‘Italiaanse brouwerij’ met The Woodwork Series

Wie denkt dat alleen Nederlandse en Belgische huurbrouwerijen (brouwerijen die zelf geen brouwinstallatie hebben en een plaats huren) in Lochristi brouwen hebben het mis. Alex Liberati uit Rome heeft het ‘Revelation Cat Craft Brewing’ project opgericht en brouwt ‘The Wookwork Series’ bij de proefbrouwerij. Het zijn experimentele en daardoor vind ik ze zeer interessante bieren aangezien het een serie is van hetzelfde basisbier echter gerijpt in verschillende eiken houten vaten. Op die manier wordt duidelijk wat verschillend hout doet met de smaak van het bier.

Het basisbier dat ik dit keer dronk is ook al de moeite waard echter heeft nog weinig met hout te maken aangezien het slechts vijf dagen in het hout gerijpt is. Uiteindelijk blijkt het uiteraard juist de bedoeling dat je ook de andere bieren ernaast drinkt om de verschillen te proeven. Niet voor niets is het bier afgevuld in 37,5cl flessen. Jammer, want dan moet ik terug naar de winkel.

Het basisbier met een alcoholpercentage van 11% is ook al de moeite waard. Een erg droge, sterke IPA met Munish mout en de zeer populaire Nieuw-Zeelandse Nelson Sauvin. Het etiket weet mij te vertellen dat het bier een IBU moet hebben van 70. Helaas daar sta ik niet achter want ik vind ‘m slechts bitter in de afdronk. Je ruikt zoete geuren, het bier heeft een zoete aanzet met een caramel toets en een zachte bitterheid. Je proeft wel wat hout maar dit is heel weinig. Een behoorlijk heftig bier maar ik vond ‘m zeker de moeite waard!

Toch eens vergelijkend warenonderzoek doen met de andere varianten namelijk de French Oak, American Oak en Acasia.

Lees ook:Emotie en commotie over biercultuur
Lees ook:Primeur: Barrel Aged Scotch Ale Silly
Lees ook:Zythos Bierfestival 2011: rijen bierliefhebbers!
Lees ook:Chouffe lanceert dessertbier Château d’Ychouffe
Lees ook:Grolsch kanon: geen typisch Grolsch-bier

10 reacties op “‘Italiaanse brouwerij’ met The Woodwork Series

 1. michel

  weer een teken aan de wand dat de brouwerij huurders over het algemeen net zo interessant zijn (of zelfs interessanter) dan brouwers met eigen ketels. Niet alleen Revalation Cat maar ook Mikkeler, SNAB, Marcel Snaters, Struise en vele anderen zijn (begonnen als) brouwerij huurders en maken op die manier zeer vooruit strevende bieren.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Cees

   Inderdaad! Er wordt te vaak neergekeken op “brouwerijhuurders”, ook hier weer door “Italiaanse brouwer” tussen haakjes te zetten…

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Je ziet een klein, doch naar mijn mening essentieel detail over het hoofd. In de kop staat niet “Italiaanse brouwer”, maar “Italiaanse brouwerij”. Nu kan die brouwer wel Italiaans zijn en ook goede bieren maken, maar de brouwerij is toch echt Belgisch of hij moet heel onlangs een heel eind naar het zuiden verplaatst zijn. Verder ben ik het met je eens dat je beter een goede brouwerijhuurder kunt hebben dan een slechte brouwer met eigen brouwerij. Maar ik herken ook niet dat op die mensen zo neer wordt gekeken.

    Het is wel wat anders wanneer een brouwer “ergens” zijn bier in koopt, daar een eigen etiket op plakte en het verdomd om te zeggen waar het bier vandaan komt. Zeker als deze dan ook nog eens pretendeert om een lokaal bier te maken. Dat is de kluit belazeren. daarmee hoeft het bier nog niet slecht te zijn, maar ik vind dat de consument er recht op heeft om te weten waar zijn bier gebrouwen is en ook of het een etiketbier is. Een kwestie van eerlijkheid wat mij betreft. Maar als je het er gewoon bij vertelt is er wat mij betreft niets op tegen om je bier in Lochristie te (laten) brouwen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Cees

     Ik ben het met alles wat je zegt eens, maar zet dan gewoon in de titel Italiaanse brouwer zonder haakjes. Het geeft voor mij namelijk een negatieve bijsmaak aan de titel, die niet nodig is. Het voegt namelijk niks toe.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Ton van Oorschot

     Helemaal met je eens Fred. Kijk naar het “Jopen” succes (en Eem en …). Erg goede brouwers(!) die hun bier in andermans ketels brouwen(den). Helaas zet niet iedereen op het etiket waar het vandaan komt. Consument voor de gek houden dus (sorry Jopen, jullie ook). Het recept en de brouwer kan wel uit Nederland komen, maar water is nog steeds een substantieel onderdeel van het brouwen, en dat komt dan weer uit Belgie….
     Als Inbev bieren laat brouwen bij Bavaria… ben je dan ook een brouwerij huurder? gnahahahaha

       /   Beantwoorden  / 
     1. Cees

      Mja, maar de afgelopen jaren kwamen er Mitsubishi’s van de band rollen in Noord-Brabant. Is dat dan ineens geen Japanse auto meer, maar een Nederlandse? In een Belgisch bier gaat vaak Styrian Golding: is dat dan ineens een Sloveens bier? Zijn we af en toe niet veel te strikt als het om bier gaat?

        /  
     2. Fred Schiphorst

      Ik heb het er met Michel wel eens over gehad en die wist te melden dat hij er mee gestopt is toen hij een artikel las in PINT nieuws waar een van zijn bieren als nieuw bier van ie brouwerij werd genoemd in de kop. Bovendien doet Michel er verder niet moeilijk over, hij vertelde altijd aan ieder die daar om vroeg waar het gebrouwen werd.
      Als ik dan namenn moet noemen had ik meer “brouwerijen” als het Koelschip en e Groningse in gedachten. Beide kopen hun bier “ergens” en het is totaal oncontroleerbaar waar.

        /  
 2. Fiona de Lange

  Beste Cees en Fred, grappig eerder deed ik het andersom en toen viel iedereen over mij heen dat er brouwer of brouwerij stond. Haha.. Dus ik was erg benieuwd welke discussie er nu ontstond.. Deze brouwer is overigens heel eerlijk. Op het flesje staat alles.. Het recept is natuurlijk wel 100% Italiaans.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Voor de duidelijkheid: ik viel niet over je heen, ik vind dat het correct geschreven staat. Mijn kritische opmerkingen in het tweede deel van mijn reactie waren ook niet gericht op deze brouwer. Wie me kent kan waarschijnlijk wel invullen over welke “brouwers” ik het wel heb.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Cees

   Ghehe, met al die azijnpissers zoals wij, kun je het soms ook nooit goed doen ;-)

   Ik merk dat er soms 2 kampen zijn binnen de bierwereld.
   De eerste is over het algemeen conservatief; hecht veel waarde aan authentieke bierstijlen; vindt dat een brouwer zelf zijn eigen bier moet brouwen op zijn eigen apparatuur (en distribueren en verkopen??). “Vroeger was alles beter”
   De ander is progressief; is continu op zoek naar nieuwe stijlen en combinaties daarvan; staat open voor nieuwe ideeen en methodes; kijkt over de grens (letterlijk, maar ook naar andere ‘keukens’).
   Deze twee kampen botsen momenteel nog wel eens in de bierwereld. :-)

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.