Ichtegem’s Oud Bruin: brouwproces met eiken houten vaten

Aangezien ik vandaag een artikel schreef over het brouwen van bier met eiken houten vaten ben ik op zoek gegaan naar bier dat gebrouwen is met houten vaten. Bovendien wil ik altijd graag iets proberen dat ik nog niet eerder gedronken heb. Toen in café Take One, Maastricht mij een bier werd aanbevolen dat gebrouwen was op eiken houten vaten was dit uiteraard direct mijn keuze.

Het kan gelegen hebben aan het bier dat ik ervoor had gedronken echter ik had een sterkere smaak verwacht. Echter dat kan zeker de kracht zijn van dit bier. De Ichtegem’s Oud Bruin is een rustig, vlak bier met een zoete dronk. Overall lijkt het in eerste instantie een beetje op de geur van rosé bier echter als je een slok neemt dan vlakt het zoete al snel af in een licht bittere smaak. Ik kreeg er erg veel dorst van en had het gevoel limonade te drinken . Het West-vlaamse Roodbruine bier is gebrouwen volgens een oude productiewijze met verschillende moutsoorten.

Het bier van hoge gisting heeft slechts een alcoholpercentage van 5%. Een deel van het bier, 20%, gaat voor 18 maanden naar bewaartanks, de eiken houten vaten, waar het bier een spontane melkzurige gisting krijgt. Het resultaat wordt vervolgens met het zoetige bier verenigd. Hierdoor ontstaat een biertype die in eerste instantie redelijk zoet ruikt maar na een slok toch behoorlijk afvlakt.

Iedereen die van rosébier houdt zou dit bier zeker moeten proberen. Het drinkt makkelijker weg en is absoluut niet zo zoet als rosébier. het heeft een heerlijke frisse smaak waarbij je al snel het glas leeg drinkt. Zelf had ik iets meer verwacht van het ‘eiken houten’. Echter dit heeft in het huidige bier waarschijnlijk gezorgd voor de spontane gisting. Iets dat het bier absoluut wel bijzonder maakt. Het is zacht, niet zoet, niet bitter… het heeft van alles wat. Velen zouden zeggen een echt ’vrouwenbier’.  De Ichtegem’s wordt gebrouwen in Brouwerij Strubbe.

Lees ook:Brouwen met houten vaten hoort bij ambacht
Lees ook:La Trappe Isid’or Oak Aged: Goed gelukt!
Lees ook:Bier proeven: Liefmans Goudenband
Lees ook:Verslag Trappistenweekend
Lees ook:Grolsch kanon: geen typisch Grolsch-bier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.