Biercultuur op Sicilië: het moet nog groeien!

Afgelopen week ben ik een paar dagen op Sicilië, Italië geweest. Zoals voor een bierliefhebber gebruikelijk is, ben ik ook daar op onderzoek uitgegaan naar het bier. Dat viel niet mee. Het leverde zelfs heel wat hilarische toestanden op toen we een fles artisinaal gebrouwen Italiaans bier bestelde met de naam Cittavecchia Formidable. Dat moest goed zijn dacht wij . Het cafépersoneel vroeg drie keer welk bier we nu graag wilden en na het een aantal maal op de kaart aangewezen te hebben, ging de menukaart zelfs mee naar binnen.

Sneller dan gedacht kwam de ober alweer naar buiten met een fles van 0,75 liter die al minimaal twee jaar in de koelkast gestaan moet hebben. Gezien de brouwdatum, de houdbaarheidsdatum en de temperatuur. Toen ik vervolgens onderzoekend de fles bekeek dacht de vriendelijke Italiaan dat het bier niet goed was. Het bier is een sterke ale van 8% alcohol. Fruitig, fris en een tikkeltje zurig van smaak. Ik dacht dat dit laatste in eerste instantie kwam doordat het bier kapot was.

Echter de schuimkraag die ontstond was mooi en het zuurtje hoorde bij het bier, dat was al snel de conclusie. Jammer van de temperatuur, want die was echt heel koud. En dan het glas, zie links. We kregen er een prachtig Erdinger halve liter bierglas bij. Anders was er niet. Het bier was goed doordrinkbaar en prima maar aan de presentatie…. Toch streken we hier vaak op het terras neer aangezien de taverne veruit de meeste bieren had. Zelfs Orval! Dit was overigens direct de enige uitschieter.

We hebben heel wat café’s en tavernes bezocht in Taormina en ook op andere plekken. Het was een luxe als er een weizenbier op de kaart stond. Hier en daar stond er ineens een trappist op de kaart echter beschikbaar was ‘t niet. Meestal was de keus uit twee pilzen: Moretti of Messina. De eerste was zachter en voller van smaak. De tweede vlak met weinig smaak. Bij het bezoeken van het Guinness café in Taormina dachten we meer bier aan de haak te hebben geslagen. Onze vreugde daalde al snel toen we de menukaart zagen. De keuze was nu Guinness, Weizenbier (Erdinger) en pils met als toetje een iets zwaardere ale.

Mijn conclusie was dat een goed biercafé het in de meest drukbezochte, toeristische plaats van Sicilië, Taormina, mogelijk een goede kans van slagen had. Uiteraard spreekt wat er op Sicilië gebeurt niet voor de rest van Italië aangezien in Rome en omgeving de biercultuur al zeker zijn intrede heeft gedaan! Dat hebben de Sicilianen in ieder geval nog niet echt opgepikt. Waarschijnlijk door de vele Duitsers die Sicilië bezoeken hebben sommige café’s een weizenbier in het assortiment opgenomen. Hier valt nog heel wat te biergevoel te ontwikkelen.

Lees ook:Guinness voor beginners, de perfecte gerechten voor St Patrick’s Day
Lees ook:Ieren boos om slecht getapte pint in Canada
Lees ook:De recensie van Bavaria alcoholvrij witbier
Lees ook:La Chouffe
Lees ook:Geen leukere vrouwenvakantie dan een biervakantie

6 reacties op “Biercultuur op Sicilië: het moet nog groeien!

 1. Jan Ronald Crans

  Gefeliciteerd Fiona. Jij hebt echt nog iets speciaals kunnen vinden. Toen wij er waren was het echt armoe troef! Zoals je zelf al schrijft is er daar nog heel wat winst te behalen. Mooie missie voor Rick?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Yess… het werd serieus ook wel een missie om iets te vinden. Ik kon mijn ogen niet geloven… anno 2011. Inderdaad een leuke missie voor Rick!

     /   Beantwoorden  / 
 2. Jos Walstra

  Fiona,

  Met herkenning lees ik je verhaal. Alleen dan over de Dolomieten Zuid Tirol(Noord Italië). Ik zal hier na mijn vakantie weer op terugkomen met een verhaaltje zodat ik dan weer actueel hierover kan schrijven. Er zijn daar enkele adressen waar je redelijk bier kunt krijgen( niet erg veel trouwens). Bij de Forst brouwerij (In Forst) raad ik een ieder aan te gaan eten met of zonder kinderen, gewoon echt leuk ook voor kinderen. Als je van bergen en super ambiance houdt in combinatie met bier en eten kun (moet) je naar Seppila in het Pustertal (niet op woensdag). Verder zal ik op een later moment dus over het grootste deel van de brouwerijen schrijven daar in de regio.

  Hoi Jos

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jos

   Helaas het wordt hem niet dit jaar. Hopelijk volgend jaar cursus Jobcoach gaat gehele vakantieweken door. Dus maar in de buurt blijven zodat ik daar heen kan.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Harry Pinkster

  En toch moet ik zeggen dat mijn vriend Robert (uit Geneve) ongelofelijk veel Italiaanse bieren heeft gedronken van brouwerijen waar wij nog nooit van hebben gehoord. Ik denk wel dat het meer en deel uit Noord Italie komt en dan vooral tegen de Italiaans/Franse of Duitse grens aan. Zo heel af en toe weet hij er gelukkig ook eentje voor mij mee te brengen. Verder heb ik af en toe contact met een Italiaanse verzamelaar. Op zijn site http://www.ciuitre.it/vtframin.html vind je bijvoorbeeld een dikke 150 brouwerijen (incl. brewpubs) Hoeveel daar nog van actief zijn weet ik helaas niet.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jos Walstra

   Hoi Harry,

   Ik zal voordat ik op vakantie ga een inventarisatie maken wat er daar in de omgeving te krijgen is en er zit.
   Wie weet gaan er dan nog weer bieren mee deze kant op:-).

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.