Universiteit Utrecht introduceert lustrumbier 1636

26 maart 2011 is het feest bij de Universiteit Utrecht en bestaan ze 375 jaar. Speciaal voor deze festiviteiten is het lustrumbier 1636 gemaakt. Deze is in zaal 1636 van het academiegebouw aan het domplein in Utrecht officieel gepresenteerd. Het bier is gebrouwen door Brouwerij De Leckere en zal tijdens de lustrum festiviteiten op de universiteit zelf maar ook in de stad Utrecht  verkrijgbaar zijn van de tap, op fles en via speciale verpakkingen.

De 1636 pilsener is een premium organic, aromatisch volmout pilsener met 5% alcohol. Het bier heeft een subtiele balans tussen de volle mout en de fris bittere hop. Er zit een heel verhaal achter dit lustrumbier. In 1636 trok de stad en de provinciale staten veel studenten door hen vrij te stellen van accijnzen op bier. Destijds was het met name ook een zuivere drank. Dit zorgde voor een toeloop aan studenten.

Om even terug te denken aan die tijd biedt Brouwerij De Leckere als sponsor van het lustrum het bier 1636  ’accijnsvrij’ aan voor de handel. Ik gaf onlangs om mijn blog al aan dat ik niet begrijp dat er in Nederland nog zo weinig gebruik wordt gemaakt van een lustrumbier. Dit is goed voor de promotie van het Nederlandse product!

Lees ook:Nieuwe huisstijl Brouwerij De Leckere
Lees ook:Jawel, het volgende koninklijke pils!
Lees ook:Fairtrade scoort beter dan grote biermerken
Lees ook:Onafhankelijkheidsdag België: volop bier
Lees ook:Brouwerij De Leckere lanceert jubileumbieren

6 reacties op “Universiteit Utrecht introduceert lustrumbier 1636

 1. Alexander

  lustrumbieren? je moet daarmee oppassen dat je niet heel erg in de verleiding komt om etiketbieren te introduceren…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   ;-) ik weet waar je op doelt…

     /   Beantwoorden  / 
 2. Harry Pinkster

  Toch, zolang het een uniek recept is zoals bij 1410 (purmerend) van S.N.A.B moeten we er toch blij mee zijn!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   En vergeet Springhop niet. Een oorspronkelijk bier gebrouwen naar een recept van onze secretaris. Ik kan je verzekeren dat dit beslist geen etiketbier is geweest. Maar ik weet zeker dat er “lustrumbieren” zijn die in werkelijkheid gewoon een standaardbier met een afwijkend etiketje zijn.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Frans Ruiter

  Het valt inderdaad wel mee hoor. Wat Fred al schrijft: PINT Regio Noord-Holland (>1x), maar ook PINT landelijk (>1x), De Scheldebrouwerij, ‘t IJ (2x), De Bierkoning (11 stuks!), ‘t Vølen, De Lepelaer (2x), Jopen (elk lustrum), De Koningshoeven, De Drie Ringen, dit jaar het ABT, enz. enz….
  Wat je zegt Fiona, het is niet alleen een goede promotie, maar ook een extra omzetverhoging per brouwerij! Want; des te meer jubilea, des te vaker er wat moois genuttigd mag worden!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Alexander

   Ik denk dat niet alleen dat soort jubilea bier laten maken maar ook bv Bond van Gepensioneerden 75 jaar iets laten neerzetten. Een net begonnen brij. in Belgie heeft ondertussen al 3 brouwsels verkocht aan vzw’s enzo en heeft daar een etiket opgeplakt. Wanneer er meer vraag is zal ook steeds vaker dat soort praktijken toegepast worden. Niks mis mee, maar wel gaarne vermelden.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.