Ola Dubh, geluk in een flesje

Ola Dubh mooiste bier van Schotland

Soms drink je iets waar je gelijk van onder de indruk bent. Deze week had ik dat met Ola Dubh 12 van de Schotse brouwerij Harviestoun. Mooier dan dit kan bier bijna niet worden.

Ola Dubh (spreek uit als ola-doe) is Schots voor zwarte olie. En dit bier smeert niet alleen goed door, het warmt je ook heel goed op. Het is een warme omhelzing, iedere slok is weer een aangename knuffel. Wat sommigen met appeltaart hebben, heb ik met dit bier.

Ik vind het alleen erg moeilijk uitleggen waarom het nu zo briljant smaakt. Wat Ola Dubh in ieder geval bijzonder maakt is de rijping op whiskyvaten. Het is de eerste brouwerij die gebruik maakt van vaten van een bekende stokerij. Bij Harviestoun gebruiken ze  vaten van Highland Park. In mijn geval ging het om een vat waar Highland Park 12 in heeft gezeten. Zes maanden lang heeft het bier mogen marineren in de smaken die deze fraaie whisky heeft achtergelaten. En het resultaat is hemels.

Rokerig, een beetje turf en een aangenaam bittertje. Zeer geraffineerd. Alles is perfect in balans.
Erg lekker bij een paté van gerookte makreel, of sterke kaas. Maar het gaat ook heel goed zonder kaas of makreel. Een openhaard erbij of een vuurkorf zou het helemaal compleet maken, maar omdat ik die helaas niet heb, heb ik maar de hele avond naar de kerstboom gekeken. Terwijl ik dat deed bedacht ik mij ineens hoe dom het van mij was om niet direct de hele serie te kopen. Ik hoop dat er nog meer van te krijgen is, want dit smaakt naar meer, veel meer.

ola dubh lekker bier uit Schotland

Lees ook:Bierhistorie Delft lanceert Biermosterd!
Lees ook:Bier- en kaascombinatie 4
Lees ook:Bier en kaas een prachtige combinatie
Lees ook:Biertempel waar zelfs niet bierdrinkers de smaak te pakken krijgen
Lees ook:Bier- en kaascombinatie 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.