Bier proeven: Saison Dupont

Ik heb al eerder iets geschreven over het bier Saison Dupont, helemaal in het begin toen ik net begon met bloggen. Leuk om dan na zoveel jaar te lezen hoe je er nu tegenaan kijken. Je smaak ontwikkelt zich! Nu dus een uitgebreidere analyse van dit mooie bier van Brouwerij Dupont.

Op de fles
De Saison Dupont is een bovengistend bier met 6,5 procent alcohol en wordt gebrouwen en gebotteld bij Brasserie Dupont in Tourpes, Wallonië. De brouwerij is nog steeds gelegen op dezelfde locatie alwaar in 1840 voor het eerst gebrouwen werd. Naast de Saison Dupont bestaat het bierassortiment uit meerdere biologische bieren waaronder bijvoorbeeld ook een honingbier. De Saison Dupont heeft nagisting op fles en kan lange tijd bewaard worden in een kelder van 12 graden. Dit pas gekochte bier is daarom nog houdbaar tot en met januari 2016. De ingrediënten die op het etiket vermeld staan zijn de gebruikelijke water, hop, gerstemout, gist en suiker.

Smaakbeeld
Om de smaak van het bier weer te geven heb ik het op een schaal van 1 tot 5 beoordeeld voor bitter, zuur, zoet, volheid en bruisendheid. Daarbij is 0/1 niet of heel weinig aanwezig en 5 zeer sterk aanwezig. Bitter (3), Zuur (1), Zoet (1), Volheid (2,5) en Bruisendheid (2,5).

Uitzicht
De Saison Dupont is een lichtoranje, koperkleurig blond bier en licht troebel. De schuimkraag is perfect in orde. Het is fijnparelig en wandklevend met een mooie cling. De koolzuurbelletjes zijn minder goed zichtbaar en gaan naar mijn idee door het midden naar boven.

Geur
Het bier heeft veel citrus-tonen van sinaasappel en fruitige esters van groene appel. Verder zijn gist en granen goed te ruiken.

Aroma
Het blonde bier heeft veel hop- en moutaroma wat zich vertaalt in citrus- en granige tonen die blijven hangen.

Smaak
De Saison Dupont heeft een zoete aanzet met een behoorlijke droge, bittere nasmaak die zeker blijft hangen. Met name de hopbitterheid is sterk aanwezig in dit bier uit Tourpes. Dit wordt nog eens extra versterkt door een droge, astringente bittere nasmaak. Naast bitter en zoet heeft de Saison ook een licht zuurtje en een moutig karakter.

Nasmaak
De nasmaak wordt vooral bepaald door een behoorlijke droge hopbitterheid die zeker even blijft hangen.

Mondgevoel
Een mooi volmondig bier dat niet teveel koolzuur heeft. Hierdoor krijgt het naast de sterke hopbitterheid ook een zacht karakter.

Algehele beoordeling
De Saison Dupont is met name door de hopbitterheid een fris bier dat daardoor ook geweldig combineert met een gerecht dat bitterheid in zich heeft. Dit bier is krachtig, heeft veel body maar door een zoetje en een zuurtje krijgt het toch een rond karakter. Een veelzijdig bier dat alle smaken in zich heeft maar de balans behoudt!

Lees ook:Saison Dupont: een bittere dorstlesser
Lees ook:Bierproef Monk’s Stout Dupont: goede balans
Lees ook:Bier proeven: Liefmans Goudenband
Lees ook:Bier proeven: Graaf Dicbier
Lees ook:Bierproef Moinette Blond: ‘spannend en in balans’

2 reacties op “Bier proeven: Saison Dupont

 1. joeri

  Jammer dat ze in veel speciaalbierzaken dit bier niet hebben. Je moet naar een echt grote zaak hebben of eventueel via internet om aan dit soort bier te komen dit probleem geld ook voor Oude Geuze/Kriek en BOB bier(bob=belgisch oud bruin) Ik hoop echt dat kleinere slijterijen ook zo iets proberen te verkopen i.p.v. alleen maar de massa productie. Misschien kunnen ze eventueel samen met groothandel een leuke actie verzinnen dat consumenten dit eerder gaan kopen. Dit bier verdient meer respect.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Oscar

  Hoi fiona, je gebruikt het woord Cling in je omschrijving. Leuk bedacht, maar geen Nederlands woord, dus zal voor veel lezers ook niet duidelijk zijn wat je daar nu mee bedoelt.

  goed ff opzoeken dus en het betekend plakken,kleven,vastlijmen,iets vastkleven,klampen. Maar je gebruikt ook het woord wandklevend Kijk dat is duidelijk en i.c.m dit woord is het woord cling dubbelop mijn inziens. Het wordt er niet duidelijker op, voegt verder weinig (niets eigenlijk) toe.

  Advies : Gebruik het woord glasplakkend, dat is wel duidelijk en meteen alles omvatten als het het gebruikt met i.c.m. slecht/matig/goed.

  Verder omschrijf je bij geur en aroma vrijwel, dan niet exact hetzelfde dus deze twee kun je prima onder het kopje geur samenvatten in 1 verhaaltje.

  Bij het kopje nasmaak is het eigenlijk hetzelfde als bij Aroma. Je geeft een omschrijving die je reeds gegeven heb bij smaak. Dus is het niet nodig dit nogmaals te vermelden. Deze kun je dus prima onder het kopje smaak laten vallen. Net zo duidelijk.

  Dan nog iets over het mondgevoel. In principe vindt de smaak, nasmaak plaats in je mond en alles wat je daar bij beleeft is dan het totale mondgevoel zou je kunnen zeggen. Echter het volmondige wat je omschrijft zegt iets over de body van het bier (dun/matig/vol). Een mondgevoel is vaak droog, of plakkend, alcoholwarmend (wat je dan weer in de keel voelt) met daarbij aangevend in welke mate je dat ervaart.

  Verder zou je een apart kopje over koolzuur kunnen inlassen omdat je dat visueel beschrijft en wat je voelt in de mond, zodoende houd je e.e.a bij elkaar..

  Verder een leuke proefnotitie…

  E.e.a is positief opbouwend bedoelt. En ik mag dat zeggen als bierkeurmeester en bierkenner/nerd zijnde :-)

  Groetjes

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.