Van Prins Pils tot Koning Speciaalbier

Ik vond dit het goede moment om een bier te lanceren. Weken geleden schreef ik een blog over wie het koningsbier zou brouwen. Al snel werd ik door Wesley Aarse en Tony benaderd of ik niet in Het Brouwcafé in Scheveningen dit bier wilde brouwen. Nooit over nagedacht eigenlijk om het zelf te gaan doen. En als je de keuze maakt om een bier te brouwen dan moet het meer zijn dan een oranjebier of een kroningsbier, een goede link hebben met de koning en het moet voldoen aan alles wat ik de laatste tijd heb geroepen. Geen eenvoudige opgave natuurlijk. Er dan bovendien eigenlijk maar één plek waar je het kunt bouwen, in de achtertuin van de Koning zodat het een echt streekproduct is.

 

Wesley Aarse is een superieure brouwer dus onder zijn toeziend oog moest het zeker lukken dat er steeds eenzelfde bier met een hoge kwaliteit uit zou komen. We hebben samen een uniek recept ontwikkeld wat alle roots van de koning in zich heeft inclusief een licht oranje kleur. Het bier met de naam Royaal is geboren. Royaal is een kruising tussen een Duits type pils en een amber bier oftewel Speciale Belge. Naast Schevenings Duinwater zit er Duitse hop en gist in waardoor natuurlijk de link ontstaat met de roots van Willem-Alexander. Het is een ondergistend, ongefilterd bier met 5,8 procent alcohol en heeft door caramelmout een zoete aanzet. De afdronk is bitter, maar natuurlijk niet té want balans is belangrijk, door het gebruik van twee varianten van de Hallertauer hop. Door een kunstje van de brouwster en brouwingenieur Wesley Aarse heeft Royaal van NATURE een licht oranje kleur afkomstig van de mout.

Koningsgevoel
Fiona de Lange: “Bier is mijn passie en voor iedereen die ook een hart heeft voor bier heb ik altijd een zwakte. Zo ook voor Willem-Alexander die toch jarenlang een ambassadeur is geweest voor het Nederlandse pils. Ik vond het daarom een mooi gebaar nu hij Koning wordt om een speciaalbier te ontwikkelen met als basisingrediënten zijn roots, een combinatie van Schevenings duinwater en Duitse ingrediënten. Alles is uit eigen middelen betaald dus kon ik niet anders dan te starten met slechts 1.000 liter. Wie Royaal naast de Koning ook graag wil proeven moet er dus snel bij zijn.”

Verkrijgbaarheid
Royaal is verkrijgbaar in fusten van 20 liter en zeer beperkt in 0.75 liter flessen. Aanvullend zijn ook bijpassende glazen en bierviltjes (beperkt) beschikbaar. Wil je Royaal bestellen, neem dan contact op met Fiona de Lange via [email protected]. Natuurlijk zolang de voorraad strekt. Voor meer informatie kijk ook op www.royaalbier.nl

Lees ook:Tweede 1000 liter Royaal Bier komt eraan
Lees ook:‘Willem-Alexander’ geeft eerste rondje Royaal
Lees ook:Pompoenbolletjes, ham en amandel met Royaal Bier
Lees ook:Bier voor de koning
Lees ook:Nederlandse brouwerijen maken massaal kroningsbier

5 reacties op “Van Prins Pils tot Koning Speciaalbier

 1. Edwin Brussee

  Een pracht geschenk voor onze nieuwe koning. Brouwcafé is niet al te ver van zijn toekomstig paleis. Beschouw Scheveningen maar als de sjieke achtertuin dan.
  Fiona: een 3-werf HOERA. Wil het graag komen proeven en smaken.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Fiona de Lange

  Jazeker Jeroen, maar ik wil blijven benadrukken dat mijn bier niet is voor de kroning, troonswisseling, of als oranjebier. Mijn bier is speciaal voor de koning op basis van zijn roots… Hij wordt ipv prins pils nu koning speciaalbier! Jarenlang pils gedronken, ik heb een upgrade voor ‘m gemaakt… En verder lang leve de koning Ehhh het bier!

    /   Beantwoorden  / 
 3. J0hn

  Heej,
  je was op TV bij HvNL!
  TVster!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.