Bezoek aan de Carlsberg brouwerij: vele onthullingen

Afgelopen weekend bracht ik een bezoek aan Kopenhagen. Een moderne stad om zeker een keer een bezoek aan te brengen. Als je van bier houdt is hier bovendien een hoop te beleven. Veel biercafés die een assortiment hebben van bieren uit de Verenigde Staten, Duitsland, Denemarken en andere Scandinavische landen. Natuurlijk vind je hier ook diverse cafés die de bekende Belgische en zelfs Nederlandse bieren schenken maar overall heb je de keus uit veel bieren die in Nederland nog weinig op de kaart te vinden zijn. Dat maakt het weer een uitdaging en ontdekkingstocht. Wat ook zeker de moeite waard is, is een bezoek aan de Carlsberg brouwerij. En dan niet alleen van de buitenkant. Een paar interessante mysteries zijn nu ontrafeld!

Carlsberg geschiedenis
Er is heel veel gedocumenteerd van het ontstaan van de biergeschiedenis en de brouwerij. Van de generaties Jacobsen die Carlsberg groot hebben gemaakt is een indrukwekkende rapportage gemaakt die start in 1847 toen de eerste brouwerij werd gebouwd. J.C. Jacobsen (foto rechts) had voordat aan de bouw van de brouwerij begon een studiereis van vier jaar door Europa gemaakt. Al zijn inspiraties verwerkte hij in de bouw maar ook in de brouwequipement om stappen vooruit te zijn in technologie. Zijn zoon Carl naam de passie voor het brouwen van zijn vader over alhoewel hij in eerste instantie wel andere ideeën had bij het bier brouwen. Hij richtte een eigen brouwerij op die later weer onder de Carlsberg vlag werd gevoegd. Er volgden vele hoogtepunten in de geschiedenis van de brouwerij zoals het isoleren van de Carlsberg gist, eerste buitenlandse biertransporten naar bijvoorbeeld Azië, exportrecords die werden gebroken, nieuwe brouwerijen die overal in de wereld werden gebouwd, noem het maar op. Leuk om je eens bewust te worden hoe zo’n brouwimperium uitgroeit.

Brouwers ster
Door een bezoek aan het museum weet ik nu ook eindelijk hoe het zit met de Brouwers ster en de betekenis ervan. Het heeft zes punten en heeft door de generaties heen verschillende betekenissen gehad. In Babylonië was het een teken van goed bier en deze betekenis is ook door Carlsberg overgenomen. Als deze ster boven het brouwvat werd geplaatst had het speciale krachten. Het zorgde ervoor dat het wort werd beschermd van de duivel, heksen en slechte vipes. De aanwezigheid van de ster in combinatie met een handje zout in het wort zorgde voor een goed brouwsel en fermentatie en verwijderde slechte smaken aan het bier. De ster vormde een bescherming waarin bovendien alle fases van het brouwen aan bod komen.

 

Jacobsen Brewery
Sinds 2005 is er een nieuwe brouwerij gehuisvest op de oude brouwlocatie, namelijk Jacobsen Brewery ook eigendom van Carlsberg, die met de Jacobsen bieren invulling geeft aan de groei van craft beer en smaakvariaties. Ook pretenderen ze te brouwen volgens originele authentieke recepten. Ook zoiets dat het nu uitermate goed doet natuurlijk. De brouwerij is goed zichtbaar aan het einde van de rondleiding en vanaf het proeflokaal waar je letterlijk tussen de ketels zit en uitzicht hebt op de bottellijn.

Ingrediënten ruiken
Een heel interessant stuk vond ik ook de impressie van smaakcomponenten die je in bier kunt ruiken en van welk ingrediënt het afkomstig is. In flessen zat het aroma en op het bord stond waar het vandaan kwam. Erg handig en goed bij de ontwikkeling van het proeven en ontleden van bier. Tijdens de bieropleiding zijn al deze smaakcomponenten de revue gepasseerd. Echter de herkenning gaat volgens mij sneller als je de aroma’s in sterke mate aan de hand van geurstalen kunt ruiken. Een handige tip en idee voor de bieropleidingen?

 

 

Biercollectie
Tijdens dit bezoek zijn vele hoogtepunten te noemen maar zeker interessant is de enorme collectie aan bierflesjes. Hier zou ik wel een keer een bierproeverij met oude bieren willen houden ;-) . Je vindt er nog de oude La Trappe bieren, de St. Bernardus Abt bieren (voor het bestaan van Westvleteren) en ook hele oude Rochefort bieren. Het is maar goed dat er glas voor staat ;-) .

De komende weken volgt uiteraard meer over mijn belevenissen rondom de Deense bieren en biercafés!

Lees ook:Verliest Heineken binnenkort ster?
Lees ook:Carlsberg pakt nog winst
Lees ook:Carlsberg gaat concurrentiestrijd aan met Heineken?
Lees ook:Biervoorraad Carlsberg raakt op
Lees ook:Geen leukere vrouwenvakantie dan een biervakantie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.