Bier- en kaascombinatie 4

Witbier is een veel gedronken bier in Nederland en kan heerlijk verfrissend zijn na een avond zwaar tafelen. De frisse zure smaak van de tarwemout gecombineerd met sinaasappelschil en koriander laat dit bier makkelijk wegdrinken. Vinken en Van Tricht combineerden de Hoegaarden met een zurige geitenkaas, genaamd Ventoux. Uiteraard kan je hiervoor in de plaats ook andere frisse witbieren drinken.

Het is een jong kegelkaasje dat in gezouten houtskoolas is gerold. Ik heb ook voor een jonge geitenkaas gekozen omhult door houtskoolas. De kaas heeft de naam Boursault cabrissac en deze heb ik gecombineerd met een Witte Trappist!

Kaas speelt met het bier
In eerste instantie dacht ik dat de kaas het bier compleet zou wegvagen. Met de houtskool is de kaas toch redelijk indringend van smaak. Het mooie van deze combinatie is dat de kaas eerst de zuurheid en frisheid in het bier naar boven haalt. Ineens wordt de smaak veel krachtiger en intenser. Vervolgens neemt de kaas het weer over en blijft de houtskoolsmaak lang hangen in de nasmaak. De combinatie maakt van deze kaas en het bier een serieuze smaakexplosie. Een witbier dat normaal niet heel spannend is, wordt geweldig mooi en de kaas die redelijk overheersend is, komt pas na enkele seconden naar voren. Een aanrader!

Bron: Vinken & Van Tricht

Lees ook:Bier- en kaascombinatie 1
Lees ook:Bier- en kaascombinatie 5
Lees ook:Bier- en kaascombinatie 3
Lees ook:Bier- en kaascombinatie 2
Lees ook:50 Bier en Kaas Combinaties

2 reacties op “Bier- en kaascombinatie 4

 1. Dennis

  @Fiona
  En bij een Malheur brut,smaakt daar ook een kaas bij?Zo ja welke?
  Dankje.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Fiona de Lange

  Beste Dennis, ik was er effe tussenuit ;-) … door ‘t voorbereiden van mijn berichten leek ‘t misschien niet zo. Hopelijk is mijn antwoord nog op tijd. Ik heb niet zoveel verstand van kazen en namen en ben daarin ook alles aan ‘t ontdekken. Toevallig staat dit bier ook in het boek van Vinken & Van Tricht. Zij combineren het met een droge geitenkaas van rauwe melk (La Gabarre) met een grijs-blauwe schimmelkorst. Vanwege de droge smaak van het bier is het belangrijk dat je ook een droge kaas uitkiest. Een kaasspecialist weet daar wel raad mee. Succes!! en ik ben benieuwd naar je ervaring.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.