Categorie: "Brouwerijen"

Hop met de Gijt, de lente komt eraan

Heerlijk lentebier van de Natte Gijt, Hop met de Geit
Het lijkt wel of ik langzaam aan het ontwaken en ontdooien ben. Een paar zonnige dagen op rij en ineens moet de fiets tour-klaar gemaakt worden.  Naar buiten wil ik, zo lang mogelijk. Gisteren heb ik voor het eerst lekker buiten genoten van heerlijk (lente) bier.

Buiten eten en drinken heeft iets moois. Het lijkt wel of alles beter smaakt en mooier is. Daarnaast is het ook altijd heel gezellig en ontspannen. Maar natuurlijk is dat niet zo, slecht eten smaakt gewoon slecht, zelfs op het mooiste terras en verkeerd gezelschap kan een  mooie zomeravond flink verpesten.  Het is waarschijnlijk net als met vakanties. Die verregende fietsvakantie langs de kust van Normandië vergeet je het liefst zo snel mogelijk, terwijl de zware tocht door de bergen van Corsica in 30+ graden steeds mooier en heroïscher wordt. En dat lokale kastanjebier begint bijna legendarische vormen aan te nemen. Kortom, je begrijpt dat dit eerste biertje buiten bijna magisch was.

Hop met de Gijt van Brouwerij de Natte Gijt paste precies bij mijn stemming. Een lekkere frisse IPA met een beetje citrus en lekker wat hop. Een vrolijk bier dat bij mij het voorjaarsgevoel compleet maakt, je kunt de lentebloesem bijna proeven. Ik ben ook heel benieuwd naar de andere bieren van deze brouwer. De Stoute Gijt is binnenkort aan de beurt. Misschien wel vanavond, want mijn lentegevoel begint aardig weg te zakken nu de zon achter de wolken aan het rusten is.

Brouwerij Het Anker zet ook dit jaar de deuren weer open

Open dag brouwerij gouden carolus

foto brouwerij Het Anker

Zin in iets leuks? Kom op 24 februari naar Mechelen. Brouwereij Het Anker opent dan de deuren voor een kijkje achter de schermen.

Ieder jaar viert de brouwer de geboortedag van Keizer Karel V met een brouwsel Gouden Carolus Cuvée van de Keizer. Dit is een mooie kans om een bezoek te brengen aan de rijpingsmagazijnen van de Gouden Carolus Single Malt en meer te weten te komen over het brouweproces van dit bekroonde bier.

Maar dat is niet alles want je kunt ook meedoen aan een ludieke stadswandeling, daarnaast kun je aanschuiven voor het heerlijk Gouden Carolus Cuvée van de Keizer menu.

Heb je zin gekregen? Schrijf je dan snel in via de website, het aantal plaatsen is beperkt.

Gezegend met een goede smaak: Oesters met stoutbier

jopenkerk

Ben je toevallig een keertje in Haarlem en weet je niet waar je moet eten? De Jopenkerk zal je niet teleurstellen.  En je hoeft geen bierliefhebber te zijn om hier te kunnen genieten.

Jopenbier timmert nu al een tijdje aan de weg. Steeds vaker is het terug te vinden in de supermarkt en bij de slijter is het opgenomen in het vaste assortiment. Het bier waar Haarlem trots op is, wordt gebrouwen in de Jopenkerk.

De Jopenkerk is lekker ongedwongen en ik voelde mij al meteen op mijn gemak. Voor een deel heeft dat natuurlijk te maken met het geweldige assortiment bieren, voor een deel met de menukaart.

Geweldige bier-spijcombinaties kom je hier tegen. De meest opvallende is die van oesters met stoutbier. Zelf zou ik er nooit op zijn gekomen, maar het is zeker de moeite waard om voor dit gerechtje alleen al een bezoek te brengen aan dit restaurant.

Natuurlijk is het ook mogelijk om gewoon te genieten van de prachtige bieren. En schroom niet het barpersoneel om hulp te vragen, ze weten als geen ander wat er allemaal schuilt in de fusten van brouwer.

Tot ziens in Haarlem!

Duitsland introduceert bierglas voor fijnproevers

oktoberfest

In het land waar biertappen tot een kunst is verheven en waar tijdens de oktoberfesten de pullen niet aan te slepen gaan, is nu ook een extreem klein bierglas verkrijgbaar in het cafe. Fijnproevers die zich niet meteen lazarus willen drinken, kunnen vanaf 2015 bier nippen uit een bierglaasje van 0,15 liter.

In het land van de geliefde bierfeesten zal naast de nieuwe maat ook nog de gebruikelijke drieëndertiger en halve liter geschonken worden. De Duitse horecamensen zijn vrij sceptisch over de invoering van het nieuwe glaasje. Dat blijkt uit een rondvraag van de horecavereniging (DEHOGA).

Gouden Carolus Christmas: buitenaards goed

Gouden-carolus-christmas

Misschien wel het lekkerste kerstbier van dit jaar.  Nadat je deze geproefd hebt, kun je eigenlijk wel stoppen.  Gouden Carolus Christmas is van een andere planeet.

Wat maakt dit bier zo bijzonder? Op het eerste gezicht is het een gewoon lekker donker kerstbier. Maar zodra je de eerste slok genomen hebt weet je gewoon dat je iets bijzonders drinkt. Gebrand mout, karamel en een licht zuurtje zorgen voor fantastische balans. De smaak is intens en blijft lang hangen. Hier wil je meer van, hier ga je echt voor zitten en vergeet even dat er ook nog een kerstdiner klaargemaakt moet worden.

Dus wees gewaarschuwd, zorg dat je niets meer hoeft te ondernemen zodra dit bier geopend is. Na een slok ben je verkocht en waan je je op een andere planeet en dat komt niet alleen door het alcoholpercentage van 10,5%. De smaak is bedwelmend goed. Langzaam raak je in een modus waar niets meer hoeft en alles mag.  Wat kan kerst toch mooi zijn.

En hoe moet het dan na de feestdagen? Moeten we bang zijn voor een groot zwart gat? Nee, niet als het aan de brouwers ligt. Elk jaar op 24 februari, geboortedag van Keizer Karel, brouwt Het Anker in beperkte hoeveelheid de “Cuvée van de Keizer Blauw”. Een bier waar ik nu al naar uitkijk.

Oeff dat valt tegen, helaas zit ook mijn favoriet er wel eens naast

val dieu goed

Het is erg moeilijk om toe geven dat de abdij van Val Dieu een brouwsel heeft gemaakt waar ik niet blij van word. Ik had er nog wel zo naar uitgekeken. Val Dieu is een van mijn favorieten.

De trippel afkomstig van deze abdij is subliem, maar de grand cru is fenomenaal. Vandaar dat de lat vrij hoog lag toen ik de fles opende.

Als eerste viel op dat er is gekozen voor een blond bier. Het ruikt kruidig en niet onaangenaam. De smaak is zacht, maar voor mij te vlak. Na de tweede slok verandert er niet veel en helaas na de derde keer proeven kon ik alleen maar concluderen dat ook Val Dieu er wel eens naast zit. Dit bier wordt maar binnen een beperkte periode gebrouwen en dat is misschien ook helemaal niet zo erg.

Als je toch een keer wilt genieten van Val Dieu, probeer dan de Grand Cru. Een hemels bier waar je zeker van gaat genieten. Jammer genoeg niet overal te verkrijgen, maar in de betere biercafé’s zeker te vinden.

En als je geen goed biercafé in de buurt hebt, geen paniek. Want je kunt altijd nog de prachtige abdij bezoeken om te genieten van de heerlijke bieren die daar met veel zorg en liefde gebouwen worden. Vergeet vooral niet  een stukje Val Dieu kaas te bestellen want dat maakt de smaaksensatie helemaal compleet.