De eerste brouwerij met mensen met een beperking?

breugemsOnlangs sprak ik met iemand die het bijzonder vond dat er een brouwerij werd opgericht in Veenhuizen waarin mensen uit de gevangenis aan het werk gingen. Dat was toch een hele andere benadering van het oprichten en draaiend houden van een brouwerij.  Nu vroeg ik mij af of er ook andere concepten zijn in het runnen van een brouwerij! Echt een goed en zinnig initiatief vind je bij de Breugems Brouwerij uit Zaandam. Mensen met een beperking runnen en werken mee aan het bier brouwen.

 

Ik twijfelde al, vandaar mijn vraagteken, en dacht eerst nog dat dit de eerste brouwerij was. Uit de reactie hieronder blijkt dat er twee brouwerijen deze brouwerij voor gingen. De Prael, hoe kon ik deze vergeten, heeft duidelijk haar succes bewezen! Het mooie van deze brouwerijen is dat mensen die moeilijk in het reguliere arbeidsproces kunnen werken nu een kans hebben. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of geestelijke beperking, of een ‘niet aangeboren hersenaandoening’, zoals coma moeilijk kunnen reïntegreren. Er zijn ook veel van dit soort goede initiatieven bij horeca zaken. Uiteraard is dit niet iets dat van de ene op de andere dag op poten is gezet. Initiatiefnemer Patrick Breugem heeft jarenlang aan de voorbereiding gewerkt en onlangs is de verbouwing eindelijk van start gegaan. Dus binnenkort kan de brouwerij echt open.

De Breugems Brouwerij is een echte ambachtelijke brouwerij. Je kunt direct zien hoe het bier wordt gebrouwen en in het proeflokaal het gebrouwen bier proeven. Het gerstenat wordt straks verkocht via de regionale horeca en in de betere slijterijen, en in de toekomst komt er ook een eigen bierwinkel.

De brouwerij biedt deze mensen werkgelegenheid, een dagbesteding of echte reïntegratie in het arbeidsproces. Verder organiseert de brouwer veel activiteiten en houdt mensen warm voor deze mooie vorm van bier brouwen via een nieuwsbrief. Een vast onderdeel is de uitgifte van bouwplaten die allemaal een relatie hebben met de brouwerij. Volgens de brouwerij een rage. Ik dacht dat dit alweer uit was maar blijkbaar loop ik achter ;-) . Enfin, ik vind het een leuk en bijzonder initiatief. Na de al vele horecazaken is dit toch zeker een mooie aanvulling? De eerste bouwplaat.:  http://www.breugemsbrouwerij.nl/downloads/bouwplaat1.pdf

Lees ook:17-10: Breugems Brouwerij gaat nu echt open!
Lees ook:Opening Breugems Brouwerij in zicht!
Lees ook:Brouwerij Breugems in Zaandam failliet
Lees ook:Opening Brouwerij De 7 Deugden
Lees ook:Nieuw biologisch regionaal bier

3 reacties op “De eerste brouwerij met mensen met een beperking?

  1. Ernst

    Hoi Fiona,

    Hadden de Prael (www.deprael.nl) in Amsterdam, en later de Praght in Dronten (www.brouwerijpraght.nl) niet een vergelijkbaar concept? Of zie jij toch nog grote verschillen?

    Groetjes,

    Ernst de Moor

      /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

    Ik twijfelde al ;-) vandaar mijn vraagteken. Inderdaad De Prael! Van Praght wist ik het niet.. Goede aanvulling!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Mark

    Bij Brouwerij de Molen werken ook al heel lang mensen met een verstandelijke beperking.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.