Brand Zwaar Blond geïntroduceerd en geproefd

Fiona kondigde het al aan: Afgelopen woensdagmiddag werd in het prachtige en historische Brand Proeflokaal Stadscafé De Spaarbank te Tilburg het op grote schaal gebrouwen winnende bier in de tweede Brand Bierbrouwwedstrijd aan genodigden gepresenteerd. Met een ander Brandbier in de linkerhand en de rechter die wat andere bekende handen schudde werd gewacht op “De Eerste Tap”.

Eigenlijk wilden ze bij Brand dit type bier bij de eerste wedstrijd al, maar het moeilijkere pils kreeg de primeur. Nu dan toch het complexe bier van winnaar Jacques Bertens, wat een “Hell of a job” was op te schalen in de volumes van de Brand Bierbrouwerij. Tijdens het brouwproces is er tevens suiker toegevoegd, iets dat Brand “onbekend” is, maar wat het recept van Jacques “voorschreef”. Waarschijnlijk mede hierdoor is het alcoholpercentage wat hoger uitgevallen dan de 8,5% die het etiket vermeldt. De hobbybrouwerij heeft zijn brouwsel met dat van Brand met elkaar vergeleken en kwam tot de conclusie dat beide bieren nagenoeg dezelfde smaak hebben. Een compliment voor de zeer vakkundige Brouwmeester Rob Habets, die het proces grotendeels heeft begeleid en vanwege ziekte helaas niet aanwezig kon zijn. Er wordt voor het vervolg gewerkt aan het recept om er wel een volmout bier van te maken, uiteraard met het nastreven van dezelfde smaak.

Astrid van der Weijden (afdeling Verpakkingen), Peter van Besouw en Jacques Bertens

Peter van Besouw, directeur van de brouwerij, sprak de aanwezigen aan en gaf diverse mensen het woord terwijl bladen vol glazen met het nieuwe bier de ronde deden. Direct valt de sprankelende fruitigheid op in het bier, met name geel fruit, ananas. Ook de zoetheid komt direct naar voren, gevolgd door een mooie bitterheid. Langzaam wordt het een geheel en komt het bier qua smaak in balans. In de afdronk wint de bitterheid het van het zoete. De flessenversie vond ik wat ronder en wat meer in de basissmaken afgevlakt. Ik raad derhalve iedereen aan beide mogelijkheden uit te proberen, aangezien de Zwaar Blond in tegenstelling tot het Pils vorig jaar vanaf deze maand wel in de horeca verkrijgbaar zal zijn.

Volgend jaar komt er een nieuwe wedstrijd, waarbij de organisatie zich nog aan het buigen is over het soort bier waar de amateurbrouwers zich op kunnen uitleven. De finale zal in ieder geval bij Brand in Wijlre plaatsvinden op 24 mei 2014, gelijktijdig met de finale van de Open Nederlands Kampioenschap amateurbierbrouwen 2014, welke dat jaar door De Roerstok georganiseerd zal worden.

Lees ook:Jacques’ zwaar blonde winnende Brand hobbybier in aantocht
Lees ook:Brand presenteert Zwaar Blond bier
Lees ook:Jacques Bertens brouwt beste blond bier
Lees ook:Brand Up bestaat 60 jaar
Lees ook:Thuisbrouwer maakt nieuw bier voor Brand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.