Categorie: "Biersmaak"

Wie wordt de beste biertapper van Nederland?

Jury-beoordeelt-het-getapte-pilsVolgende week woensdag 15 januari 2014 is het zover, dan zullen we weten wie de beste biertapper van Nederland is! Afgelopen jaar hebben tijdens de tientallen tapwedstrijden circa 1.500 biertappers hun kwaliteiten getoond om door te dringen tot de finale. De ontknoping nadert en de eindstrijd zal spannend zijn. Net als vorig jaar is de Horeca in Amsterdam volgende week het strijdtoneel.

 

De tapwedstrijden worden georganiseerd door de Stichting Tapwedstrijden.nl om horecaprofessionals enthousiast en bekend te maken met het juist tappen en schenken van bier. Heel belangrijk! Want de brouwers kunnen nog zo’n goed bier brouwen; als het juist schenken, tappen en serveren uitblijft dan is de beleving toch echt weg!

Biermomenten van 2014….

bierproevenAllereerst iedereen uiteraard een gezond, gelukkig, liefdevol en bovenal bierig 2014 gewenst! De afgelopen weken waren de weken om weer stil te staan bij 2013 en uit te kijken naar de mooie momenten in 2014. In 2013 beleefde ik in vele opzichten een bierig topjaar. Natuurlijk door de afronding van mijn zythologie opleiding en mijn behaalde biersommelier diploma in de VS. Maar ook door de vele mooie biermomenten die ik mocht meemaken met andere bierliefhebbers, het koningsbier dat ik introduceerde en het dinerbier Naughty Stout in november van dit jaar. Ook kijk ik alweer uit naar alles wat in 2014 zal gaan plaatsvinden.

Grolsch voorziet verpakking van educatieve logo’s

Grolsch educatieve logosVanaf 1 januari 2014 zijn de verpakkingen van bierbrouwer Grolsch voorzien van een drietal educatieve logo’s: geen alcohol onder minderjarigen, geen alcohol tijdens zwangerschap en geen alcohol in het verkeer. Daarmee is zij de eerste Nederlandse brouwer die deze drie logo’s op de verpakking plaatst. Het doel is om het bewustwordingsproces voor verantwoord alcoholgebruik verder te stimuleren. Naast de logo’s vind je ook de website www.talkingalcohol.com waarop meer informatie is te lezen over de effecten van alcohol op je lichaam.

Krappe meerderheid drinkt alleen bier tijdens kerstdiner

kerstgroet_2013Uit een peiling op dit blog blijkt dat ‘slechts’ 51 procent alleen bier drinkt bij het kerstdiner. 35% drinkt zowel wijn als bier en nog eens 12 procent alleen wijn. 2 procent drinkt wat anders! Voor iedereen die nog goede recepten met bier zoekt, kijk eens op www.biercuisine.nl. Ik wens iedereen in ieder geval fantastische kerstdagen toe!

 

 

 

 

 

Wat drink en serveer jij bij het kerstdiner?

  • Bier (51%)
  • Wijn en bier (35%)
  • Wijn (12%)
  • Anders (2%)
Loading ... Loading ...

Tempelbier en Christine lekkerste huisbieren van 2013!

Tempelbier 02Tempelbier van Proeflokaal Arendsnest in Amsterdam en Christine van café De 1ste Aanleg in Heemstede zijn verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2013, een wedstrijd van horecavakblad Proost. Tempelbier won in de categorie lichte bieren, Christine ging aan kop bij de zware huisbieren. Kalverliefde van café De Bonte Koe in Purmerend kreeg een eervolle vermelding voor de verpakking.

Bier of wijn bij het kerstdiner?

BierspijsDe kerstdagen komen nu wel heel dichtbij en ik merk dat iedereen druk bezig is met de voorbereidingen. Boodschappen doen, kerstrecepten uitzoeken en het gezellig maken in huis. Veel mensen kiezen er dit jaar voor om thuis eens flink uit te pakken en een mooi menu samen te stellen.

Ik heb eens om mij heen gevraagd maar er zijn toch veel bierliefhebbers die tijdens het kerstdiner een uitzondering maken en geen bier maar wijn drinken. Navraag naar de redenen maken duidelijk dat men vaak niet weet welk bier er dan bij het gerecht geserveerd moet worden én heel veel recepten wel een wijnsuggestie geven. Dus dat maakt ‘t dan makkelijk. Ook kan het zijn dat familie en/of vrienden liever wijn drinken, dus dan maar geen bier. Wat doe jij? Serveer je bier of wijn of misschien beiden bij het kerstdiner? Vul de poll hieronder in!

Wat drink en serveer jij bij het kerstdiner?

  • Bier (51%)
  • Wijn en bier (35%)
  • Wijn (12%)
  • Anders (2%)
Loading ... Loading ...

Trappistenbier, trappistenbier…de toekomst?

trappistenNieuwe trappistenbier komen en worden erkend en anderen staan op de tocht. Zowel de Zundertse Trappist als de Amerikaanse Trappist Spencer zijn nu beiden erkend als trappistenbrouwerij en in het bezit van een Erkend Trappistenbier dat het ATP logo draagt. Voor alle helderheid, je kunt een trappistenbrouwerij zijn maar geen erkend trappistenbier hebben, een voorbeeld daarvan is Mont des Cats. In de Belgische media staan tegelijkertijd verontrustende berichten over de Belgische Trappistenbieren.

Weekendtips: volop winterbierfestivals

haarlems winterbier festivalWil je graag in winterse en bierige sferen komen dit weekend dan kan je je hart ophalen! Er zijn meerdere festivals waaraan je een bezoekje kunt brengen. Zo vindt vandaag en morgen het Kerstbierfestival in Essen plaats. Een prachtige plek met een aanbod van tussen de 150 en 170 verschillende kerst- en winterbieren. Is Essen te ver dan is het Winterbierfestival in Haarlem op het Hortusplein voor de Jopenkerk nog een mooi bierfestijn.

Duitse biercreativiteit met Hans Müller Dreistern

MüllerDreistern2012 defHet Reinheitsgebot is nu heel actueel: wordt het werelderfgoed of niet. Wat zijn de brouwmogelijkheden of onmogelijkheden nu precies? Tijdens mijn studie in Chicago kwam het Duitse Reinheitsgebot uitvoerig aan bod. Temeer omdat er maar liefst twee Duitse brouwers in ons midden zaten. Hans Müller uit Aschaffenburg, nabij Frankfurt, bewijst dat het volgen van het Reinheitsgebot bij het brouwen van bier ook leidt tot creativiteit en prachtige bieren. Nog even ter verduidelijking: het Reinheitsgebot laat geen toevoegingen toe. Dus geen kruiden of andere smaakcomponenten. Ook kan het water niet gecorrigeerd worden of is nagisting op fles alleen mogelijk met wort en gist. Men mag immers geen suiker toevoegen. In een gesprek en degustatie met Hans Müller vertelt hij hoe deze Rolls Royce onder de Duitse bieren tot stand is gekomen.

Sterrenrestaurant De Librije lanceert eigen bier

Librije-Bier-227x300Driesterrenrestaurant De Librije heeft in samenwerking met de Jopenkerk een eigen bier ontwikkeld. Jonnie en Thérèse Boer van De Librije zochten naar een sterk bier met kruidige en dropachtige smaken. Op basis van de bestaande Jopen bieren is uiteindelijk een volledig nieuw bier ontwikkeld met ingrediënten als gagel, jeneverbes, chilipeper en trekdrop. Donkere karamel moutsoorten geven het bier body en een zacht licht zoetige smaak met herkenbare duidelijke tonen van karamel, zoethout en drop. De nasmaak doet sterk denken aan rozijnen, salmiak en sinaasappel, terwijl de geur van rood fruit, zoethout en karamel overheerst.