Categorie: "Blond bier"

Bier proeven: Deugniet

IMG_2797In het vorige bericht sprak ik mijn verbazing uit over het feit dat zo weinig bierliefhebbers voor een blonde ale kozen bij warm weer. Deugniet van Brasserie du Bocq is namelijk zo’n voorbeeld van een mooi verfrissend bier bij zomerse temperaturen. Tijdens Bierpassie in Antwerpen wist ik deze (zie foto) anderhalve literfles te bemachtigen om thuis van te genieten. Op de foto de commercieel verantwoordelijke van de brouwerij, John Barrez en zijn vrouw, die altijd met veel passie en liefde de bieren en brouwerij presenteren op festivals. Deugniet is mij bekend en ik heb het al vele malen gedronken. Het was echter alweer een tijd geleden. Zolang geleden dat mij nu pas opviel dat het etiket is gewijzigd en de uitstraling van Deugniet in een moderner jasje is gestoken. Samen met vrienden hebben we van deze fles genoten en een proefnotitie gemaakt.

Muifelbrouwerij lanceert Odulphus Blond

odulphus vkMartin Ostendorf van de Muifelbrouwerij heeft speciaal voor Slijterij Gérard in Best een nieuw bier ontwikkeld en gebrouwen. Maandenlang zijn ze aan het proeven en testen geweest. Niet alleen voor de smaak maar ook voor de naam. Van Bests Bier, Klompenheuler tot aan uiteindelijk Odulphus Blond die de patroonheilige is van de Brabantse plaats Best. Dit blonde bier met 8% alcohol is bovengistend, bevat een vleugje koriander en is volgens de brouwer mooi vol van smaak. Het werd gebrouwen bij Sint Servattumus in Schijndel.

Jacques Bertens brouwt beste blond bier

?????????????????????????????????????De Brabander Jacques Bertens heeft het beste zwaar blonde bier gebrouwen in de hobbybrouwwedstrijd die werd georganiseerd door Brand bier en bierconsumentenvereniging PINT. Gisteren vond bij de brouwerij van Brand bier in Wijlre de finale plaats. Voor de winnaar komt een droom uit. Zijn bier zal in grotere hoeveelheden gebrouwen worden en komt eind dit jaar op de markt. (Foto: Johannes Timmermans)

Brouwerij De Volle Maat vult de glazen

Volle Maat

Jean schenkt een Hoogblond in

Eerder dit jaar werd al bekend dat drie maten een (huur)brouwerij waren gestart. Tom Steenbergen, Jean de Gooijer en Fokko Kruizenga, die elkaar kennen van het amateurbierbrouwersgilde De Amervallei te Amersfoort, hadden al enige tijd het idee hun bieren commercieel te verhandelen. En afgelopen zaterdag was het zover: bij Slijterij ’t Drankhuys in winkelcentrum Emiclaer (Amersfoort) konden twee bieren van De Volle Maat geproefd worden, en gekocht uiteraard.

Bier proeven: Green Hopping 2012

Ben je op zoek naar een hoppig bier maar niet to much? Dan past de Green Hopping 2012 van de Belgische brouwerij Den Triest in Kapelle o/d Bos in dit plaatje. Het blond, amberkleurige bier heeft behoorlijk wat hoparoma dat afkomstig is van de vers geplukte hopbellen. De brouwer heeft namelijk een groot hopveld bij de brouwerij waar hij de benodigde hop zelf plukt om het de volgende dag direct aan het bier toe te voegen. En dat is goed te ruiken!

Brouwerij de Witte Leeuw lanceert Smaragd

In 2012 heeft Brouwerij de Witte Leeuw, bekend van onder andere Amarillo Sun, behoorlijke stappen gezet naar verdere groei voor de toekomst. Naast het bier van de maand bij alle cafés die zijn aangesloten bij de Alliantie van Bier Tapperijen, zijn er andere mijlpalen geweest zoals de opening van het proeflokaal en de export naar de VS. Het was voor Rowan Huigen weer tijd voor een volgende stap, een nieuw bier met de naam Smaragd. Aan het ontstaan van dit blonde voorjaarsbier is maar liefst anderhalf jaar voorafgegaan. Het is ondergistend en dat is niet het enige bijzondere.

Malheur 10: krachtig genietbier!

Ik had met mijn goede gedrag een passend gerecht bij de Malheur 10 bedacht echter dat bleek pas voor volgende week een opdracht te zijn. Enfin, miscommunicatie tussen een Belg en een Nederlander ;-) . Mij leek een kruidig kipgerecht met een zoete saus lekker bij de Malheur 10. Het zoetige karakter in het bier pikt het zoete karakter van zowel de kip als de saus op. En door aanvullend wat kruiden in het gerecht te gebruiken versterkt de alcohol van het bier dit in de smaak van het gerecht. Nu nog uitproberen ;-) . Hieronder uiteraard de smaakomschrijving van de Malheur 10.

Grimbergen Goud: ‘De andere Duvel’

Zoals eerder beschreven ben ik voor de bieropleiding in Hasselt druk bezig met het schrijven van proefnotities. Voor volgende week is het niveau weer verder opgeschroefd. Naast een proefnotitie voor de Malheur 10, hebben we deze week ook de opdracht hier een passend gerecht bij aan te bevelen. I love it, het wordt steeds leuker! Uiteraard deel ik het weer met jullie. Hieronder mijn bevindingen van de Grimbergen Goud.