Categorie: "Nieuws"

Brugs bierfestival dit jaar nog groter

burgs bierfestival 2015
Ben je nog op zoek naar een goed excuus om een weekendje weg te kunnen? Wat dacht je van een paar dagen Brugge? Op 7 en 8 februari is er namelijk van alles te beleven tijdens het Brugs Bierfestival.

Meer dan zeventig brouwerijen uit België stellen op het festival hun verschillende bieren voor. Dit jaar zijn er tien nieuwe brouwerijen aanwezig en worden tien nieuwe bieren in primeur voorgesteld, waaronder de Flanders Field Ale, Gulden Spoor Blond en Quadrupel, Keyte Kriek en de Viven Master Ipa.

Meer weten? Ga naar de website van het bierfestival

Ook dit jaar minder bier voor ons geld, alleen Bavaria verhoogt bierprijs niet

Bierprijs weer omhoog, alleen Bavaria laat bierprijs gelijk

Ook dit jaar verhogen de grote brouwers hun bierprijzen weer met 3 à 4 cent. Waarom is niet helemaal helder, want de grondstofprijzen zijn niet omhoog gegaan.

Bavaria is gelukkig een uitzondering. Deze brouwer heeft als enige de bierprijs gelijk gehouden.  “Een verhoging zouden we niet kunnen uitleggen aan onze klanten”, aldus Cinte Welsing-Swinkels, verkoop-directeur horeca.

Sinds 2013 heeft Bavaria de bierprijs niet meer verhoogd en het ziet er naar uit dat ook in 2015 er helemaal niets gaat veranderen in prijs. De verkoopdirecteur ziet daar geen enkele aanleiding toe. De fustprijs voor Bavaria (50 liter, excl. btw) blijft daarom € 118,31.

De fustprijzen voor pils in 2015

  • Hertog Jan € 144,05
  • Brand € 138,07
  • Grolsch nog € 131,73
  • Dommelsch € 130,91
  • Jupiler € 130,91
  • Heineken € 129,83
  • Amstel € 126,25
  • Bavaria € 118,31

Opmerkelijk: cafébezoeker laat zich niet leiden door prijs

niet de bierprijs, maar het biermerk doet er toe

‘Gast kijkt naar merk, niet naar prijs pils’

‘Een lagere prijs voor een pilsje leidt niet tot meer verkoop’, aldus Erik Thuis. De eigenaar van Café Victoria in Woerden startte vorig jaar met diverse diverse pilsmerken op de tap. ‘Ik verkoop 10 tot 15 procent meer pils en mensen komen echt voor hun merk.’

Nadat zijn contract bij brouwer ABInbev afliep, december 2013, besloot Eric Thuis ‘vrij’ te worden en zich niet te binden aan één brouwer. Misset Horeca interviewde Erik Thuis begin 2014 toen hij net was begonnen met zijn project, nu een jaar later kijken we terug op het eerste jaar.

Korting bepaalt prijs
Hij bedong flinke kortingen bij diverse brouwers, en op basis van die kortingen bepaalde hij de prijs voor een vaasje van het merk. Momenteel staan van de grote merken Jupiler (€2,20), Hertog Jan (€2,50), Heineken (€2,50) en Grolsch (€2,70) op de tap. Ook verkoopt Erik Thuis Valk, voor slechts €1,60.

Merk versus smaak
‘Gasten komen écht voor hun merk. Ze vragen ook niet langer om ‘een pilsje’ maar om ‘een Jupiler’, of ‘een Grolsch’.’ Volgens Thuis zijn gasten echt merkgebonden, minder smaakgebonden: ‘Want bij een blindproeverij, waarbij ik bijvoorbeeld vijf merken in merkloze glazen schenk, scoort de allerbeste hooguit drie uit vijf.’

Prijs weegt minder
De merken die het best verkopen zijn Jupiler, Hertog Jan en Heineken. Thuis: ‘Afwisselend, de ene maand het ene, de andere maand het andere.’ Het goedkopere Valk-bier loopt helemaal niet zo snel, ondanks de aantrekkelijke prijs van €1,60. Thuis: ‘En dat ligt niet aan Valk, maar aan de merkgebondenheid. Ik heb ook wel eens andere goedkopere merken op tap gehad, maar dat verkocht ook niet.’

Bron: missethoreca.nl

Spaanse brouwer maakt rozijnenbier van dessertwijndruif

rozijn

De Moscateldruif kennen we wel. De zoete dessertwijn is geen onbekende. Maar dat er ook bier van kan worden gemaakt…

Twee jonge ondernemers uit Malaga hebben het gewoon geprobeerd. Een jaar geleden zijn ze begonnen met het experiment. En het sloeg aan. Ruim 1000 liter rozijnenbier per week brouwen ze.

Het ludieke bier heeft onder andere de aandacht getrokken van winkelketen El Corte Inglès. Onder de naam ‘Pasas Triple Malta’ wordt het rozijnenbier door de winkelgigant verkocht.

Voorlopig is het bier alleen nog lokaal te verkrijgen, maar de ondernemers hopen snel hun bierproductie te kunnen opschroeven.

Bier en rozijnen, voor mij nog een combinatie waar ik even aan moet wennen. Maar als ik in de buurt van Malaga  ben, wil ik het zeker proeven.

IJslanders brouwen bier met ballen

walvis

Wie in IJsland wil genieten van het lekkerste plaatselijke biertje moet niet bang zijn iets nieuws te proberen. Het traditionele bier Hvalur, dat gretig aftrek vindt onder de inwoners van het stadje Borgarfjörður, wordt gemaakt van walvisballen.

De scrotums van de vinvis worden volgens oude traditie eerst gezouten en gerookt, voordat ze in een langdurig proces worden verwerkt tot bier. Per brouwproces wordt tenminste één teelbal van het dier gebruikt.

Er gaat volgens bierbrouwer Dagbjartur Arilíusson behoorlijk wat voorbereiding aan het recept vooraf. “We willen een lekker, kwalitatief winterbiertje maken met de echte sfeer van de Thorri (de winter). Om de authentieke smaak te krijgen hebben we gekozen voor gerookte teelballen.”

Bron: Telegraaf.nl

Rick Moenen wint NK Biertappen

bierRick Moenen is de winnaar van het NK Biertappen. Tijdens het nationaal kampioenschap wist hij over drie rondes vijfentwintig collega’s achter zich te laten. De medewerker van De Tramhalte in Maastricht is hiermee de opvolger van Bas van der Aa, die dit jaar tweede werd.

Uit ruim tweeduizend tappers die in de diverse voorrondes meededen, stonden maandagmiddag 25 finalisten op het podium tijdens de Horecava. Na de eerste ronde gingen er nog tien door naar de halve finale. Onder hen tappers van Café- en Terras Top 100-zaken als In den Ouden Vogelstruys in Maastricht, De Lindenhof in Soest en Café Samson in Nijmegen.

Zinderende ontknoping
In de finale streden uiteindelijk Dennis Hardy (In den Ouden Vogelstruys), Edwin Bentum (De Korenbeurs), Dennis Goossens (Het Wapen van Ens), Bas van der Aa (De Gouden Leeuw en winnaar van het vorig jaar) en Rick Moenen om de eer.

Iedere deelnemer diende twee vaasjes en twee fluitjes te tappen en daarnaast op het dienblad twee speciaalbieren: een Hertog Jan Grand Prestige en een Indian Pale Ale van Brand. Om de spanning erin te houden, wisten deelnemers van te voren niet welke speciaalbieren geschonken zouden worden.

Brand IPA
De moeilijkheidsgraad werd bovendien nog eens extra verhoogd door de IPA van Brand, aangezien deze op de Horecava werd geïntroduceerd. Geen van de deelnemers had het bier dus ooit eerder geschonken.

Rick Moenen, medewerker van De Tramhalte in Maastricht wist uiteindelijk als winnaar uit de bus te komen door een topprestatie in de finale. Met 184 punten liet hij de andere deelnemers ver achter zich op de winnaar Bas van der Aa na. Hij scoorde 182 punten. Opgeteld met de punten uit de halve finale eindigde Moenen met 356 punten één punt boven Van der Aa die 355 punten scoorde.

Uitslag
1) Rick Moenen – De Tramhalte, Maastricht, 356
2) Bas van der Aa – De Gouden Leeuw, Winssen, 355
3) Dennis Hardy – In den Ouden Vogelstruys, Maastricht, 345
4) Dennis Goossens – Het wapen van Ens, Ens, 344
5) Edwin Bentum – De Korenbeurs, Zuthpen, 342

Bron: missethoreca.nl

Krokodil vergalt begrafenis in Mozambique

krokodil

Het zou je maar gebeuren. Je gaat naar een begrafenis van een vriend en eindigt vervolgens zelf in het mortuarium. Klinkt best bizar, maar het overkwam zeker 56 mensen in Mozambique.

Wat een vrij standaard uitvaart had moeten zijn, is uitgelopen op een waar drama. Zaterdag zijn In Chitima, een dorpje in het noorden van Mozambique, tijdens een begrafenis zeker 56 mensen om het leven gekomen door het drinken van vergiftigd bier. Nog eens 49 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen en 146 mensen laten zich onderzoeken.

Alle slachtoffers dronken het traditionele pombe bier. Bier dat is gebrouwen met bananen en gierst. Opmerkelijk is dat de mensen die in de ochtend van het bier hebben gedronken nergens last van hebben. Veel gasten die ‘s middags van het bier hebben genoten, kunnen het helaas niet meer navertellen.  De autoriteiten vermoeden daarom dat het bier met krokodillengal is vergiftigd terwijl de rouwenden op het kerkhof waren. Monsters van het bloed en het bier zijn naar de hoofdstad Maputo gestuurd voor onderzoek.

Afrikaanse vrouwen waren – en zijn nog steeds – de belangrijkste brouwers van Pombe bier in Centraal-Afrika. Ook de vrouw die het traditionele bier voor de begrafenis heeft gebrouwen, overleefde het niet.

Het kan aan mij liggen, maar koffie en kleffe cake zijn eigenlijk zo slecht nog niet. Blijf mij wel afvragen hoe krokodillengal zo dodelijk kan zijn.

Bron: nu.nl

 

Thuisbrouwer maakt nieuw bier voor Brand

wedstrijd-2014
De Nederlandse thuisbrouwer Jeroen Free heeft een nieuw bier gebrouwen voor biermerk Brand. Het gaat om een India Pale Ale, een hopbitter bier met een fruitige citrussmaak.

Het nieuwe bier is gebrouwen volgens het recept waarmee Free in mei de winnaar werd van de bierbrouwwedstrijd van het merk. Het nieuwe bier werd gebrouwen in de Brand brouwerij.

India Pale Ale is een biersoort met meer hop en een hoger alcoholpercentage, die ooit werd ontwikkeld om de zeereis van Groot-Brittannië naar India te overleven. De biersoort is momenteel erg populair, vooral bij thuisbrouwers.

 

Free is tevreden over het nieuwe bier. “Zoals ik het voor ogen had: de frisse, fruitige geur van mango, krachtige smaak van citrus met bitter fluweelzachte afdronk”, zo zegt hij. “Fantastisch dat mijn India Pale Ale straks in de winkel staat en in het café gedronken kan worden.”

We moeten nog een paar weken wachten, want vanaf februari is het bier verkrijgbaar.

Bron: nu.nl

Bewijs is geleverd, bier maakt echt creatiever!

Problem-Solver-Por_3154457e

Even geen inspiratie? Neem een biertje en de rest komt vanzelf

Dat bier drinken niet alleen lekker en leuk is, dat wisten we al. Maar nu is ook wetenschappelijk bewezen dat bier je creativieit een flinke boost kan geven.

Heb je even geen inspiratie? Of willen de woorden maar niet komen? Neem dan gerust een biertje. Volgens de onderzoekers van de universiteit van Illinois in Chigaco wordt je van twee biertjes een stuk losser. En dat komt weer ten goede aan het creatieve

De onderzoekers zijn tot deze conclusie gekomen nadat ze 40 jonge mannen wat hersenkrakers gaven. De deelnemers met een bloedalcoholgehalte van minder dan 0,08% presteerden opvallend beter op hun creatieve tests dan de nuchtere deelenemers. De onderzoekers stelden vast dat een creatieve piek bereikt wordt wanneer een persoon een BAC-waarde van 0,075% heeft.
Problem Solver.

De Deense brouwer Rocket Brewing liet dit goede nieuws niet liggen en kwam met een speciaalbier op de markt: problem Solver. Zoals de naam al zegt, dit bier kan al je creatieve problemen oplossen. Via een meetlat aan de achterkant op de fles kun je zien hoeveel bier je moet drinken voordat je aan je piek zit. Er alleen een maar, het bier is momenteel helaas alleen nog maar verkrijgbaar in Copenhagen

Einde aan misschien wel de grootste bierergenis

bierschuim

Je kent het misschien wel. Je hebt een heerlijk bijzonder biertje gekocht en staat op het punt de fles te openen. En dan ineens komt een vloedgolf aan schuim je tegemoet. Je begrijpt het niet en baalt als een stekker. Daar gaat je genietmoment.

Maar goed nieuws, want onderzoekers van de universitiet in Leuven lijken een manier gevonden te hebben om de bierfles te openen zonder dat het overmatig gaat schuimen. Door een extract van hop bestaande uit vluchtige oliën toe te voegen aan het bier kan het overlopende schuim straks tot het verlende horen.

Momenteel voeren diverse brouwers in België proeven uit met de nieuwe vinding. Ook vanuit wetenschappelijke kringen bestaat er wereldwijd grote interesse. De onderzoekers zijn namelijk bezig een fles te ontwikkelen waarin een laag is aangebracht die in staat is om bij het openen van het flesje het overlopen van schuim te verhinderen. Klinkt nu al als uitvinding van het jaar.

Wat mij betreft kan die fles niet vroeg genoeg op de markt gebracht worden. Tot die tijd zal ik extra voorzichtig zijn bij het vervoeren  en uitschenken van mijn speciaalbieren.

Bron: De Standaard