Bier proeven: Intens

Het bier Intens is van Brouwerij Liefde uit Geldrop, een van de weinige brouwerijen met een vrouwelijke brouwster. Dit blonde bier met 6 procent alcohol is gebrouwen bij de 3 Horne in Kaatsheuvel. De kleur is goud oranje en Intens heeft behoorlijk wat schuim en koolzuur.

Aroma
Het ongefilterde bier heeft een aroma van zoet fruit zoals perzik en nodigt uit tot het nemen van een eerste slok.

Smaak en afdronk
Intens heeft een zoete aanzet met crispy-achtige carameltonen en is verder moutig en fris bitter in de afdronk. Ook komen een aantal kruidige pepertonen in het bier naar boven in de droge afdronk waardoor het de nasmaak nog iets meer kracht geeft.

Overall
Een goed blond doordrinkbier met een eigen pittige bite. Door de zoete aanzet nodigt Intens uit tot drinken echter het pittige karakter in de afdronk maakt het bier zeker een beetje eigenwijs en minder toegankelijk dan het in eerste instantie lijkt. Het bier zou perfect passen bij een salade met fruit of bijvoorbeeld bij (salade)gerechten met prei of uien.

Lees ook:Bier proeven: Witte Parel
Lees ook:Bier proeven: St. Gummaris Tripel
Lees ook:Bavik Pils moeilijk te proeven
Lees ook:Bier proeven: Achel Extra Bruin
Lees ook:Bier proeven: Adriaan Witbier

10 reacties op “Bier proeven: Intens

 1. Antoinette van der Schriek

  Ha Fiona, heb je echt de Intens geproeft? Deze staat al lang niet meer in de schappen. Sinds een jaar (4 aug 2012) is “Intense Liefde” de blijvende opvolger. Tja, het valt niet mee om bij te blijven met alles wat nog geproefd moet worden ;-)

    /   Beantwoorden  / 
 2. De bier brouwer

  haha ja dat zat ik ook te denken…dit is wel een heel oud flesje…:-) en Aintoinette brouwt al lang niet meer bij de 3 Horne….:-)

  En wat voor een afdronk heeft het bier nu ? Ik lees “fris bitter”, “pittig karakter” en “droog” ??? En verder heb je het over nasmaak… Volgens mij zijn nasmaak en afdronk allebei hetzelfde, oftewel de smaak die overblijft na het doorslikken.

  Succes !!!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Fiona de Lange

  Zoals zichtbaar op de foto, staat in de schappen bij mitra Eindhoven. De smaak was niet optimaal meer… Een aantal andere hadden last van gushing… En nasmaak komt voor mij na de afdronk. Net als aroma na geur… Er kan een smaak opkomen die pas na de afdronk ontstaat…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Nu ben ik ook een beetje in verwarring, Fiona. Nasmaak en afdronk zijn synoniemen en betekenen beide dat je smaken proeft, of smaakverandering waarneemt nadat de stimulus (wijn, bier, chocola, whatever) niet langer aanwezig is, toch? Als er een smaak opkomt nadat je de stof in de mond hebt is dat dus zowel nasmaak of afdronk. Een smaak die opkomt na de afdronk, heeft die dan nog met de stimulus te maken? Of is dit muggenzifterij?

   Hetzelfde met de stelling ‘aroma komt na geur’. Juist aroma’s hebben de neiging vluchtig te zijn, en dus te vervliegen en niet langer waarneembaar te zijn dan de ‘basisgeur(en)’. Ik zou dus geneigd zijn te denken dat eerst aroma, dan geur (bouquet?) komt.

   Benieuwd naar je reactie!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fiona de Lange

    Rick, nog nooit het effect gehad dat de afdronk bitter was en pas na een halve minuut droge nasmaak komt? Deze zat toch echt niet in de afdronk van het bier. En nee Aroma is toch echt pas na de geur. Effe in de boeken kijken Rick! Aroma is namelijk de terugslag van de geur…. Heb daar hier mooie studieboeken van! Proost!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

     Ik zal de foto van het verschil effe toevoegen….in een nieuw bericht over het verschil tussen afdronk en nasmaak :)

       /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Ha Bob, nee want voor de helderheid: dit is en was het bier dat ik geproefd heb… en drie weken geleden gekocht bij Mitra Van Bergen in Eindhoven….. Een vintage ;) ! Binnenkort de Intense Liefde. Kunnen we mooi het verschil proeven…..

     /   Beantwoorden  / 
 4. Hopbier

  vrouwelijke brouwster ? Zijn er dan ook mannelijke brouwsters?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.