Categorie: "Duits bier"

Duitse biercreativiteit met Hans Müller Dreistern

MüllerDreistern2012 defHet Reinheitsgebot is nu heel actueel: wordt het werelderfgoed of niet. Wat zijn de brouwmogelijkheden of onmogelijkheden nu precies? Tijdens mijn studie in Chicago kwam het Duitse Reinheitsgebot uitvoerig aan bod. Temeer omdat er maar liefst twee Duitse brouwers in ons midden zaten. Hans Müller uit Aschaffenburg, nabij Frankfurt, bewijst dat het volgen van het Reinheitsgebot bij het brouwen van bier ook leidt tot creativiteit en prachtige bieren. Nog even ter verduidelijking: het Reinheitsgebot laat geen toevoegingen toe. Dus geen kruiden of andere smaakcomponenten. Ook kan het water niet gecorrigeerd worden of is nagisting op fles alleen mogelijk met wort en gist. Men mag immers geen suiker toevoegen. In een gesprek en degustatie met Hans Müller vertelt hij hoe deze Rolls Royce onder de Duitse bieren tot stand is gekomen.

Bavaria stapt naar Duits hof

bavaria-logo-nieuwAls het aan de Beierse brouwers ligt verkoopt Bavaria straks geen bier meer onder haar eigen merknaam in Duitsland. Bavaria is volgens hen misleidend aangezien de deelstaat van Beieren in verschillende talen ook Bavaria wordt genoemd. Het Duitse Federale gerechtshof in Karlsruhe heeft de bezwaren die Bavaria had ingediend tegen het verkoopverbod helaas van de hand gewezen. De bierbrouwer uit Lieshout stapt daarom naar het grondwettelijk hof.

Duitse bierfeesten weer van start

oktoberfestnwDe 180ste editie van het Duitse Oktoberfest is weer van start gegaan en duurt tot en met 6 oktober 2013. Burgemeester Christian Ude van München gaf gisteren het startschot en riep alle bezoekers op om met mate te drinken en geen wedstrijdjes te doen. De zes ’Munich’ brouwers die hun bier schenken zijn Augustiner, Hacker Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner en Spaten.

De ongezouten waarheid van Gose

Gose is een bier dat je niet snel tegenkomt. Het is een typisch Duits bier en een van de weinige biertypen waarin zout verwerkt is. Recent heb ik een blonde en donkere variant geproefd, welke alleen uit elkaar te houden zijn door de kleur dop. In casus waren deze afkomstig van Brauhaus Goslar in de plaats Goslar in de regio Harz. Het bier is vernoemd naar het riviertje dat door Goslar stroomt. Buiten Goslar wordt het bijvoorbeeld ook in Leipzig gebrouwen.

Kopenhagen is hot

Drie jaar na het grote Europese bierfestival in Kopenhagen vond ik het wel weer eens tijd om een kijkje en proefje te nemen op het festival in Europa waar de meeste bieren bieren verkrijgbaar zijn. Bo Jensen, Landsformand Danske Ølentusiaster, had me tijdens het GBBF in 2010 hiervoor uitgenodigd, en met Dirk Breedveld van de De 12 Balcken kon ik meerijden. Donderdag 26 mei jl. vingen we de heenreis aan…. 

Bierconsumptie eerste kwartaal 2011 verder omlaag

In het eerste kwartaal van 2011 heeft de Duitser opnieuw minder bier gedronken. De bierbrouwers verkochten 0,4 procent minder dan tijdens de eerste drie maanden van 2010. In totaal werd er 20,8 miljoen hectoliter bier verkocht. Dat is o,1 miljoen hectoliter minder dan over dezelfde periode vorig jaar. Dit maakte het Duitse bureau voor de statistiek vandaag bekend. Overigens is het wel een heel minimaal verschil natuurlijk!

Nieuw fenomeen: biertoerisme!

ToeristVoor de Nederlandse kroegbaas in het grensgebied met Duitsland zijn er nu angstige momenten. Klanten gaan de grens over om in een café daar hun bier te drinken vanwege de prijzen. En nu wordt er bovendien ook de aandacht op gevestigd. Vergelijkbaar als met de benzineprijzen. De grensstations hebben vanwege de concurrentie hun prijzen nu meer op elkaar afgestemd echter als je net iets verder rijdt kan het tientallen eurocenten op een liter schelen. Toch is het naar mijn idee een vreemd fenomeen dat mensen hun stamkroeg verlaten.