Categorie: "Amber bier"

Bier proeven: Budels Batavier

batavierWat heeft Nederlands bier toch een mooie diversiteit aan biersmaken. Door van dit soort proefsessies ‘Nederlands bier’ te houden ontdek je nog eens wat! De Batavier van de Budelse bierbrouwerij heeft 5 procent alcohol, is een amber ale en dus is het bier koperkleurig. Dit Budelse bier wordt duidelijk gefilterd aangezien het compleet helder is. De schuimkraag is mooi en fijnparelig met kleine belletjes. Het koolzuur en de volmondigheid is beiden gemiddeld.

Ožujsko 120: Goede aanzet naar meer

In Nederland zijn wij wat speciaalbier betreft uiteraard al heel wat gewend. In Kroatië is het nog steeds vooral pils dat de klok slaat. Het meest gedronken bier is Ožujsko dat wordt gebrouwen in Zagrebačka pivovara, oftewel Zagreb brouwerij, de grootste brouwerij van Kroatië en onderdeel van StarBev. Dit jaar bestaat het bier 120 jaar en speciaal voor deze gelegenheid is een jubileumbier uitgebracht. Daarbij hebben de brouwers voor Kroatische begrippen echt iets totaal anders gebrouwen dan je gewoonlijk in de schappen vindt.

Bierproef: Jopen Jacobus RPA

Deze Jopen Jacobus RPA is een echte verrassing als je denkt een ander bier (IPA) van Jopen te openen. Eerder won dit amberkleurige bier met slechts 5,3% alcohol een bronze medaille op de World Cup Beer Awards. Ook werd dit bier tot beste nieuwe bier van 2011 verkozen. Wat mij betreft dik verdiend. Een mooi bier, vol van smaak en relatief weinig alcohol. Kom maar door met meer van dit soort bieren. Door de combinatie van roggemout en het gebruik van Amerikaanse hop, heeft dit bier veel smaak maar blijft toch goed doordrinkbaar.

La Trappe Isid’or Oak Aged: Goed gelukt!

De verleiding is groot om een fles La Trappe Isid’or Oak Aged lang te laten staan alhoewel ik denk dat het bier er nog mooier van wordt natuurlijk. Nadat de fles mij twee dagen aankeek was ‘t lang genoeg. Deze speciale editie, gerijpt op port vaten, is bijzonder! De smaak is zacht en fris. Best knap voor een bier dat is gerijpt op eiken houten vaten. De Isid’or Oak Aged heeft een alcoholpercentage van 7,5% maar proeft niet zo zwaar. Wel proef je de port, maar ook een beetje Whiskey-achtige smaak terug, zonder dat het overheersend is. Een hele lichte subtiele bitterheid met een zoetje maar beiden absoluut in balans en niet te sterk aanwezig.  

Nederland 7 deugden rijker

De winkel

Nadat Brouwerij De 7 Deugden al acte de présence had gegeven op het Noord-Hollands Bierfestival, stond afgelopen zaterdag de officiële opening op de agenda. Het was in het gebouw achter woonhuizen in de wijk Osdorp te Amsterdam erg druk met (kennelijk) vrienden, kennissen en buurtbewoners, want veel mensen uit de bierwereld waren er niet. Evengoed waren er toch drie PINT-regiovoorzitters aanwezig en heb ik even twee (andere) brouwers gesproken. Maar er moest natuurlijk ook geproefd worden….

ABT-bier van de maand: La Gauloise Ambrée

lagauloiseIneens drinkt tot mij door dat het alweer 9 juli is en dat ik het nieuwe ABT-bier van de maand nog niet heb aangekondigd. Gelukkig zijn er nog genoeg dagen over deze maand om naar een van de ABT-cafés te gaan en de La Gauloise Ambrée te proeven. Het bier is, zoals de naam verklapt, een amber afkomstig van brasserie Du Bocq. Dit amberbier is het oudste eigen bier van deze brouwerij.

Floreffe Rousse: Oké, niet bijzonder

floreffeAfgelopen vrijdag dronk ik bij In de Wildeman in Amsterdam de Floreffe Rousse van de tap. Een bier dat op weinig plaatsen op de tap gedronken kan worden. Sterker nog het staat ook niet op de website vermeld. Het bier van bouwerij Lefebvre is oké maar niet heel bijzonder. Het bier met een alcoholpercentage van 7,5 procent is heel zacht van smaak. Mooi om mee te beginnen en absoluut niet geschikt na een ‘zwaar’ en krachtig bier.