Categorie: "Bokbier"

Delftse Donderslag is de lekkerste

Delftse Donderslag het lekkerste bockbier van Nederland

Het mooie aan de herfst? Herfstbock natuurlijk! Na een wandeling of fietstocht in de wind en regen smaakt bock gewoon heel erg goed. Zo goed dat ik er misschien wel iets te veel van geniet. Wat drinken ze lekker weg. En ik ben niet de enige die er zo over denkt. Ik vind het erg lastig om een favoriet aan te wijzen. Ten eerste heb ik ze nog lang niet allemaal geproefd en ten tweede vind ik er gewoon te veel heel erg lekker.

De bock is los met ruim 125 soorten bier

Het bockbierseizoen is begonnen

Bock bier reclame uit 1882

We mogen weer aan het bockbier. Ik las vandaag dat het herfstbockbier vandaag officieel is begonnen en er valt veel te kiezen. Dit jaar zijn er ruim 125 soorten bockbier gebrouwen, vorig jaar waren dat er ruim 90. Ik probeer ze alle 125 te proeven, maar ik heb zo het idee dat dit misschien wel iets te ambitieus is.

Beste Bockbieren van Nederland bekend!

bockbier2Vanmiddag werden tijdens het PINT Bockbierfestival voor de categorieën: Buitenlandse Bock, Speciaal Bock, Dubbelbock en Bock de beste bockbieren bekendgemaakt. Hierbij analyseren bierexperts de bockbieren op hun technische kwaliteit. Het draait dus niet zoals bij de wedstrijd Lekkerste Bockbier om wat de consument het lekkerste bockbier vindt. Net als bij de andere bockbiercompetitie was ook de uitslag bij de Beste bockbier van Nederland zeer verrassend. Tientallen juryleden keuren met speciale keuringsglazen, gedetailleerde keuringsformulieren en in een rookvrije/geluidsarme ruimte de aanwezige binnenlandse en buitenlandse bockbieren. 

PINT Bokbierfestival vandaag van start!

????????????????????Dit weekend start de 36e editie van het PINT Bokbierfestival in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Ieder jaar weer bezoeken duizenden liefhebbers uit binnen- en buitenland dit belangrijke bockbierfestival in Nederland. De deuren gaan open om 17.00 uur en sluiten zondag 27 oktober om 19.00 uur. Er zijn circa 90 bockbieren te proeven van tientallen Nederlandse, Belgische en Duitse brouwerijen. Traditioneel buigt een comité van bierexperts zich dit weekend ook over de vraag welk bockbier technisch het beste gebrouwen is en zich dus het Beste bockbier van Nederland mag noemen.

Wat vind jij van het bockbier?

bockbier2Zo’n twee jaar geleden heb ik bierliefhebbers op dit blog gevraagd wat zij van de kwaliteit vonden van het Nederlandse bockbier. Mooie tijd om dit nu weer eens te peilen! En daarbij ben ik vooral benieuwd of jullie vinden dat de kwaliteit ten opzichte van de laatste jaren is verbeterd of verslechterd. Tijdens de strijd om de titel Lekkerste bockbier van Nederland waren de meningen wisselend. Stem hieronder in de poll!

Winnaars lekkerste bockbieren bekend

lekkerste-bockbier1Gisteren vond de wedstrijd Lekkerste Bockbier van Nederland plaats dit jaar bij Brouwerij ‘t IJ. De sfeer zat er weer goed in en alle records werden gebroken. Zo deden er dit jaar 49 Nederlandse bockbieren mee en jureerden maar liefst 139 bierliefhebbers alle bieren. Het leuke van deze wedstrijd is dat ‘t hier gaat om wat de consument het lekkerste vindt. Uiteraard een belangrijke graadmeter voor de bockbier verkoop. De bieren worden dus verder niet technisch ontleed. Uit de reacties blijkt toch dat biergenieters prima in staat zijn om te beoordelen of een bier technisch goed of minder goed in elkaar zit. Ze kunnen het niet benoemen maar geven een oordeel ’lekker’ of ’niet lekker’ in de vorm van een cijfer. Dit jaar een keer heel veel nieuwe finalisten in de top zes! Leuk voor de wedstrijd maar ook voor de brouwerijen! Zoals aangekondigd heb ik een mooie reportage gemaakt met interviews met de winnaars! Het werden prachtige emotionele beelden, de video is verderop te zien. Nu de winnaars!

Bockbiertochten steeds meer in trek

Poster HL Bokkentocht 2013Net zoals Bierfestivals stijgt ook jaarlijks het aantal Bockbiertochten in Nederland. Niet allen vanwege de stijgende populariteit van Speciaalbier, maar tevens om dalende omzetcijfers in de horeca enigszins te keren. Het leuke van deze activiteiten is de combinatie van wandelen of fietsen met de nieuwe seizoensbieren proeven én het aandoen van verschillende horecagelegenheden. Dus je bent sportief bezig, gezellig bezig én je komt nog eens ergens!

13-10-’13: Nationale bokbierdag Zutphen

bokbierdagOp zondag 13 oktober 2013 vindt de Nationale bokbierdag in Zutphen plaats waar jaarlijks tienduizenden mensen op af komen. Je kunt vanaf 11.00 uur kijken naar de optocht die ook het eerste vaatje meebrengt dat wordt aangeslagen om 13.30 uur op het bordes van het Oude Stadhuis. De opening vormt direct het startschot om op de bokbiermarkt de tientallen bokbieren van grote en kleine brouwerijen te proeven.

De bok gaat weer los….

bockbier2Het herfstweer maakt ons alvast weer warm voor het Nederlandse bokbier seizoen. Bierconsumentenvereniging PINT zal op vrijdag 4 oktober het bokbier seizoen openen in de Nieuwe Dikke Dries met het aanslaan van het eerste vaatje. Aangezien het op deze dag ook Wereld Dierendag is zal het eerste vaatje bokbier, ter beschikking gesteld door de Muifelbrouwerij, worden geveild waarbij de opbrengsten naar de Dierenbescherming gaan. Leuk initiatief.