Categorie: "Bier culinair"

Haarlem culinair, een bijzonder speciaalbierfestival

Proefglas-speciaalbier-festival-e1468340114486-450x460

Zin in iets lekkers? Zin in iets leuks? Haarlem is komend weekend misschien wel het culinaire middelpunt van Nederland. Ruim twintig Nederlandse brouwerijen presenteren de lekkerste bieren. Natuurlijk zal Jopen niet ontbreken, maar je kunt ook bieren verwachten van onder andere: Bierbrouwerij De Arn, Bax Bier, Brouwerij Hommeles, Briljant Brouwhuis, Largum, Van Moll en Uiltje Brewing Company.

Sterrenteam laat bier dit jaar schitteren

Sergio Herman en team bierambassadeur

Foto: The Jane

Belgische en Nederlandse brouwers hebben dit jaar wel een heel fantastisch team benoemd tot bierambassadeur. Niemand minder dan Sergio Herman en het hele team van restaurant The Jane gaan bier een nieuwe dimensie geven. Het is de missie van de brouwers om bier een plaats te geven bij de maaltijd. En niet alleen als drank, maar als het perfecte geheel.

Sergio Herman als bierambassadeur, ik kijk nu al uit naar de geweldige creaties. Waanzinnig wat hij samen met zijn team weet te bereiden. Van een andere planeet zo lekker. Ja ik ben groot fan en dus alles behalve objectief. Je kunt mij midden in de nacht wakker maken voor de amuses of de langoustines van dit sterrenteam. Combineer dit alles met de prachtige bieren die in Nederland en België te bieden hebben en je hebt een sublieme ervaring die je nog lang bij zal blijven.

Ik ga deze mannen en vrouwen op de voet volgen en hoop dat ik ook het een en ander ga proeven. Een avond in The Jane is gewoon een belevenis. Dit team is als geen ander in staat om bier en gastronomie naar een hoger niveau te tillen. Het water loopt mij nu al in de mond.

Het jaar van het schaap is in zicht: Kokkels gestoofd in bier en zwarte bonen

bier en kokkels
Het is Chinese nieuwjaar komt steeds dichterbij. Donderdag breek het jaar van het schaap aan. Om alvast in de stemming te komen vandaag een Chinees gerecht met kokkels in de hoofdrol.

Heerlijk, simpel en snel. Wat wil je nog meer. Zet er een fles Tsingtao bij en je waant je even in China. Ik serveer  het met een frisse mihoensalade met koriander en limoen. Maar dat hoeft natuurlijk niet.

Wat heb je nodig

soja olie
1 kilo kokkels
2 eetlepels fi jngehakte knoflook
1 fi jngehakte sjalot
1 groene chilipeper, in dunne schijfj es
1 kopje Tsingtao bier
3 eetlepels zwarte bonensaus
1 eetlepel rijstazijn
1 theelepel suiker
2 eetlepels fi jngehakte koriander

Wat moet je doen

Zet een pan op normaal-hoog vuur. Doe olie in pan en voeg
knoflook sjalot, chilipeper toe en laat dit ongeveer 10 seconden fruiten.

Voeg het bier, zwarte bonensaus, azijn en suiker toe en verwarm het geheel tot het vloeibare gehalveerd is, in ongeveer 5 minuten.

Voeg de kokkels toe, dek de pan af met een deksel en laat het geheel 3-5 minuten koken tot de kokkels open zijn. Gooi kokkels die niet open zijn gegaan  weg.  Verwijder de kokkels die niet geopend zijn.

Serveer de kokkels en garneer met de koriander.

Ossenstaart gestoofd in Duvel, slow cooking op zijn best

ossenstaart gestoofd in duvel_1

Ineens kwam ik het boek ‘Duvel à la carte’ weer tegen. Het lag al jaren op mij te wachten. Terwijl ik er zo in bladerde schoot mij ineens te binnen waarom ik het boek destijds heb weggelegd.

Stuk voor stuk zijn het prachtige gerechten, van fantastische topchefs. En misschien zit daar gelijk ook het probleem. Topchefs koken topgerechten. Gerechten die wat langer duren en gerechten met soms wat afwijkende ingrediënten. Toch moest en zou ik dit weekend iets uit dit boek klaarmaken.

Ik vond een recept waar niet heel veel mis aan kon gaan. En tot mijn verrassing was het zelfs een stuk makkelijker dan ik had verwacht. Maar wees gewaarschuwd, het vlees moet zes uur stoven en vervolgens een nacht in de koelkast. Toch is het een vrij simpel recept. Minimale moeite met maximale smaak. Slow food op zijn best. Het boek gaat voorlopig nog niet terug in de kast.

Wat heb je nodig (4 personen)

8 moten ossenstaart
1 grote wortel
1 prei
2 uien
verse tijm
2 stengels bleekselderij
grof zeezout
1 flesje duvel
room

Aan de slag

Snijd wortel, ui, prei en selderij in reepjes. Doe de ossenstaart in de pan en voeg de gesneden groenten toe. Kruid met zout en peper en giet de Duvel erbij. Voeg water toe totdat alles onder staat. Breng aan de kook en laat circa zes uur op een klein vuurtje doorkoken.

Haal het vlees van het bot en doe het in een schaal. Giet de helft van de kookjus erbij en zet een nacht in de koelkast.

Warm het vlees op, doe de andere helft van het kookvocht in een pan en schuim het op met wat room. Serveer met doperwtjes en tuinbonen.

Eet smakelijk!

Met dank aan chef Manuel Martinez

Steak and Guinness pie, een topper waar we nooit genoeg van krijgen

steak and guiness pie

Het nieuwe jaar is begonnen. Alle moeilijke veel gangen diners zijn achter de rug en eigenlijk heb je wel zin in iets lekker normaals. Gewoon eten zonder toestanden. Steak and guinness pie is wat je nodig hebt!

Guinness is misschien wel het populairste exportproduct uit Ierland. Het donkere bier wordt tegenwoordig in verschillende varianten in 51 landen gebrouwen en het wordt in 150 landen verkocht. Ook in Nederland is het  in de grote supermarkten in blik of fles te verkrijgen. En natuurlijk is het ook bij de betere slijter te koop.

Stout bier en rundvlees gaan enorm goed samen. De steak en guinness pie is niet voor niets een klassieker die in alle soorten en maten voorkomt in de Britse keuken. Ook in de pubs is het een maaltijd die nog altijd zeer populair is. Want zeg nou zelf na een lange wandeling in de regen is een heerlijks stoofschotel verpakt in een stevige korst bladerdeeg toch het enige waar je trek in hebt? Neem er een pint stout of ale bij en je hebt een stukje paradijs te pakken. Al is het maar voor heel even.

Voor dat stukje paradijs hoef je niet naar Engeland, want de pie kun je makkelijk zelf maken.

Wat heb je nodig

  • rundvlees (1 kg)
  • 2 wortels
  • 3 uien
  • boter
  • champignons
  • knoflook
  • rozemarijn
  • blik guinness
  • bloem
  • kaas
  • ei
  • bladerdeeg
  • schaal om pie in te maken

Aan de slag!
Doe alle groeten in pan en braad deze aan. Doe ook de kruiden en knoflook erbij.
Snijd vlees in blokjes en doe bij groenten. Doe er een paar eetlepels bloem bij en zout en peper.
Voeg het blik guinness toe en breng aan de kook. Zet pan vervolgens 2 uur in oven van 180 graden.

Vet schaal licht in met boter. Rol het bladerdeeg uit en leg het in de schaal. Zorg dat er genoeg deeg over is om de schaal te bedekken.
Klop ondertussen een eitje los.Doe vulling in de schaal en doe geraspte kaas er boven op. Dek de vulling af met bladerdeeg en breng een dun laagje eimengsel aan op de deksel, dan heb je straks een mooie goudgele pie.
Zet je pie voor 40 minuten in een over van 180 graden.
Ga op zoek naar een pintglas en schenk jezelf een heerlijk bier in. Eet smakelijk.

Is het niet helemaal duidelijk? Of wil je weten hoe het eruit komt te zien? Jamie legt het graag uit: