Categorie: "Duitse bieren"

Uberseehopfen, een cadeautje uit Duitsland

Duitse IPA een lekker cadeautjeDenk je aan Duitsland, dan denk je misschien niet direct aan speciaalbier. Heel gek is dat niet want speciaalbier is in Duitsland nog best speciaal. Vandaar dat ik mij dit weekend aangenaam liet verrassen door een wel heel lekkere IPA uit Duitsland.

Bij de Rügener Insel-Brauerei weten ze hoe ze een product moeten laten opvallen. Tussen al de speciaalbieren in de supermarkt viel mijn oog direct op het in papier gewikkelde bier. Geen idee wat het was, maar het moest mee naar huis. Later pas zag ik dat het om een IPA ging en dan niet zo maar een IPA, nee het was een ware prijswinnaar. De Uberseehopfen ging er vorig jaar met het goud vandoor tijdens de world beer awards in London. Ik werd erg nieuwsgierig.

De Insel brouwerij ligt op het Duitse vakanntie-eiland Rügen en is in 2015 opgericht door Markus Berberich. Markus heeft een missie. Hij wil met zijn brouwerij Duitsland aan het speciaalbier krijgen. Hij doet dit met 12 verschillende bieren. Marketingtechnisch gezien pakt hij het erg slim aan. Hij heeft zijn collectie verdeeld in thema’s. Er zijn 3 thema’s met ieder 4 soorten bier. Alle de thema’s hebben betrekking op het eiland. Dus elk bier van de Rügener Insel-Brauerei is een bier met een eigen verhaal.

Nou is mijn Duits alles behalve goed, maar ik heb op mijn fles geen verhaal kunnen vinden. Misschien had ik dan toch het papier van de fles moeten scheuren? Zou er aan de binnenkant een geheime boodschap verstopt zitten? Geen idee, de fles is inmiddels in de glasbak beland. Maar goed, bier koop ik natuurlijk niet alleen om de verpakking. Gelukkig zat het met de smaak meer dan goed.

Het is een lekker fris en kruidig bier met een hele zachte smaak. Ook in deze IPA is de citrus aanwezig, maar er komt ook iets tropisch doorheen. Het is gebrouwen met een Japanse hopsoort (Sorachi Ace). Waar die zachtheid precies vandaan komt, geen idee, maar ik weet wel dat ik een heerlijk fris bier heb gevonden dat wel heel erg goed gaat met pittig eten. Ook op zichzelf is dit bier heel goed te drinken. Lekker om het weekend mee te beginnen of je werkdag mee af te sluiten. Eigenlijk kan dit bier altijd. En omdat het niet zo heel zwaar valt (5,6%) kun je er aardig mee doordrinken.

Mocht je nog meer willen weten over deze IPA? Bekijk wat Markus er over te vertellen heeft:

Duitse biercreativiteit met Hans Müller Dreistern

MüllerDreistern2012 defHet Reinheitsgebot is nu heel actueel: wordt het werelderfgoed of niet. Wat zijn de brouwmogelijkheden of onmogelijkheden nu precies? Tijdens mijn studie in Chicago kwam het Duitse Reinheitsgebot uitvoerig aan bod. Temeer omdat er maar liefst twee Duitse brouwers in ons midden zaten. Hans Müller uit Aschaffenburg, nabij Frankfurt, bewijst dat het volgen van het Reinheitsgebot bij het brouwen van bier ook leidt tot creativiteit en prachtige bieren. Nog even ter verduidelijking: het Reinheitsgebot laat geen toevoegingen toe. Dus geen kruiden of andere smaakcomponenten. Ook kan het water niet gecorrigeerd worden of is nagisting op fles alleen mogelijk met wort en gist. Men mag immers geen suiker toevoegen. In een gesprek en degustatie met Hans Müller vertelt hij hoe deze Rolls Royce onder de Duitse bieren tot stand is gekomen.

Wordt het Reinheitsgebot werelderfgoed?

Duitse vlagHet Duitse Reinheitsgebot werd al in 1516 ingevoerd door de Duitse brouwers. In die tijd werd er met de ingrediënten van bier veel gesjoemeld om het goedkoper te maken waardoor de bevolking gevaar ging lopen aangezien niet meer bekend was hoe het bier daadwerkelijk tot stand was gekomen. In Duitsland introduceerde men daarom het Reinheitsgebot wat betekent dat er geen toevoegingen aan het bier wordt gedaan en er puur met water, hop, gerstemout en gist gewerkt mag worden. Er zijn inmiddels wel de nodige aanpassingen gemaakt maar het Reinheitsgebot is nog altijd van kracht. Brouwers die bier brouwen voor export mogen bijvoorbeeld wel toevoegingen doen. De Duitse brouwers zijn nu zo trots op hun brouwwetten dat ze voor deze biertraditie graag de Werelderfgoedstatus willen aanvragen bij de VN cultuurorganisatie Unesco.

Legionella bacterie bedreigt reputatie Duitse Oktoberfesten

oktoberfestnwVolgende week gaan de Oktoberfesten in München weer van start. Donkere wolken pakken zich echter samen boven de goede reputatie van het grootste bierfestival ter wereld. In het afvalwater van Warsteiner is de legionellabacterie gevonden. Inderdaad deze zorgt voor een uitbraak van de veteranenziekte. Voorafgaand aan de Duitse bierfeesten bezoeken veel bierliefhebbers traditiegetrouw de Warsteiner brouwerij in het dorpje Warstein. Inmiddels is er echter een lokale ziektegolf uitgebroken dat al 165 mensen heeft besmet en waaraan twee mensen zijn overleden. Toeristen wordt aangeraden om weg te blijven en de brouwerij niet te bezoeken.

Nieuw Collaboration Brew met Weihenstephaner gist

brouwerij de praelBegin juni 2013 reisden Hilde en Marcelo van Brouwerij de Prael, Simon van Bierproeflokaal In de Wildeman en Bart van Bier&cO op uitnodiging van de Duitse brouwerij Weihenstephan met de gistambulance naar Freising. Bij hoge uitzondering mochten er twee fusten gist worden afgetapt waarmee Brouwerij de Prael een nieuw Märzen bier heeft gebrouwen. Deze bierstijl is te typeren als een bier met een gemiddelde tot volle body, een moutige smaak en een droge afdronk. De Duitse Märzen hebben een diep gouden tot lichte amber kleur. In dit ondergistende biertype zijn verder carameltonen te ontdekken en zorgt het bier voor een lange nasmaak met een lichte zoetheid.

28-7-’13: Wit- en Weizenbier Weekend

witbier2Van vrijdag 26 juli tot en met zondag 28 juli 2012 organiseert Café Zeezicht in Breda de tweede editie van het WIT & WEIZEN WEEKEND (WWW) in Nederland. Het is een bierfestival waar meer dan veertig wit- en weizenbieren uit Nederland, België en Duitsland geproefd kunnen worden. Daarnaast is er muziek en kan de hongerige maag gestild worden met het gerecht bij uitstek passend bij witbier: mosselen.

Warsteiner lanceert limited edition

BOLD_WARSTEINER_WPV_Sleeve_Marcelo-Burlon-620x876Vandaag heeft Warsteiner tijdens de Berlin Fashion Week een limited edition fles voor het goede doel IWISHUSUN (I wish you sun) geïntroduceerd. IWISHUSUN zet zich in voor het overwinnen van blindheid. In 80% van alle gevallen kan blindheid namelijk worden genezen, maar vaak is daar simpelweg geen geld voor. Deze limited edition is ontworpen door Marcelo Burlon, designer van het populaire label County of Milan, maar ook DJ, stylist en evenementenmanager.

Nederland 20 Biersommeliers rijker

Bierstachelset

Een bierstachelset met op de achtergrond Karl Schiffner

Nadat Fiona onlangs in Chicago een Amerikaanse bieropleiding heeft afgerond, is ondergetekende afgelopen zondag teruggekomen van een reis door Duitsland en Oostenrijk. Tijdens deze reis hebben we fantastische biergerelateerde ervaringen opgedaan waar ik wel tien pagina’s over zou kunnen schrijven. Doch vooreerst een verslag om het uiteindelijke hoofddoel: het behalen van het diploma Biersommelier!