dit bier niet voor iedereen is weggelegd. Mij smaakte het in ieder geval goed, zeker met een lekker stukje kerstcake erbij (ze zijn in de uitverkoop bij Marks & Spencer) een combinatie die zeker de moeite waard is. Bij iedere slok en elke hap was het weer heel even kerst.

Delftse Donderslag is de lekkerste

Delftse Donderslag het lekkerste bockbier van Nederland

Het mooie aan de herfst? Herfstbock natuurlijk! Na een wandeling of fietstocht in de wind en regen smaakt bock gewoon heel erg goed. Zo goed dat ik er misschien wel iets te veel van geniet. Wat drinken ze lekker weg. En ik ben niet de enige die er zo over denkt. Ik vind het erg lastig om een favoriet aan te wijzen. Ten eerste heb ik ze nog lang niet allemaal geproefd en ten tweede vind ik er gewoon te veel heel erg lekker.

De bock is los met ruim 125 soorten bier

Het bockbierseizoen is begonnen

Bock bier reclame uit 1882

We mogen weer aan het bockbier. Ik las vandaag dat het herfstbockbier vandaag officieel is begonnen en er valt veel te kiezen. Dit jaar zijn er ruim 125 soorten bockbier gebrouwen, vorig jaar waren dat er ruim 90. Ik probeer ze alle 125 te proeven, maar ik heb zo het idee dat dit misschien wel iets te ambitieus is.

Hop met de Gijt, de lente komt eraan

Heerlijk lentebier van de Natte Gijt, Hop met de Geit
Het lijkt wel of ik langzaam aan het ontwaken en ontdooien ben. Een paar zonnige dagen op rij en ineens moet de fiets tour-klaar gemaakt worden.  Naar buiten wil ik, zo lang mogelijk. Gisteren heb ik voor het eerst lekker buiten genoten van heerlijk (lente) bier.

Buiten eten en drinken heeft iets moois. Het lijkt wel of alles beter smaakt en mooier is. Daarnaast is het ook altijd heel gezellig en ontspannen. Maar natuurlijk is dat niet zo, slecht eten smaakt gewoon slecht, zelfs op het mooiste terras en verkeerd gezelschap kan een  mooie zomeravond flink verpesten.  Het is waarschijnlijk net als met vakanties. Die verregende fietsvakantie langs de kust van Normandië vergeet je het liefst zo snel mogelijk, terwijl de zware tocht door de bergen van Corsica in 30+ graden steeds mooier en heroïscher wordt. En dat lokale kastanjebier begint bijna legendarische vormen aan te nemen. Kortom, je begrijpt dat dit eerste biertje buiten bijna magisch was.

Hop met de Gijt van Brouwerij de Natte Gijt paste precies bij mijn stemming. Een lekkere frisse IPA met een beetje citrus en lekker wat hop. Een vrolijk bier dat bij mij het voorjaarsgevoel compleet maakt, je kunt de lentebloesem bijna proeven. Ik ben ook heel benieuwd naar de andere bieren van deze brouwer. De Stoute Gijt is binnenkort aan de beurt. Misschien wel vanavond, want mijn lentegevoel begint aardig weg te zakken nu de zon achter de wolken aan het rusten is.

Uilen schreeuwen om aandacht, niet alleen in Purmerend

Schreeuwuil, ipa, brouwerij uiltje
De uil uit Purmerend. Deze week kon je er niet omheen. Het beest schreeuwt om aandacht en als hij zich genegeerd voelt, gaat hij over tot drastische maatregelen. Gelukkig woon ik ver weg van deze Oehoe. De meest exotische vogels die bij mij in de omgeving leven zijn halsbandparkieten,  ze schijten alles onder en maken een hels kabaal, maar ze zijn voor de rest (nog) vrij onschuldig.

De Oehoe was zelfs even wereldnieuws. Zijn schreeuw om aandacht heeft gewerkt. Maar wat zou die vogel nou willen? Ik heb geen idee, maar door de uilenverhalen moest ik ineens denken aan brouwerij “Het uiltje”.  Een brouwerij die zijn bieren vernoemt naar uilen.  De Oehoe zit (nog) niet in het assortiment, maar de schreeuwuil wel degelijk. Deze dubbele IPA moest daarom direct mee naar huis.

Het bier leek mij  meer dan geschikt om het weekend mee te beginnen. En ik moet zeggen, deze schreeuwlelijk is echt verbluffend lekker. Ongefilterd, ongepasteuriseerd en volgepropt met Amerikaanse hoppen wat wil je nog meer? Nog een glas AUB en wel zo snel mogelijk!

Ik ben blij dat het voorjaar bijna aangebroken is, wie weet wat voor een fantastische hersenspinsels ik nog ga krijgen als de natuur volledig ontwaakt is. Fijn weekend iedereen!

Weekendtips: volop winterbierfestivals

haarlems winterbier festivalWil je graag in winterse en bierige sferen komen dit weekend dan kan je je hart ophalen! Er zijn meerdere festivals waaraan je een bezoekje kunt brengen. Zo vindt vandaag en morgen het Kerstbierfestival in Essen plaats. Een prachtige plek met een aanbod van tussen de 150 en 170 verschillende kerst- en winterbieren. Is Essen te ver dan is het Winterbierfestival in Haarlem op het Hortusplein voor de Jopenkerk nog een mooi bierfestijn.

Nieuwe Trappistenbier Zundert compleet uitverkocht

???????????????????????????????????????????????Terwijl diverse Belgische media hier en daar wat sceptisch zijn over het succes van de tweede Nederlandse trappist Zundert, gaat de verkoop van het bier voorlopig als een speer. Alle verwachtingen zijn overtroffen en in nog geen week tijd is het bier al volledig uitverkocht. Er was al gerekend op een grote vraag naar het trappistenbier, maar dat het zo groot zou zijn had de winkel van de abdij Maria Toevlucht en de monniken echt niet verwacht. Ook in horeca en op diverse andere plekken is geen Zundertse trappist meer te krijgen. Ook ik merk dat heel wat bierliefhebbers mij vragen of ik nog een adres weet waar het bier te koop is. Helaas zullen alle liefhebbers een paar weken geduld moeten hebben.

Runderschenkel met appelstroop en Naughty Stout

dinerbierBij de Naughty Stout, het dinerbier dat ik heb ontwikkeld in samenwerking met Brouwerij De Leckere, heeft Han Hidalgo van Biercuisine.nl een bijpassend recept ontwikkeld! Runderschenkel met appelstroop! Uiteraard heb ik alle ingrediënten al in huis gehaald om deze bier-spijscombinatie te koken en te proeven. Vandaag is verder een bijzondere dag aangezien in het WinterparadIJS in Amersfoort de Naughty Stout officieel gelanceerd gaat worden. Natuurlijk doen we dat op aparte wijze namelijk door het bier te dopen met curlingstenen. De foto’s volgen natuurlijk! Hieronder het recept!

Tweede Nederlandse Trappistenbrouwerij De Kievit opent haar deuren

???????????????????????????????????????????????De tweede Nederlandse Trappistenbrouwerij is een feit. (foto’s: Trappistenbrouwerij De Kievit en Fiona de Lange)

 

 

 

 

 

 

 

Vanmiddag had ik de eer om aanwezig te zijn bij de speciale perspresentatie van trappistenbrouwerij De Kievit van Abdij Maria Toevlucht en natuurlijk ook de doop van de nieuwe Zundert Trappist. Eenmalig zijn de deuren vanmiddag even geopend om de Nederlandse media en zo ook de biergenieters in Nederland kennis te laten maken met deze nieuwe trappistenbrouwerij. Bijzonder is het wel! Voor het eerst in 125 jaar opent in Nederland een nieuwe trappistenbrouwerij haar deuren. Een prachtige moderne brouwerij die in de huidige setting 3.000 hectoliter kan brouwen op jaarbasis waarbij na een uitbouw een maximale capaciteit van 5.000 hectoliter verwerkt kan worden. Hiermee is het nu de negende trappistenbrouwerij ter wereld zo meldt De Kievit, of toch de tiende? Immers Brouwerij Spencer in de VS zou volgens de woordvoerder van de Vereniging Internationale Trappist ook het logo al krijgen en de negende trappistenbrouwerij zijn. Bekijk hieronder de beschrijving van de smaak én een fotoimpressie van de brouwerij! Kijk zodadelijk naar EditieNL, RTL4 18.15 uur.

Drink een Stout op International Stout Day

StoutDay2013-300x281Het is vandaag International Stout Day waarop speciale en uitgebreide aandacht wordt geschonken aan het stout bier. Nog leuker was het daarom dat vanavond op RTL4, EditieNL aandacht werd besteed aan de Naughty Stout, het dinerbier. Voor het derde jaar op rij wordt op 8 november wereldwijd via vele activiteiten aandacht besteed aan dit donkere type bier.