Uitslag poll “Speciaalbier op verjaardagen”

Alweer dik een maand geleden vroeg ik jullie wat jullie aangeboden wordt op verjaardagen en andere partijen als het om bier gaat. Wat mijn vermoeden bevestigde, maar waarvan ik het percentage iets hoger had ingeschat, is dat er grotendeels alleen Pils voorhanden is (48%), waar de meesten van ons liever iets smaakvollers voorgeschoteld krijgen. Hoe zouden we onze gastheren en –vrouwen  hierin (subtiel) kunnen opvoeden?

 Gelukkig heeft meer dan een kwart (27%) wel “automatisch” de toegang tot bekende en onbekende Speciaalbieren, nog eens 11% als ze erom vragen en 14% wordt tegemoet gekomen met bekende Speciaalbieren als Hoegaarden of Palm. Waarschijnlijk denkt de inkoper hier een bredere doelgroep te kunnen bedienen, zodat ze zelf niet met het bier blijven zitten. Kan ook zijn dat ze het gewoon lekker vinden natuurlijk, en hópen dat er wat overblijft.

De reacties waren veelzijdig. De één maakt van de “Pilsgelegenheid” gebruik door een avondje alcoholvrij te gaan en na afloop het stuur ter hand te nemen. Bij de ander is het aanbod afhankelijk van de bezochte mensen zodat er afwisseling ontstaat. Joyce schrijft dat ze van bijzondere bieren liever samen met echte bierliefhebbers geniet, waar ik achter sta. Bijzondere bieren kan je beter in alle rust degusteren, niet gelijktijdig in een drukke conversatie met je buurman/-vrouw van dat moment. Maar een “gewoon” Speciaalbier (dus eigenlijk gewoon bier; Speciaalbier is niet meer speciaal, hè Rick?) drink ik toch vele malen liever dan Pils op een feest.

We moeten ook niet vergeten dat niet iedereen (volledig) bekend is met de term `Speciaalbier`. Een Jupiler voorgezet krijgen die ze ´speciaal´ als Belgisch bier voor je hebben gekocht is toch een mooi gebaar, al mist het zijn doel. Vanzelfsprekend geven meerdere respondenten aan dat er bij hen wél Speciaalbier te krijgen is, soms zelfs eigen brouwsels… Niet verkeerd!

Persoonlijk hoop en verwacht ik dat de stijgende lijn in omzet en bekendheid van Speciaalbier zich ook zal doorzetten in de huiselijke sfeer en dat we bij steeds meer gelegenheden kunnen genieten van wat de brouwerijen aan smaakmakers hebben geproduceerd!

Lees ook:Wie zijn de biergenieters op bier.blog.nl?
Lees ook:AH maakt het makkelijk, speciaalbier altijd en overal
Lees ook:Raging Bitch, zelfs wijndrinkers houden van haar
Lees ook:Het favoriete carnavalsbier?
Lees ook:Verjaardagen en speciaalbier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.