Nieuw bier in wording….

Sancti Adalberti, die al twee bieren op de markt heeft, krijgt er een nieuw bier bij! Het betreft een Weissen met meer dan 50% tarwemout in het beslag. Net als de overige twee bieren is ook dit bier gebrouwen bij Brouwerij De Prael. Het bier zal op 12 mei in Egmond aan Zee geïntroduceerd worden.

Het was de bedoeling dat het bier – zonder gekheid – op 1 april gebrouwen zou worden, doch omdat er grondstoffen inzitten die niet gebruikelijk zijn bij De Prael, kwamen we er bij de start achter dat er drie van de elf ingrediënten niet aanwezig waren. Op korte termijn was een en ander niet te realiseren, zodat er vrijdag een ander bier werd gebrouwen en de Sancti Adalberti doorgeschoven werd naar afgelopen dinsdag. Gisteren was het dus zover! Alles was aanwezig zodat Bart van De Prael en ondergetekende aan de slag konden. De laatste mouten werden geschroot, het beslag werd gemaakt en door het vele tarwemout duurde het even voordat alles gefilterd en nagespoeld was. Uiteindelijk kon er gekookt worden, waarbij de hoppen werden toegevoegd, alsmede de in alle bieren gebruikte lindebloesem en het water uit de bron waar Adelbert heeft gelegen.

Omdat Egmond aan zee ligt en een strand heeft waar zeer veel toeristen komen, is er door de bedenker van Sancti Adalberti, Peter Lassooy,  voor gekozen om een zomers witbier te laten brouwen. Omdat ik ongeveer sinds een half jaar ben betrokken bij de activiteiten van Peter en de plannen om een mogelijke brouwerij in Egmond Binnen op te richten, heeft hij mij gevraagd een recept te bedenken en het bier helpen te brouwen. Samen met Fer van De Prael hebben we een en ander op papier gezet, waarbij ik voor mezelf een uitdaging wilde meer dan een witbier te produceren, maar binnen de grensen moest blijven van een commercieel en doordrinkbaar bier.

Het resultaat is een meergranen Weissen, die donkerder uitvalt door het gebruik van meerdere moutsoorten. In het bier zijn drie hopsoorten gebruikt, die naar verwachting een aangenaam aroma en subtiele bitterheid aan het bier geven. Ik verwacht dat de bitterheid in balans is met de zoetheid uit het mout en niet overheerst.

Na de introductie zal ik de volledige ingrediëntenlijst kenbaar maken, alsmede een smaakomschrijving van het bier geven.

Lees ook:Nieuwe Nederlandse brouwerij in Egmond-Binnen?
Lees ook:Egmondse Witte gepresenteerd
Lees ook:(Pre) nieuw bier Brouwerij Egmond
Lees ook:Line up NHBF 2013
Lees ook:Sancti Adalberti werd Francesconer

6 reacties op “Nieuw bier in wording….

 1. Frans Ruiter

  De introductiedatum is gewijzigd, dus die heb ik in het stuk aangepast.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Cees

  Superleuk om te lezen, en ik ben erg benieuwd naar dit bier. Maar is dit niet een ‘onafhankelijke’ blog?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frans Ruiter

   Elk nieuws wordt hier geplaatst. Dit is ook nieuws, of ik er nu wel of niet bij betrokken ben.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

   Cees, ik wil toch effe benadrukken: een blog bijhouden is echt een mening…. we zijn hier niet alleen een nieuwsportal… en proberen ook juist onze persoonlijke gebeurtenissen hier te beschrijven. En dan is het aan de hele bierwereld om hier dan op inhoud op te reageren als je het zoals je zelf zegt niet ‘onafhankelijk’ vindt. Hier kunnen we allemaal niets mee vooral omdat we juist onze passie voor bier met jullie willen delen…

     /   Beantwoorden  / 
   1. Harry Pinkster

    En dat moeten jullie vooral zo houden, zou te gek voor woorden zijn als je je eigen censuur zou moeten toepassen. Ennuh Frans… Ik ben benieuwd!

      /   Beantwoorden  / 
 3. Peter Ruiter

  Hoi Frans,

  Gefeliciteerd met jullie 1e gezamenlijke brouwsel! Wat mij betreft kan de zomer niet snel genoeg beginnen om jullie Weissen te proeven. Veel succes met de introductie en ik bestel bij deze een doos.

  Groet. Peter

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.