Naughty Stout: Eerste dinerbier

Met veel trots kan ik het eindelijk roepen! Samen met Brouwerij De Leckere uit De Meern heb ik speciaal voor hun 15-jarig jubileum maanden gewerkt aan een compleet nieuwe bierstijl voor de donkere dagen. Het bier met de naam ‘Naughty Stout’ is naast een genietbier voor de wintermaanden het eerste Nederlandse dinerbier. Er is een combinatie gemaakt van een gerstewijn, een sterk donker Belgisch biertype, en een Stout, een Engelse bierstijl. Door deze bierstijlen in de juiste balans samen te brengen ontstaat de ideale bier-spijscombinatie met rood vlees, wild of stoofvlees. Met dit bier geef ik voor de wintermaanden een Royaal gebaar aan de Nederlandse bierliefhebber en kan het met een gerust hart bij de Ossenhaas tijdens het kerstdiner geserveerd worden. Het bier is een opvolger op mijn eerdere Royaal Bier voor Koning Willem-Alexander.

Pim Bosch, brouwmeester De Leckere: “We hebben samen met Fiona de Lange tijdens de zomermaanden vier verschillende brouwsels gemaakt om exact de goede balans in het bier te krijgen. De uitdaging was groot aangezien we veel eisen hadden voor het bier. Zo moest het bier laag in alcohol zijn, veel verschillende smaaktonen hebben, perfect pairen bij eten én heerlijk smaken tijdens een winterse dag. Door te spelen met ingrediënten, vergistingstemperaturen en het brouwproces zelf is een resultaat ontstaan waarover we erg opgetogen zijn! We durven te stellen dat er op de Nederlandse bodem nog niet zo’n bier te vinden is.”

Een dinerbier ontbrak
Naughty Stout is een brutaal bier met het beste van twee werelden, vandaar de naam Naughty Stout. Je ervaart de zachte, zoete chocolade tonen met hints van laurier en drop van een gerstewijn. En ook de bittere koffietonen met een klein zuurtje van de stout. Een volmondig genietbier voor de wintermaanden dat perfect past bij een sappig stuk rood vlees, stoofvlees of wild. Momenteel ben ik via bierspijs.nl  druk in de weer om alle horeca te adviseren bij goede bier-spijscombinaties. Ik ontdekte dat zoiets als een dinerbier ontbrak. Toen Brouwerij De Leckere mij vroeg om samen met hen een jubileumbier te brouwen zag ik een mooie uitdaging.” De ingrediënten zijn water, mout, rogge, hop en Ierse gist. Ook de keuze van de gist is niet toevallig. Tijdens mijn bezoeken aan Ierland bleef ik mij erover verbazen hoeveel smaak de Ierse bieren hebben terwijl er relatief weinig alcohol in zit. Dit is mede afkomstig van de gist. Naughty Stout heeft slechts 6 procent alcohol. De beste schenktemperatuur ligt tussen de 8 en 12 graden.

Verkrijgbaarheid
De Naughty Stout zal in heel Nederland vanaf week 48 verkrijgbaar zijn bij de betere drankenspeciaalzaken. Natuurlijk groeit de verkooplijst vanaf nu dagelijks. Horeca en slijterijen in het noorden kunnen contact opnemen met HL Dranken in Groningen en verder zorgen Multi Bier Asten en Multi Bier Amsterdam voor de rest van Nederland. Uiteraard is de Naughty Stout ook te bestellen bij Brouwerij De Leckere zelf. Voor meer informatie kijk ook op www.royaalbier.nl

Lees ook:Runderschenkel met appelstroop en Naughty Stout
Lees ook:Drink een Stout op International Stout Day
Lees ook:Vanavond Bier en spijs in EditieNL RTL4
Lees ook:Biermomenten van 2014….
Lees ook:Universiteit Utrecht introduceert lustrumbier 1636

2 reacties op “Naughty Stout: Eerste dinerbier

 1. Patrick

  Ben benieuwd Fiona!
  Klinkt goed hoor, ga ‘m zeker drinken bij iets lekkers.

    /   Beantwoorden  / 
 2. joeri

  Over stout gesproken. Kan mij iemand het verschil vertellen tussen een porter en een Stout. En het verschil tussen Imperial Russian stout en Extra stout. Imperial stout zijn normaal zware alc. stout bieren maar ik ken voorbeelden dat extra stout zwaarder in alc. percentage is dan een Russian Imperial Stout. Ik heb dit proberen uit te zoeken op internet, maar geen duidelijk antwoord hierop gevonden. Wie kan me deze verschillen duidelijk aangeven?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.