Steak and Guinness pie, een topper waar we nooit genoeg van krijgen

Het nieuwe jaar is begonnen. Alle moeilijke veel gangen diners zijn achter de rug en eigenlijk heb je wel zin in iets lekker normaals. Gewoon eten zonder toestanden. Steak and guinness pie is wat je nodig hebt!

Guinness is misschien wel het populairste exportproduct uit Ierland. Het donkere bier wordt tegenwoordig in verschillende varianten in 51 landen gebrouwen en het wordt in 150 landen verkocht. Ook in Nederland is het  in de grote supermarkten in blik of fles te verkrijgen. En natuurlijk is het ook bij de betere slijter te koop.

Stout bier en rundvlees gaan enorm goed samen. De steak en guinness pie is niet voor niets een klassieker die in alle soorten en maten voorkomt in de Britse keuken. Ook in de pubs is het een maaltijd die nog altijd zeer populair is. Want zeg nou zelf na een lange wandeling in de regen is een heerlijks stoofschotel verpakt in een stevige korst bladerdeeg toch het enige waar je trek in hebt? Neem er een pint stout of ale bij en je hebt een stukje paradijs te pakken. Al is het maar voor heel even.

Voor dat stukje paradijs hoef je niet naar Engeland, want de pie kun je makkelijk zelf maken.

Wat heb je nodig

  • rundvlees (1 kg)
  • 2 wortels
  • 3 uien
  • boter
  • champignons
  • knoflook
  • rozemarijn
  • blik guinness
  • bloem
  • kaas
  • ei
  • bladerdeeg
  • schaal om pie in te maken

Aan de slag!
Doe alle groeten in pan en braad deze aan. Doe ook de kruiden en knoflook erbij.
Snijd vlees in blokjes en doe bij groenten. Doe er een paar eetlepels bloem bij en zout en peper.
Voeg het blik guinness toe en breng aan de kook. Zet pan vervolgens 2 uur in oven van 180 graden.

Vet schaal licht in met boter. Rol het bladerdeeg uit en leg het in de schaal. Zorg dat er genoeg deeg over is om de schaal te bedekken.
Klop ondertussen een eitje los.Doe vulling in de schaal en doe geraspte kaas er boven op. Dek de vulling af met bladerdeeg en breng een dun laagje eimengsel aan op de deksel, dan heb je straks een mooie goudgele pie.
Zet je pie voor 40 minuten in een over van 180 graden.
Ga op zoek naar een pintglas en schenk jezelf een heerlijk bier in. Eet smakelijk.

Is het niet helemaal duidelijk? Of wil je weten hoe het eruit komt te zien? Jamie legt het graag uit:

Lees ook:Guinness voor beginners, de perfecte gerechten voor St Patrick’s Day
Lees ook:Verkoop Guinness onderuit in Ierland
Lees ook:Iers bier smaakt alleen in Ierland
Lees ook:Week van bier- en kaascombinaties op bier.blog.nl
Lees ook:Rochefort 10 met de kaas Bleu d’Auvergne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.