Categorie: "Kerstbier & Winterbier"

Weekendtips: volop winterbierfestivals

haarlems winterbier festivalWil je graag in winterse en bierige sferen komen dit weekend dan kan je je hart ophalen! Er zijn meerdere festivals waaraan je een bezoekje kunt brengen. Zo vindt vandaag en morgen het Kerstbierfestival in Essen plaats. Een prachtige plek met een aanbod van tussen de 150 en 170 verschillende kerst- en winterbieren. Is Essen te ver dan is het Winterbierfestival in Haarlem op het Hortusplein voor de Jopenkerk nog een mooi bierfestijn.

Kerst- en Winterbieren geproefd in Hoogeveen

Brouwerij Rodenburg

Het 2e Noordelijk Kerst- en Winterbierenfestival afgelopen zondag in Hoogeveen mag als geslaagd bestempeld worden. De acht aanwezige brouwerijen en zeven horecagelegenheden schonken over het algemeen bieren die in het thema pastten, waardoor de innerlijke mens opgewarmd kon worden. Het was welleswaar zo’n 15 graden warmer dan de eerste editie, maar na verloop van tijd voelde je toch wel dat het geen binnenfestival was!

Stille Nacht een prachtig kerstbier

Op deze tweede kerstdag hoort uiteraard een kerstbier besproken te worden. Stille Nacht van De Dolle Brouwers is een prachtig bier om ‘s avonds de tweede kerstdag mee af te sluiten. Het alcoholpercentage is maar liefst 12 procent en de smaak is toch zacht. Je proeft duidelijk de warmte van de kandij. Het is gebrouwen met mout, hop, gist en natuurlijk water. De Dolle Brouwers hebben bij dit kerstbier gebruikgemaakt van het zwaarste wort (densiteit) van België, 27°Pl. Mensen die nog geen enkel goed kerstbier hebben gevonden…. 

Palm Dobbel: hét kerstbier?

palm dobbelIn Nederland is het een van de meest verkochte ‘kerstbieren’ de Palm Dobbel. Het is makkelijk en goed verkrijgbaar via slijters en in de supermarkten. Net anders dan het gewone Palm bier heeft deze speciale editie die mooiere rodere gloed. Het alcoholpercentage is 6%, niet te zwaar dus. De eerste keer dat de Dobbel Palm op de markt kwam was in 1947 ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de brouwerij.

X-MAS Zinnebir: Bijzonder kerstbier

xmas zinnebirHeel veel kerstbieren zijn door de toevoeging van caramel erg zoet. De bittere bierdrinkers komen daarom met kerstbieren vaak niet aan hun trekken. Voor iedereen die een kerstbier wil die niet zoet is zou ik het X-MAS Zinnebir aanraden. Het is bijzonder verrassend dat in de geur absoluut caramel te ruiken is echter de smaak iets totaal anders biedt dan je had verwacht. Dit bier van 6,5 procent alcohol heeft een behoorlijke bitterheid.

Noël Christmas Weihnacht: overslaan!

noel christmasDiverse malen kreeg ik een bericht dat er nauwelijks kerstbieren te vinden zijn die goed smaken. Daar ben ik het dan niet echt mee eens aangezien er toch zeker behoorlijk wat goede tussen zitten maar de Noël Christmas Weihnacht kan je beter overslaan. Het bier van Brouwerij Verhaeghe in België is een van de weinige blonde kerstbieren. Wat mij betreft geen succes. Het heeft geen warme smaak zoals veel kerstbieren wel hebben.

Enghien Noël: Verrassend blond

enghien noelVanwege de kerstbierweek schrijf ik vandaag iets over de Enghien Noël! Het bijzondere aan dit bier is dat het een tripel blond kerstbier is. De meeste kerstbieren zijn donkere bieren. Dus ook als je van een blond bier houdt, bestaat er een heerlijk kerstbier. Dit gerstenat wordt gebrouwen bij de Belgische Brouwerij Silly die onder andere ook La Divine brouwt en een Saison bier. Als je La Divine kent dan proef je duidelijk dat dit bier van de Brasserie afkomstig is.

Kerstbierweek op bier.blog.nl

kerstEr is al een aantal kerstbieren voorbij gekomen de afgelopen dagen. Om wat inspiratie op te doen zo voor de kerstdagen zal ik de komende week heel wat kerstbieren de revue laten passeren. In de rubriek kerst- en winterbieren staan ook nog diverse andere bieren die ik vorig jaar al ‘besproken’ heb. Nu iedereen in de kerstsfeer komt zijn er bij de slijters waaronder Mitra volop kerst- en winterbieren verkrijgbaar. Een slijterij die ieder jaar een heel groot assortiment heeft is Mitra Slijterij Van Bergen in Eindhoven.

Delirium Tremens: een pittige tripel

delirium tremensDe Delirium Tremens heeft zo’n ontzettend leuke fles, met van de oliefantjes. Erg vrolijk met blauw en roze kleuren. Het lieflijke uiterlijk is niet in vergelijking te trekken met de werkelijke smaak van dit bier. In een speciaalbier café heb ik dit biertje voor het eerst genuttigd. Het is echt een heel scherp, pittig biertje met een droge nasmaak.

Winterbierfestival 12 december in Wormer

winterbierfestivalNaast het kerstbierfestival dat morgen 12 december plaatsvindt in Essen, België, vindt voor de derde keer het winterbierfestival plaats in Wormer. Van 15.00 tot 21.00 kunnen alle bierliefhebbers in de sporthal van Wormer terecht. 13 brouwers laten je kennis maken met winter- en kerstbieren. Burgemeester Peter Tange van Wormerland nam het eerste brouwsel in ontvangst.