Categorie: "Reisverslag Ierland"

Speciaalbier is booming in Ierland

Ierse vlagDe Ierse speciaalbiermarkt is booming. In 2012 steeg de verkoop van ‘craft beer’ 42,5 procent en voor dit jaar staat nog eens 35 procent op de planning, zo meldt de Irish Times. Een grote oorzaak van de nieuwe opleving van de ambachtelijke biermarkt is de beslissing die de minister van financiën, Brian Cowen, in 2005 nam. Hij halveerde de accijnzen voor brouwerijen die tot 20.000 hectoliter produceerde per jaar.

Ierland reportages bier.blog genomineerd voor Press Award

In juli van dit jaar heb ik een rondreis langs Ierse brouwerijen gemaakt op uitnodiging van Toerisme Ierland. Over de reis zelf en de ontwikkelingen op biergebied heb ik meerdere reportages gemaakt inclusief een videoverslag. Deze week ontving ik het bericht dat de artikelen zijn genomineerd voor de Press Award in de categorie Bloggers/Online.

Ierland treedt toe tot biervereniging EBCU

De Ierse consumentenvereniging Beoir treedt toe tot de Europese Bierconsumentenvereniging EBCU. Daarmee zijn nu dertien landen verenigd in Europa en werken zij samen aan het behoud en de promotie van de Europese biercultuur. Het aantal kleine ambachtelijke brouwerijen in Ierland neemt snel toe. Net als overal zou je zeggen. Er is wel een aantal wezenlijke verschillen met bijvoorbeeld Nederland en België. Zo starten ze nagenoeg allemaal met een eigen installatie en hebben de brouwers een opleiding gevolgd en ervaring brouwervaring opgedaan in het buitenland. Dit resulteert in bieren met veel smaak en een laag alcoholpercentage. Daarover heb ik eerder dit jaar aan de hand van mijn bezoek meerdere artikelen geschreven en een korte video impressie gemaakt.

07 t/m 09-09-’12: Irish Craft Beerfest Dublin

Voor iedereen die ik nieuwsgierig heb gemaakt met mijn verslagen over de brouwers in Ierland, hier is jullie kans ze zelf te ontmoeten! Jaarlijks is er in Dublin een festival waar nagenoeg ALLE brouwers aanwezig zijn. Het All Irish Craft Beer Festival vindt plaats van 7 tot en met 9 september 2012 in Dublin.

Videoreportage Brewery Hops Tour Ierland

De afgelopen weken heb ik meerdere uitgebreide artikelen geschreven over mijn bierbelevingen in Ierland en de bezochte brouwerijen. Zo bracht ik een bezoek aan White Gypsy, O’Hara’s Carlow Brewing, Eight Degrees, Franciscan Well Brewery, Dingle Brewery, Tig Bhric West Kerry Brewery en Burren Brewery. Hieronder is een kort videoverslag te zien van deze tour zodat je een nog betere indruk krijgt van de sfeer, brouwerijen, pubs en het land.

Zeewier of vislijm in het brouwproces

Tijdens mijn bezoek aan de Burren Brewery in Lisdoonvarna vertelde de brouwer mij dat hij een extract van zeewier gebruikte om de gist sneller naar de bodem te laten zakken. In eerste instantie leek mij dit een vreemd verhaal. Brouwer Peter Curtin gaf echter aan dat veel kleine brouwerijen dit gebruiken, eenvoudigweg omdat het effectief is om het bier snel en goed helder te krijgen (te klaren) en het absoluut geen kwaad kan.

Legendarische Roadside Tavern in Lisdoonvarna

In mijn verhaal van maandag over Tig Bhric schreef ik al dat er een mooi verhaal zou komen over de Burren Brewery in Lisdoonvarna. De locatie waar de brouwerij pas sinds april 2011 is bijgebouwd is al tientallen en zelfs honderden jaren legendarisch. The Roadside Tavern in Lisdoonvarna, waar de brouwerij op een zolderverdieping door Peter Curtin is opgebouwd, bestaat al sinds 1865 en werd van generatie op generatie doorgegeven. In Ierland is dit nagenoeg het bekendste café waarover zelfs liedjes zijn geschreven. Bij binnenkomst in het dorp werd de CD in het busje opgezet en behoorde je uit volle borst mee te zingen met het Ierse lied Lisdoonvarna. Toen wist ik al dat dit zo’n avond zou worden om niet meer te vergeten. De pub is onder muzikanten breed bekend omdat je hier zonder problemen naar binnen kunt lopen en met mensen van over de hele wereld muziek kunt maken. Eigenaar Peter is een echte pionier, zo zijn de zaken naast een pub en brouwerij al jaren geleden uitgebreid met een inmiddels wereldberoemde zalmrokerij.

Brouwerij op meest westelijke puntje van Europa

De laatste dagen van mijn Brewery Hops Tour door Ierland bezocht ik de twee kleinste brouwerijen van het land. Tig Bhric West Kerry Brewery is absoluut een bezoek waard! Het ligt in de prachtige natuur op de Dingle peninsula en geeft prachtige vergezichten over het eiland, zie mijn foto gisteren. Binnen is het gezellig en knus en kan op een wat koudere dag heerlijk bier gedronken worden bij het haardvuur. Het is alsof je thuis komt. Een bijzonder fenomeen van deze kleine brouwerij is dat bijna al het bier ’real ale’ is, oftewel ongefilterd, ongepasteuriseerd en zonder CO2 druk in een vat (cask). Dit betekent overigens ook dat het bier na het aanslaan van het vat binnen een paar dagen helemaal op moet zijn. De zuurstof doet snel zijn werk en laat de smaak van het bier snel veranderen.

Franciscan Well Brewery en verder….

Na het bezoek aan Eight Degrees Brewing ging onze reis verder richting Cork naar de Franciscan Well Brewery, een Brewpub die in 1998 ontstond. In mijn verhaal over de geschiedenis van gisteren vertelde ik over de trend die in de jaren negentig overwaaide van Amerika, de brewpubs. In deze brouwerij in Cork zijn de Amerikaanse invloeden duidelijk zichtbaar. Het gist dat wordt gebruikt komt over uit de VS net als de pittig gehopte bieren. Er is hier duidelijk gebruikgemaakt van invloeden van buiten Ierland. Vlaggenschip van deze brouwerij is de Rebel Red en verder worden er ook de Blarney Blonde, Shandon Stout, Rebel Lager, Friar Weiss (mijn favoriet) en diverse seizoensbieren gebrouwen.