Nederlandse brouwerijen maken massaal kroningsbier

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe media staat er de laatste weken vol van. Op 4 februari 2013 vroeg ik op dit blog wie het kroningsbier voor Willem-Alexander ging maken. Een aantal brouwers en bierfanaten kwam op het idee om de ketels op te warmen inclusief mijzelf. Nou ja, ik was het in eerste instantie niet van plan maar toen Tony van Het Brouwcafé in Scheveningen en Wesley voor me stonden kon ik niet weigeren natuurlijk! Royaal Bier is nagenoeg alleen op tap verkrijgbaar om de horeca iets bijzonders te geven voor de kroning én de koning zelf natuurlijk. Namelijk een ondergistend bier van 5,8 procent met heel wat ingrediënten. Een zoete aanzet en een lichtbittere afdronk met het volle karakter van een bovengistend bier. Op naar het volgende bier… Abdicatiebier! Gebrouwen door Steve Gammage bij Brouwerij Rodenburg.

abdicatiebierSamen met Alain Schepers werd dit initiatief getrokken. Er zijn duizenden liters van gebrouwen en afgevuld in doorzichtige flesjes. Via de Mitra webshop is het nu te koop en vanaf volgende week in de winkels. De smaak is niet zoet en ook niet bitter, zoals in een item op de regionale TV werd verteld. Een zeer toegankelijk, rond bier met een moutige afdronk en hints van citrus.

Maar er is meer…..

vorstelijk bierHet Vorstenbier dat door de brouwers van Apeldoorn op de markt is gebracht en gebrouwen werd bij de 3 Horne in Kaatsheuvel. Een bier waarvan het recept per toeval ontstond. Dit bovengistende bier met 7 procent alcohol is een oranjeblonde bier met een kruidenmelange. Het wordt in de regio op fles verkocht en misschien nog op fust.

 

Een brouwer uit Amsterdam die als eerste het nieuws haalde was Brouwerij de 7 Deugden. Zij zijn voor hun Kroningsbier nog op zoek naar een naam. Aan de prijsvraag kan nog tot 1 april 2013 worden meegedaan. Het zou toch geen grap zijn ;-) .

De Twentse Bierbrouwerij heeft 1.000 liter Oranje Bock gebrouwen en ook bierwinkel ABC Beers heeft een bier gebombardeerd tot Long Live King IPA.

Grotere Nederlandse brouwerijen?
Kortom, iedereen is lekker bezig! Echter de grote afwezigen in dit verhaal zijn voor mij de grotere Nederlandse Brouwers. Maar misschien komt dat nog…. We hebben per slot van rekening nog bijna zes weken tot de kroning!

Lees ook:Deventer heeft eigen bier: Davo Hoppenblond
Lees ook:Thuisbrouwer maakt nieuw bier voor Brand
Lees ook:Bier-spijs weken op bier.blog.nl
Lees ook:Bier proeven: Intens
Lees ook:Amsterdamse brouwerijen werken samen aan één bier

Eén reactie op “Nederlandse brouwerijen maken massaal kroningsbier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.