Overjarige Eem Bitter: Verrassend goed!

Ik had ooit een fles Eem Bitter van 0,75 liter gekregen. Het bier van Bierbrouwerij de Eem uit Amersfoort stond al tijden in de kast. Inmiddels was het al 2 jaar over de houdbaarheidsdatum. Heel eerlijk: ik had absoluut geen verwachtingen meer dat dit bier nog goed zou smaken. En wellicht daarom werd ik zwaar overdonderd. Een bittere smaak zou mijn tong bereiken, echter ik proefde iets heel anders. Door het overjarige karakter en in de basis aanwezige fruitige ingrediënten was de bitterheid behoorlijk minder geworden en kwamen met name de wat fruitige  en zoetige tonen naar voren.  

Er zat uiteraard wel een bitter in echter de opdruk van de fles schepte toch een verwachting van een andere bitterheid. Het bier had een hele zachte, ronde smaak gekregen met wat carameltonen. Het bier met een alcoholpercentage van 6,8 procent had een volle smaak met een prachtig aroma. De nagisting op fles had duidelijk zijn werk gedaan. Het was jammer dat de laatste slok op was! Nu heb ik een ‘gewone’ Eem bitter staan en ga eens rustig bekijken of ik hierin wel de bittere en droge smaak naar voren krijg.

Eén ding is dus zeker aan te raden: leg een fles op een donkere plek met een stabiele temperatuur en laat ‘m twee jaar liggen. Dan wordt dit echt een fantastisch mooi bier!

Lees ook:Bier proeven: Cuvee des Trolls
Lees ook:Hopla: een Nederlands bier om trots op te zijn
Lees ook:Hoe proef je bier?
Lees ook:Saison Dupont: een bittere dorstlesser
Lees ook:Hopus: krachtig bitter en trendy presentatie

4 reacties op “Overjarige Eem Bitter: Verrassend goed!

 1. Eerwaard

  Oud bier kan zo’n feest zijn!

    /   Beantwoorden  / 
 2. ruud van moorst

  Hoi Fiona,

  Wanneer een (speciaal)bier technisch “schoon” is en daarnaast op de juiste manier is behandeld, kan er in een aantal gevallen een verrasende ontwikkeling plaatshebben in de fles, waaronder bijvoorbeeld madeirisatie. Ikzelf heb vandaag met een aantal biervrienden een tiental oude bieren geproefd. De leeftijd van deze bieren varieerden van 10 tot 25 jaar oud. Een waar feestje voor de verwende bierliefhebber. Het zgn. opleggen van bieren is zeker mogelijk. Het is echter belangrijk om de bieren te bewaren op een plaats waar de temperatuur vrij constant is. Een donkere opslagruimte is ook een voorwaarde. Leve het oude bier. Ik ben blij dat ik nog een aantal flessen van de eerste brouwsels heb bewaard. Ruud, brouwerij de Eem.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Beste Ruud, dat klopt! Ik heb zelf al heel wat oude exemplaren geproefd! De smaak van de overjarige Eem Bitter verraste me heel erg. Met name omdat ik eigenlijk niet had verwacht de bewaring op de juiste wijze had plaatsgevonden (teveel licht en warme temperatuur).

     /   Beantwoorden  / 
 3. Ton van Oorschot

  Tip: lees de Bierpassie van dit kwartaal!! Hierin een mooi verhaal over zéér oude Liefmans Goudenband!!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.