Saison Dupont: een bittere dorstlesser

De Saison Dupont is geen bier om te drinken na een zoet of zwaar bier. Het is een bier waar je perfect op een ‘bieravondje’ mee kunt beginnen. Het is lekker fris en heeft een droge bitterheid. Dit hoge gisting bier bevat 6,5 procent alcohol.

Dit bier wordt ook wel genoemd als echt Belgisch speciaalbier. Een klassieker die overigens zeker ook aan een seizoen gekoppeld kan worden, het voorjaar en de zomer. Zelf vind ik dit bier ook heerlijk tijdens zwaar tafelen. Al sinds 1844 brouwt Brasserie Dupont tijdens de wintermaanden de Saison Dupont. Het bier is ook echt ontstaan om de dorst van arbeiders te lessen. De Saison heeft een koperblonde kleur en beschikt over diverse hoparoma’s. Het bier heeft zeker een eigen karakter, drinkt makkelijk wel en is lekker fris. De bitterheid, zeker bij de afdronk, maakt dat bij de nasmaak met name het bittere karakter blijft hangen. De aroma’s die je bij de eerste slok proeft zijn dan verdwenen.

Iets dat je snel zou doen bij fris bier, is het heel koud leggen. Voor de smaak is het belangrijk dit met de Saison juist niet te doen. Gewoon op keldertemperatuur bewaren, circa 12 graden. Anders komt met name het bittere van de smaak naar voren. Dit bier is volgens de brouwer prima te combineren met stoofvlees, mosselen en asperges. Kortom, wat meer de zomergerechten. Zelf vind ik dit bier gedurende het hele jaar door geschikt bij lekkere, zware maaltijden.

Lees ook:Bier proeven: Saison Dupont
Lees ook:Bierproef Moinette Blond: ‘spannend en in balans’
Lees ook:Bierproef Monk’s Stout Dupont: goede balans
Lees ook:Saison Voisin: fris bier waaraan iets ontbreekt
Lees ook:Overjarige Eem Bitter: Verrassend goed!

Eén reactie op “Saison Dupont: een bittere dorstlesser

  1. Dennis

    Nou, je hebt me helemaal lekker gemaakt. Van de week eens kijken of de slijter deze heeft liggen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.