Categorie: "Stout bier"

Drink een Stout op International Stout Day

StoutDay2013-300x281Het is vandaag International Stout Day waarop speciale en uitgebreide aandacht wordt geschonken aan het stout bier. Nog leuker was het daarom dat vanavond op RTL4, EditieNL aandacht werd besteed aan de Naughty Stout, het dinerbier. Voor het derde jaar op rij wordt op 8 november wereldwijd via vele activiteiten aandacht besteed aan dit donkere type bier.

Naughty Stout: Eerste dinerbier

dinerbierMet veel trots kan ik het eindelijk roepen! Samen met Brouwerij De Leckere uit De Meern heb ik speciaal voor hun 15-jarig jubileum maanden gewerkt aan een compleet nieuwe bierstijl voor de donkere dagen. Het bier met de naam ‘Naughty Stout’ is naast een genietbier voor de wintermaanden het eerste Nederlandse dinerbier. Er is een combinatie gemaakt van een gerstewijn, een sterk donker Belgisch biertype, en een Stout, een Engelse bierstijl. Door deze bierstijlen in de juiste balans samen te brengen ontstaat de ideale bier-spijscombinatie met rood vlees, wild of stoofvlees. Met dit bier geef ik voor de wintermaanden een Royaal gebaar aan de Nederlandse bierliefhebber en kan het met een gerust hart bij de Ossenhaas tijdens het kerstdiner geserveerd worden. Het bier is een opvolger op mijn eerdere Royaal Bier voor Koning Willem-Alexander.

Een leuk festival om een hoofddeksel te dragen…

De entreepoort

Als je bij het komende Bokbierfestival al keuzestress hebt, ga dan niet naar het grootste bierfestival van Engeland en omstreken: het Robin Hood Beer Festival in Nottingham. Daar heb je in de prachtige entourage van het Nottingham Castle de keuze uit zo’n 1100 soorten bier en 230 ciders en perries…

Bierproef: Hornbeer Russian Imperial Stout

Je zoekt een keer wat anders dan anders en iets uit het hoge noorden. De Deense brouwer Kirke Hyllinge heeft het Hornbeer Russian Imperial Stout gebrouwen. Op voorhand dacht ik dat dit bier weleens onder de noemer extreem bier kon komen te vallen. Het tegendeel bleek echter waar. Dit pikzwarte bier met 8,1 procent alcohol was toegankelijker dan ik dacht. Een mooi bier waarvan ik me overigens wel afvraag of het helemaal onder de noemer Russian Imperial Stout valt.   

Nederland 7 deugden rijker

De winkel

Nadat Brouwerij De 7 Deugden al acte de présence had gegeven op het Noord-Hollands Bierfestival, stond afgelopen zaterdag de officiële opening op de agenda. Het was in het gebouw achter woonhuizen in de wijk Osdorp te Amsterdam erg druk met (kennelijk) vrienden, kennissen en buurtbewoners, want veel mensen uit de bierwereld waren er niet. Evengoed waren er toch drie PINT-regiovoorzitters aanwezig en heb ik even twee (andere) brouwers gesproken. Maar er moest natuurlijk ook geproefd worden….

ABT-bier van de maand: Duits en Lauret Stout

Het is alweer twee februari en dat betekent een nieuw ABT bier van de maand! Bij de cafés die aangesloten zijn bij de Alliantie van Bier Tapperijen is het bier van de maand het Stout bier van Duits & Lauret in Vleuten. Dit is er een relatief jonge en kleine brouwerij in de provincie Utrecht. Daniëlle Duits en Marco Lauret hebben de brouwerij vanuit een passie voor bier en gastronomie opgezet. Hun streven is danook om echte kwaliteitsbieren op de markt te zetten. Binnenkort meer over deze brouwerij in de rubriek ‘in gesprek met’. Nu meer informatie over bier.

Van Vollenhoven Stout jubileert en presenteert haar nieuwe jaargang!

Belangstellenden in De Engelse ReetWoensdag 23 november vond in café De Engelse Reet in hartje Amsterdam weer de presentatie plaats van een nieuwe jaargang van het Van Vollenhoven’s Stout. Onder de bezielende leiding van de stichting ‘De Gekroonde Valk’  werd voor de vijfde keer een re-make van een oer-Hollands speciaalbier gebrouwen door Guus Royen van De Schans in Uithoorn. Elk jaar is het bier een beetje anders – het bier-bloed van Guus kruipt waar het niet gaan kan en dus blijft hij ‘tweaken’- en het lijkt dit jaar nog weer het meest bij jaargang 1 te liggen. En dan was er nog een speciale Lustrum-uitvoering!

Flying Dog Raging Bitch: op en top verrassing

flying dogOp de Horecava was er geen twijfel mogelijk; direct kreeg ik de Flying Dog Raging Bitch in mijn handen. Deze moest ik proeven. Tot nu toe en zeker na mijn bezoek aan Amerika, Florida, was ik nog niet echt enthousiast geworden over de Amerikaanse bieren. Je komt toch vaak de Ales tegen die voor mij persoonlijk meestal wat flauw zijn en saai van smaak. De Flying Dog Raging Bitch heeft mijn mening compleet veranderd!