Voor hobbybrouwer Jacques Bertens uit Loon op Zand kwam afgelopen maandag 12 augustus een droom uit. Hij mocht zelf aan de slag om zijn winnende zwaar blonde bier van de Bierbrouwwedstrijd van Brand en PINT in grote volumes te brouwen. →
Categorie: "Tripel bier"
Nieuw bier én festival in Santpoort
Met (een deel van) de Ruïne van Brederode op de achtergrond als decor was het afgelopen zaterdag goed vertoeven in Santpoort. Het door de Harddraverij Vereniging Santpoort en Omstreken georganiseerde Dorpsfeest Santpoort vindt deze week voor de 254e keer (!) plaats. Naast Concours Hippique, handboogschieten, ringsteken, straatvoetbal, steenwerpen, kermis en vele andere activiteiten was er eentje die mij specifiek opviel: Nieuw! Bierproeverij Santpoort! Op uitnodiging van Santpoorts Bier stapte ik op de eerste dag van alle activiteiten met paraplu de trein in richting het zuiden.
Bier proeven: Malheur 8
De Malheur 8 heeft zoals het nummer op de fles aangeeft 8 procent alcohol, is bovengistend en wordt gebrouwen door Brouwerij Landtsheer in Buggenhout. Het biermerk Malheur heeft meerdere biertypes zoals de Malheur 6, 10 en 12. Ook heeft de brouwerij net als die andere brouwerij uit Buggenhout meerdere Brut-varianten, bieren die nog een champagnebehandeling krijgen. Het assortiment van deze brouwerij met als stamvader Balthazar De Landtsheer (1773) is onlangs uitgebreid met een nieuw biermerk Novice. →
Arend Tripel: Veelzijdige smaaksensatie
In mijn opdrachtenreeks voor de bieropleiding hieronder een beschrijving van de Arend Tripel. De insteek zoals deze wordt gekozen, objectief bier beschrijven zonder termen als putjeslucht te gebruiken (hier ging een rode streep doorheen) is voor mij zeer waardevol. Ik weet niet hoe anderen hier tegenaan kijken? In het verleden deed ik zelf ook nog weleens van dit soort smaakuitspraken! Het is zo negatief en doet naar mijn idee geen recht aan het bier. Waarom? Proeven is een momentopname van zowel de proever als het bier. Het ene flesje is de andere niet en het is en blijft een natuurproduct dat ondanks de vele kwaliteitscontroles iets in smaak kan veranderen. →
Bier proeven: St. Gummaris Tripel
Gisteren ben ik een dag op de fiets gestapt in Limburg. Tijdens een ronde door Belgische kleine dorpen kwam ik door Opitter. Ineens wist ik dat hier Brouwerij St. Jozef moest liggen, bekend van onder andere Herkenrode en de Ops-Ale. De brouwerij was dicht maar de terrassen er omheen schonken uiteraard alle bieren. Ze hebben een groot assortiment aan verschillende bieren, dus voor ieder wat wils. Ik koos voor de St. Gummaris Tripel, een goudblond bier met een alcoholpercentage van 8%. →
Merakels geproefd
Het nieuwste bier van Brouwerij Dampegheest is Ut 1e Kieft-ai Lentebock, welke op 15 april jl. in Limmen is geïntroduceerd en een week later op het Meibockfestival te proeven was. Het een na laatste bier dat door de drie brouwers ontwikkeld is, is Merakels, een bier waarin wei is gebruikt. Fiona schreef er al eerder over.
Brouwerij Dilewyns introduceert nieuw bier Quinto
De Belgische brouwerij Dilewyns, bekend van het bier Vicaris, brengt een nieuw bier op de markt: Quinto. Dit is toch wel een van de innovatieve bierbrouwers van België te noemen dus ik ben erg benieuwd naar hoe het bier smaakt. De naam Quinto is genoemd naar het vijfde bier, het alcoholpercentage en de Italiaanse brouwinstallatie. Het is een goudblond bier van hoge gisting. →
Brouwerij Maallust introduceert nieuw bier
Brouwerij Maallust uit Veenhuizen heeft het nieuwe bier de Maallust Zware Jongen Tripel op de markt gebracht. Het goudgele bier van hoge gisting bevat 9% alcohol en is stevig gehopt. Volgens de brouwer volmoutig van smaak, met een kruidige geur en een mooie hopbitterheid in de afdronk. Het bier is ongefilterd en niet gepasteuriseerd. →
Belgische style tripel in blik
Een Belgische style Tripel in een blikje. Whaaaa, dat vind ik toch weer een zeer punt. De Tallgrass Brewing Company heeft in de V.S. een wereldwijde primeur te pakken, zo zegt de blikjesfabrikant, met een Belgische style tripel in blik. Ik vraag mij af of in België een tripel al eens in een blikje is uitgevoerd. In 2010 kondigde diverse Amerikaanse brouwerijen al aan over te gaan op de productie van speciaalbier in blik. (foto: website Tallgrass) →
Corsendonk komt met 11.11.11-Triple
Voor de ontwikkelingsorganisatie vwz 11-11-11 heeft brouwerij Corsendonk een speciale 11-11-11 Triple gebrouwen. Tenminste het is de Corsendonk Agnus in een nieuw jasje. Een deel van de verkoopopbrengsten wordt aan deze ontwikkelingsmaatschappij gegeven. (foto: ecodrukkerij.be)