Nederland kwaliteitsbier vergeten?

Vandaag is in de Metro te lezen dat Martin King van de Haagse ‘The Beer Shop’ stelt dat Nederland het bier van de kleine, lokale, Hollandse brouwers vergeet. Daar ben ik ‘t volledig mee eens en kan ik mij in vinden. Goed initiatief en hulde om dit meer en beter in de picture te zetten! Echter in het café zou veelal alleen ‘t smakeloze pils de boventoon voeren. Zonde om ‘t dan zo af te zetten tegen de pilsbrouwers die ook heel knap werk doen. Dat ‘t de boventoon voert, ja maar dat het smakeloos is, nee. Bij een warme dag of na een inspanning kan pils fantastisch smaken, en heel veel bierconsumenten zweren erbij.

Wil je eens wat anders proberen dan is het inderdaad een goed idee om eens in de nabije omgeving te kijken welke Nederlandse brouwerijen in de buurt gevestigd zijn. Zij brouwen vaak veel bieren met een bijzondere, andere smaak die meestal een goede kwaliteit heeft maar niet per definitie een kwaliteitsbier is. Voor we ‘t weten is er weer een nieuwe biernaam geboren. Na speciaalbier nu kwaliteitsbier? 

In The Beer Shop kan je een compleet assortiment vinden van fantastische Nederlandse bieren. Een geweldig initiatief waarbij de winkel inmiddels door veel liefhebbers gevonden wordt. Van ambassadepersoneel tot studenten. Heel wat bieren van Nederlandse brouwers worden nu al geëxporteerd terwijl men ze in Nederland niet kent. Overigens gaat dit in België niet anders waar ook veel speciale bieren naar de overkant van de oceaan gaan. Het is in ieder geval belangrijk dat de Nederlandse kleinere brouwerijen hun bier ook regionaal en landelijk op de kaart zetten. Dat is natuurlijk ook een kwestie van marketing!

Bron: Metro

Lees ook:Kwaliteit Nederlands speciaalbier?
Lees ook:Top 50 brouwerijen van Amerika bekendgemaakt
Lees ook:American Craft Beer Week in volle gang!
Lees ook:Week van het Nederlandse Bier verovert Nederland
Lees ook:Laatste kans inschrijving voor Brussels Beer Challenge

4 reacties op “Nederland kwaliteitsbier vergeten?

  1. Fred Schiphorst

    Het is in de eerste plaats ook een kwestie van landelijk op de markt willen komen. Er zijn ook brouwers die bewust kiezen voor de lokale markt, omdat ze de logistieke problemen die bij een groter afzetgebied en bijbehorende schaalvergroting horen niet zien zitten. De Hemel is daar een goed voorbeeld van. Die willen helemaal niet landelijk op de kaart. Ik vind dat hun goed recht. Wat anders is dat distributiekanalen in handen zijn van grote brouwerijen die actief anderen weren. daar zou iets aan moeten gebeuren. Is ook een sterke wens van PINT bij mijn weten.

      /   Beantwoorden  / 
  2. @Eijkb

    ^ In het voorbeeld van de Hemel is het juist leuk als mensen in hun regio eens brouwerijen opzoeken en zo de Hemel leren kennen. Dat is ook wat Fiona zegt. Ik vind de kleine regio brouwerijen erg charmant en vaak maken ze inderdaad uitstekend bier!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

      Ik reageerde met name op het “landelijk op de kaart zetten” waar Fiona het over heeft. Dat is geen must wat mij betreft.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Ho-even

    Enige tijd geleden heb ik ook eens gezegt dat men in Nederland nog teveel over het Belgische bier schrijft eb vergeet hoe mooie kleine bierbrouwerijen er in Nederland zijn. Wat geeft het als je voor de ene meer moeite moet doen dan voor de ander, ze zijn er en wees trots over wat we hebben. Martin het is een geweldig stukje in de Metro

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.