Categorie: "Biernieuws"

Bier voor de koning

koningsbier tilburg

De oranje truien, regenponcho’s en mutsen zijn al uit de kast gehaald, mijn heupfles is tot aan de nok gevuld met whisky. Ik ben helemaal klaar voor Koningsnach en Koningsdag. Maar als ze ergens goed voorbereid zijn voor de 50ste verjaardag van de koning, dan is dat wel in Tilburg.

De Tilburgse brouwer LOC heeft speciaal voor Koningsdag een uniek bier gebrouwen. The Royal  is een Dutch Pale Ale, van 5%. Voor de bijzondere smaak en kleur en voor de 50e verjaardag van Koning Willem-Alexander zijn 50 sinaasappels toegevoegd.

koningsbier crooked spiderMocht je de komende dagen  in de buurt zijn van Tilburg, het bier is te koop bij diverse slijterijen en op Koningsdag is het zelfs verkrijgbaar op tap bij onder andere RAW, Burgemeester Jansen en Café Bakker.

Maar wacht dat is nog niet alles….. want ook in Wassenaar is er een speciaal verjaardagbier gebrouwen met de naam Willem V.0.

Niels Beekhuizen van Crooked Spider heeft niet lang hoeven nadenken over een recept. “Een oranjekleurig bier met 5.0 procent alcohol en 5.0 gram Kazbek hop per liter. Allemaal 5.0, want we vieren de 50ste verjaardag van de koning”, aldus Niels Beekhuizen.

Het bier is een pilsener-stijl bier, oranje tot amberkleurig gebrouwen met Kazbek hop. “Voor de extra fruitigheid hebben we sinaasappelschillen toegevoegd. Het resultaat is er naar; een fris en fruitig bier met een karaktervolle bittere afdronk”, aldus de brouwmeester van Crooked Spider

Het bier is gebrouwen in een gelimiteerde oplage. Het is vooral verkrijgbaar in de omgeving van Wassenaar. Heb je interesse? Neem dan contact opnemen met  Crooked Spider, via: [email protected].

 

Geef je bierviltjes een persoonlijke twist

10951Een ijskoud biertje smaakt natuurlijk nog veel lekkerder geserveerd op een bierviltje voorzien van eigen logo of naam. Daarom biedt reclameland de mogelijkheid je bierviltjes te bedrukken. Niet alleen voor familiefeesten en partijen, maar bijvoorbeeld ook voor op beurzen of op kantoor en uiteraard uitermate geschikt voor de verschillende horecagelegenheden.

Bier West, een mooie verzameling Amsterdams bier

bierwest lekker amsterdamsOp 20 september wordt het  Bierwest Speciaalbierfestival georganiseerd in het Erasmuspark in Amsterdam. Een mooie gelegenheid om de Amsterdamse bieren beter te leren kennen. Naast bier is er ook veel live muziek, bbq en een foodmarket.

Te drinken bieren & aanwezige brouwerijen
7 Deugden de uit Amsterdam
Nordman Beers uit Amsterdam
Oedipus Brewing uit Amsterdam
Pampus uit Amsterdam
Two Chefs Brewing uit Amsterdam

Meer info is te vinden op de website van bierwest

 

Een oase met ludiek lekker bier

lekker bier en leuke kunst bij victor en laurentius new babylon den haag
Wie wel eens met de trein naar Den Haag gaat heeft waarschijnlijk wel eens New Babylon gezien. Het nieuwe winkelcentrum, waar eigenlijk niemand op zat te wachten. Veel collega’s gebruiken het om droog op het werk te komen, lopend vanaf Den Haag Centraal. Ik loop er ook wel eens doorheen en kwam zo terecht in de gallerij/boekwinkel/ café.

Ik werd gelokt door de kaarten en boeken die buiten lagen. Toen ik naar binnen ging viel mij op dat eigenlijk alles wat je in de winkel zag te koop was. Schilderijen, boeken, beeldjes en misschien ook wel het meubilair.

Naast kunts kijken of boeken lezen kun je er ook eten en drinken. De bierkaart is op dit moment zeer beperkt. Er wordt alleen nog maar Pronck bier geschonken. Gelukkig erg lekker en  ludiek. De dame achter de toonbank vertelde dat ze het assortiment na september gaat uitbreiden. Meer bier en meer hapjes. Waarom er juist voor Pronck is gekozen kon ze zo niet vertellen, maar wilde het best navragen.

Ik ben zeer benieuwd wat er straks nog meer op de kaart komt te staan. Van kunst heb ik totaal geen verstand, maar vind dit concept erg leuk. Ik houd de zaak dus goed in de gaten. Mocht je een keer in Den Haag CS aankomen en je hebt tijd over, loop dan even langs bij de gallerij Victor Laurentius. Ik vond het een aangename verrassing. Het is een verademing en oase waar ik graag terugkeer.

Wild Jo van de Konick, hoppig en onvoorspelbaar

wild jo nieuw bier van de koninck

Wild Jo is niet alleen nieuw, maar ook anders dan andere bieren. Het is gemaakt met wilde gist en dat maakt de jonge blonde redelijk onvoorspelbaar. Is het daarom dat in het logo van Wild Jo een stadsduif is verwerkt, nota bene met een ooglapje voor? De brouwerij zelf noemt het een pittiger, hoppiger bier met wilde gisten. Die zorgen ervoor dat de smaak van het bier in de tijd verder evolueert. “We wilden eigentijds bier dat voordien nog niet was gemaakt”, vertelt Nicolas Soenen, sommelier van Duvel Moortgat. “Het werd dus een speciaalbier van hoge gisting met een hergisting op fles door de wilde gist, de zogenaamde Brett-gist.”

Het eigenaardige aan die Brett-gisten is dat ze pas goed hun werk beginnen doen, zes maanden nadat ze op de fles zitten. De houdbaarheidsdatum ligt drie jaar verder dan de botteldatum, zodat je snel kan uitrekenen wanneer de beste schenkdatum is.

“Ook voor ons is deze werkwijze speciaal, want tot op het laatst zet de gist suikers om en produceert hij aroma’s. We weten niet waar het hergisten eindigt. In theorie zou elk brouwsel dus een ander bier kunnen opleveren. Maar we zijn zeer nauwkeurig geweest bij het uitschrijven van de receptuur”, stelt Nicolas Soenen gerust.

Het resultaat mag er zijn. Laten we even de sommelier in Nicolas los: “Het is een heel fris speciaalbiertje met een zachte bitterheid en een laag alcoholgehalte. Dat maakt het zeer toegankelijk, maar in de neus toont het veel complexiteit. Het klopt dat het qua kleur en alcoholgehalte dicht bij een pintje aanleunt, maar het is en blijft een speciaalbier en heeft daarom een complexere geur en smaak.

(bron: Gazet van antwerpen)

Biecht je zonden op bij de Slowlands Bierkerk

slowlands bierfestival in Boxtel, bierkerk en biechtenHet Slowlands festival klinkt bijna te goed om waar te zijn. Van 11 tot en met 13 september kun je in Boxtel genieten van lekkere muziek, goed eten en 60 speciaalbieren.

Tijdens dit festival is alles rondom speciaalbier verzameld in en rond een kerk van alle gezindten : De Slowlands Speciaal Bierkerk!

Ontdek op Slowlands het echte genieten en maak een mooie Bierwandeling  langs foodtrucks en ontdek de ware kunst van Bier & Gastronomie.En mocht er een wijnliefhebber in je gezelschap zitten, er is ook een wijnlokaal waar je kunt kiezen uit 40 topwijnen.

Te drinken bieren & aanwezige brouwerijen

  • Affligem
  • Duvel Moortgat
  • Heineken
  • Jansen en Swinkels
  • Jopenkerk
  • Leffe
  • Oijen
  • Onrooise
  • Westmalle
  • Wilderen

Meer weten over dit festival? Kijk dan op www.slowlands.nl

Dalfser Bierfestival ‘place to be’

bierfestival dalfsen
Dorp van Nederland wordt zaterdag 12 september 2015 opnieuw omgetoverd tot ‘place to be’! Alweer voor het vierde jaar staat Dalfsen de 2e zaterdag van september in het teken van ‘Proef Dalfsen’. Niet alleen letterlijk, ook figuurlijk!

Op 12 september wordt het dorp omgetoverd tot een waar el dorado voor liefhebbers van natuur, cultuur, historie en muziek. Alles wat Dalfsen op dit gebied te bieden heeft, wordt met trots gepresenteerd. Van ’s ochtends 10 uur tot middernacht.

Fietstochten, wandelroutes, Hereford koeienkeuring, open monumenten, proeverij, streekproducten en niet te vergeten het Dalfser Bierfestival met veel regionale streekbieren.

Ook wordt aan de inwendige mens gedacht. Bezoekers kunnen zich laven aan streekproducten en culinaire hoogstandjes van de plaatselijke horeca.

Jong en oud, groot en klein, komen op zaterdag 12 september naar Dalfsen! En maken er een mooi dagje uit van. Dalfsen zet vanaf 10 uur haar poorten open voor iedereen die lekker willen slenteren, fietsen, proeven, doen en beleven!

Te drinken bieren & aanwezige brouwerijen
Attemer bier uit Hattem
Bax Bier uit Groningen
Breugem uit Zaandijk
Brouwerij Jonge Beer uit Hoogeveen
Eanske uit Enschede
Gulzige Gans de uit Coevorden
Huttenkloas uit Hengelo
Kromme Jat de uit Groningen
Maallust uit Veenhuizen
Mommeriete uit Gramsbergen
Sallandse Landbier uit Raalte

Kijk voor meer info op de website van proefdalfsen

De 20 beste bieren volgens RateBeer

De beste bieren van de wereld

Het is mij helemaal ontgaan, maar op 7 augustus was het de Internationale Dag van het Bier. RateBeer heeft speciaal voor de gelegenheid de 20 beste bieren op een rijtje gezet. Ik heb nog een hoop te ontdekken, want er zaten er maar een paar tussen waar ik over kan meepraten.

De top 20 ziet er als volgt uit:
1. Wisconsin Belgian Red (New Glarus)
2. Ann (Hill Farmstead) – VS
3. Framboos (3 Fonteinen) – België
4. Susan (Hill Farmstead)
5. Zombie Dust (Three Floyds) – VS
6. Gose Gone Wild (Stillwater)
7. PseudoSue (Toppling Goliath) – VS
8. Everett (Hill Farmstead) – VS
9. Raspberry Tart (New Glarus) – VS
10. Pliny the Elder (Russian River) – VS
11. Grassroots Legitimacy (Hill Farmstead) -VS
12. Maple Bacon Coffee Porter (Funky Buddha) – VS
13. Serendipity (New Glarus) – VS
14. Westvleteren Extra 8 (Sint-SIxtus Abdij) – België
15. What Is Enlightenment? (Hill Farmstead) – VS
16. Citra Single Hop Pale Ale (Hill Farmstead) – VS
17. Beer Geek Breakfast (Mikkeller) – Denemarken
18. Grassroots Brother Soigné (Hill Farmstead) – VS
19. Saison Bernice (Sante Aidairius) – VS
20. Aphrodisiaque (Dieu du Ciel) – Canada

Bij Newsmonkey hebben ze een overzicht gemaakt met beschrijving en afbeelding van de bieren. Hoeveel ken jij er?

De op en top bierbeleving van stadsbrouwerij De Koninck

op en top bierbeleving de koninck

Drie jaar geleden startte de brouwerij, die al sinds 1833 aan de Mechelsesteenweg de De Koninck-bieren brouwt, aan grootschalige verbouwingswerken. Vorige week kregen onder meer Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) en burgemeester Bart De Wever (N-VA) het resultaat te zien.

Grootste nieuwigheid is een interactieve tentoonstelling die het hele brouwproces toont en ook langs de zaal voert waar het amberkleurige bier wordt geboren. Naast de bieren komen ook de andere bieren van moederbedrijf Moortgat veelvuldig aan bod.

Opvallend is een gesprek op verschillende videoschermen aan de muur van een nagebouwd café, waarin de huidige en verschillende voormalige topstukken discussiëren over de geschiedenis van de brouwerij. Er kan ook wort geproefd worden. Dat is een vrij zoete mengeling die nog niet is gegist.

De tentoonstelling zet ook andere bekende activiteiten van Antwerpen, zoals de diamant- en havensector, in de kijker. Ook alle andere brouwerijen in België werden op een grote landkaart geplaatst. Het hele opzet krijgt subsidies van Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse overheid.

Men hoopt jaarlijks op zo’n 100.000 bezoekers. ‘We willen ook van De Koninck opnieuw een parel aan het bierfirmament maken’, zei Michel Moortgat, ceo van moederbedrijf Brouwerij Duvel Moortgat.

Weyts verwees voor zijn investeringen naar soortgelijke bierbeleveniscentra in het buitenland. ‘Het volstaat niet om enkel ‘s werelds beste en meest diverse bieren te brouwen, je moet ze ook in de markt zetten.’

‘Ik wil dan ook internationaal meer uitpakken met dat heerlijke bierproeven’, aldus Weyts. We kunnen fier zijn, maar we kunnen dat ook toeristisch gaan vermarkten. Daarom ook de steun voor dit bierbelevingscentrum, dat we ook in het buitenland gaan promoten, onder meer tijdens handelsmissies.’

(bron: de standaard)

Belgen brouwen bier met afvalwater

belgen brouwen bier uit afvalwater

Water wordt steeds schaarser, droogte is niet langer een probleem van verre landen. Hoewel het in Nederland nog best vaak regent, hebben wij ook last van verdroging. Dat is niet zo best, want hoe minder water, hoe minder bier.

Gelukkig maken veel mensen zich druk om de waterproblematiek. De ene kant van de wereld heeft te veel water, en de andere kant te weinig. Tijdens de wereld water week die vorige week gehouden werd in Stockholm zijn diverse problemen besproken en gelukkig werd er ook aan oplossingen gewerkt.

Ook bierbrouwers denken na over hoe er nog beter en zuiniger gebrouwen kan worden. In de VS zijn brouwers al aan het experimenteren met afvalwater. Ook zetten zetten verschillende bierbrouwers zich in voor schoon drinkwater. De groep Brewers for clean drinkwater, is al aardig groot en groeit nog steeds.

Ook in België doen wetenschappers volop onderzoek naar hergebruik van grondstoffen. Aan de universiteit van Gent is pas geleden een bier gebrouwen met gezuiverd afvalwater.

Met dit bier willen de wetenschappers aantonen dat er al heel mogelijk is. En dat hergebruik van grondstoffen steeds makkelijker wordt.

“Als uitgangspunt gebruikten we afvalwater van de nieuwe Gentse stadsbrouwerij De Wilde Brouwers”, zegt professor Ingmar Nopens. “Dat hebben we opgezuiverd met behulp van membranen, een volwaardige technologie in de watersector die onder meer gebruikt wordt om zeewater te ontzouten tot drinkbaar water.”

Goed nieuws, bierbrouwers doen er in ieder geval alles aan om ons zo lang mogelijk te laten genieten van onze geliefde drank. Wij staan voorlopig nog niet droog.