In gesprek met …. Brouwerij Dupont

Onlangs ben ik afgereisd naar Brouwerij Dupont, bekend van onder andere Saison Dupont en Moinette blond, dat gelegen is in het Zuid-Belgische plaatsje Tourpes in Wallonië. Onder leiding van Gust Simons, commercieel directeur van Brouwerij Dupont heb ik de complete brouwerij mogen aanschouwen. De traditie, ambacht en liefde voor bier voel je in iedere plaats terugkomen. De geschiedenis van Dupont gaat lang terug en begint al in 1759 waaruit de gebouwen dateren. Vanaf 1840 werd er op deze locatie voor het eerst gebrouwen en dat gebeurde onafgebroken vanaf 1844. In 1920 kwam de brouwerij in handen van de familie Dupont. In een openhartig gesprek met Gust Simons kom ik meer te weten over de ‘geheimen’ van deze brouwerij en het bier. Ook is een leuke video beschikbaar waarmee je letterlijk een rondleiding krijgt door de brouwerij. Klik op lees verder!

De brouwerij is van oorsprong bekend om het echte Seizoen bier met een bitterheid in het bier. Een frisse natuurlijke en toch subtiele bitterheid is kenmerkend voor de bieren van Dupont. In tegenstelling tot de veel ‘scherpe’, bittere bieren die nu in de V.S. worden gemaakt, zijn deze bieren bitter maar toch zacht van smaak. Zelfs met een ‘zoetje’. Mooi in balans en niet ‘doorgeslagen’ in bitterheid.

Moinette
Vroeger werd het bier in de winter gemaakt en opgedronken in de zomermaanden door de seizoenarbeiders op het land. Sinds 1950 maakt Dupont bier van hoge gisting met hergisting op fles.

“Rond ‘62/’63 werden trappisten en abdij bieren erg populair. In ‘rijkere kringen’ wilde men iets bijzonders. Een ander soort bier. Daardoor kwamen de bieren met een hoog alcoholpercentage in beeld en was een link met een abdij of klooster wenselijk. Deze bieren waren populair. Om hier ook op mee te kunnen liften heeft Dupont hun bier destijds Moinette genoemd dat monnik betekent. Veel brouwerijen maakten in die tijd een link naar een monnik, abdij of klooster zonder dat er echt een relatie bestond. Daarmee kwam je bier direct in de picture bij de rijkere klasse wat uiteraard voor omzet zorgde. Dit was voorbij toen restricties werden gesteld aan bijvoorbeeld het voeren van het woord abdijbier.”, aldus Gust Simons.

Enkele cijfers
Sinds 1990 heeft de brouwerij, met nu 17 medewerkers in dienst, naast de nog steeds goedlopende bieren ook een biologische bierlijn ontwikkeld. Momenteel is 25% van de totale bierproductie van 14.000 hectoliter al biologisch bier en dit aandeel groeit nog steeds. Verder gaat 38% van de Dupont bieren naar het buitenland. “Zelfs in Polen en Tsjechië zit men al aan de Saison”.

Unieke elementen in het bier brouwen
“Bij Dupont wordt het bier gebrouwen in koperen ketels die nog dateren uit 1920. Deze staan overigens wel in verbinding met twee nieuwe inox kuipen (roerkuip en filtratiekuip). Wat het echt bijzonder en traditioneel maakt is de verwarmingstechniek van de ketels dat nog plaatsvindt via “ à feu nu” of “naakte vlam”, met een gasbrander.” Voor zover ik weet werkt alleen Brouwerij Caracole ook nog op deze authentieke wijze. De wand van de kookketel wordt direct verwarmt door de vlam waardoor de temperatuur boven de 100 graden komt en een lichte karamelisering van de suikers ontstaat. Het is een mooi proces om te zien en maakt een brouwerij echt ambachtelijk en traditioneel. Dit moment van brouwen komt ook op de video hieronder terug.

Het water waarmee het bier gebrouwen wordt is afkomstig uit een eigen bron zo’n 65 meter onder de grond. Dit gaat rechtstreeks het bier in, er worden dus geen bewerkingen of toevoegingen aan het water gedaan.

De groeimogelijkheid van deze brouwerij is beperkt en iets dat men ook graag zo wil houden. “Onze focus ligt op de traditie en kwaliteit en daar wijken we niet vanaf. We laten ons niet leiden door wat er in de markt gebeurt en blijven bij ons huidige concept. Dat is uiteraard een keuze. Een onderdeel dat daarop aansluit is de enorm lange hergistingstijd in de warme kamer. Deze duurt maar liefst zes tot acht weken. Ter vergelijking, het bier ligt bij de meeste brouwerijen zo’n twee weken. U kunt zich voorstellen dat wij een enorm oppervlakte aan warme kamers hebben. Maar kwaliteit en smaak gaat boven alles!”, aldus Simons. Het brouwproces van de bieren staat op de website helemaal beschreven. Wil je hier meer van weten dan is dit te vinden op www.brasserie-dupont.com/dupont/nl/brassage.html.

Dupont kaas
In één van de bijgebouwen van de brouwerij is een tweede ambacht te ontdekken, een kaasmakerij waarbij men kazen produceert die zijn “geaffineerd” (gerijpt) met de Dupont bieren. Deze smaken uiteraard heerlijk bij een van de bieren. De kaaskeuze is volgens de brouwerij erg belangrijk voor de smaak van het bier. “Zomaar een blokje kaas doet geen recht aan de smaak en kwaliteit van het bier.” Daar ben ik het volledig mee eens. Het type kaas kan veel smaak in het bier naar boven halen of juist laten ‘verdwijnen’.

Het geheim van het Dupont Gist
“Een groot geheim van natuurlijk iedere brouwerij is de gist. Onze gist is echter heel bijzonder en werd ooit door Michael Jackson al uitgeroepen tot een van de mooiste gisten ter wereld. Een mooi compliment natuurlijk. Normaliter doen we met ’t gist zo’n twee jaar. Maar heel zelden en alleen in geval van nood moeten we in die twee jaar het laboratorium betreden om de stamcellen te raadplegen zodat we nieuwe gist kunnen maken.”

Ophalen van ’t draf
Tijdens mijn route door en om de brouwerij zag ik iets bijzonders. Een boer die met zijn trekker langskomt om het restproduct van het brouwen (draf) op te halen zodat dit aan ’t vee gegeven kon worden. Hup gewoon onder een afvoer midden op straat en open die schuif! Overigens doen meerdere brouwerijen dit natuurlijk echter je ziet het nauwelijk live gebeuren.

Enthousiasme
Gust Simons vertelt zijn verhaal met veel overtuiging en enthousiasme. Hij is al tientallen jaren een bekend man in de bierwereld en heeft bijvoorbeeld bij alle trappistenbrouwers gewerkt. Waarom deze overstap zou je zeggen? “In deze brouwerij is net als bij trappistenbrouwers de ambacht en traditie heel belangrijk. Dupont heeft hele mooie bieren met een historisch verhaal. Het is mooi om hiervoor te kunnen werken.”

Jaarlijks bezoeken ruim 30.000 mensen de brouwerij. Een behoorlijk aantal als je je bedenkt hoe groot de productiecapaciteit van de brouwerij is. Ben je benieuwd naar de brouwerij en het complete assortiment aan bieren? Bekijk dan hieronder de korte video impressie van Dupont! of ga uiteraard naar de website www.brasserie-dupont.com.

Lees ook:Bierproef Moinette Blond: ‘spannend en in balans’
Lees ook:Bier proeven: Saison Dupont
Lees ook:Bierproef Monk’s Stout Dupont: goede balans
Lees ook:15e editie Vilvordia bierproeffestival 24-4
Lees ook:Het grootst bewaarde geheim van de brouwerij

2 reacties op “In gesprek met …. Brouwerij Dupont

 1. Geroen

  Brouwerij Dupont:
  Wij hebben deze levende legende GUST SIMONS bij ons te gast in Waregem ! Zaterdag 1 oktober om 16.30 uur de formidabele bieren én héérlijke unieke kazen van Dupont.
  Iedereen welkom voor een namiddag die je niet mag missen
  wél vooraf inschrijven
  via [email protected]

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Leuk!!!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.