De 18 beste Belgische speciaalbier keuzes

De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft met een jury 210 Belgische speciaalbieren van hoge gisting onder de loep genomen en beoordeeld. 40 bieren kregen een speciale aanbeveling van de jury en 18 bieren zijn bekroond met de titel “Beste keuze”.

Het is voor het eerst dat Test-Aankoop een gids publiceert over Belgische bieren. Er werden amberkleurige bieren, witbieren, trappisten en abdijbieren, lichte en zware blonde en bruine bieren, geuze en kriek en Vlaamse roodbruine en oud bruine bieren geproefd. Ook is hierin een chemische test gedaan. In een laboratorium is bij alle bieren het alcoholgehalte gemeten. Daaruit bleek dat bij 61 van 210 bieren er een groter verschil tussen het geëtiketteerd en gemeten alcoholpercentage bestond van de wettelijk toegestane 0,5%. De afwijking was zelfs een keer 2%!

Kleur
De kleur van een bier wordt uitgedrukt in EBC-waarden, afkomstig van de European Brewery Convention. Het bleekste bier uit de test is Duvel (EBC 5,7), het donkerste Liefmans Oud Bruin (EBC 117). De meting van de bitterheid gebeurde door het bepalen van de hoeveelheid alfazuren (afkomstig uit hop) in het bier. De laagste bitterheidswaarden vind je in sommige geuzes, oude bruine bieren en witbieren. De hoogste bitterheidsgraden zijn te vinden in blonde bieren.

Smaakproef
De 210 bieren werden zoals beschreven door een panel geproefd, onder leiding van professor Collin van de UCL. Daarbij zijn alle bieren zowel koud als op kamertemperatuur geproefd. Aan het einde van de gids staan ook nog een aantal bier – kaascombinaties.

Beste keuze
De volgende bieren kregen de titel beste keuze: Bush Amber (Dubuisson), Quintine Amber (Brasserie des Légendes), Saison Dupont (Brouwerij Dupont), Orval (Abdij Notre Dame d’Orval), Rochefort 8 (Abdij Notre Dame de Saint-Remy), Westvleteren 12 (Abdij Sint-Sixtus), Chouffe Dobbelen IPA tripel (Brouwerij Achouffe), Duvel (Duvel Moortgat), La Chouffe (Achouffe), Moinette Biologique (Dupont), Moinette Blond (Dupont), Gouden Carolus Classic (Het Anker), Mc Chouffe (Achouffe), Moinette Bruin (Dupont), Sint-Bernardus Prior 8 (Brouwerij Sint-Bernardus), Cantillon Gueuze 100% Lambic Bio (Brouwerij Cantillon), Bush de Nuits Cuvée Spéciale 2010 (Brouwerij Dubuisson), Malheur Bière Brut (Brouwerij Malheur).

Gids bestellen
De gids “Belgische bieren” telt 272 bladzijden en kost 19,95 euro (of 15,95 euro voor de abonnees van Test-Aankoop). Het boek is verkrijgbaar bij Test-Aankoop, Hollandstraat 13, 1060 Brussel en kan telefonisch +32(0)2 542 32 00) of via internet www.test-aankoop.be/biergids besteld worden.

Bronnen: Test-Aankoop en Standaard.be

Lees ook:Bockor pils bekroond tot beste pils
Lees ook:Speciale bieruitgave van Chouffe
Lees ook:Geef meer informatie op bieretiket
Lees ook:Bierproef Moinette Blond: ‘spannend en in balans’
Lees ook:25-10-’12: Choufferie in De Beyerd Breda

18 reacties op “De 18 beste Belgische speciaalbier keuzes

 1. Harry Pinkster

  Tja, ook weer zo’n onderzoek waar ik niet zoveel mee kan. Ik wil de lijst van 210 ook wel eens zien waaruit is gekozen
  Zonder iets af te doen aan de bekroonde bieren, ik mis bij de beste 18 toch echt bieren van topbouwerijen als de Dochter vd Korenaar en de Senne brouwerij. Krijg nu een beetje een “ratebeer” gevoel….

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Het boekje kopen ;-) ….

     /   Beantwoorden  / 
  2. Alexander

   en bovendien 4 bieren van dupont? Waarvan er 2 hetzelfde zijn.

     /   Beantwoorden  / 
  3. Fred Schiphorst

   Waar ik ook benieuwd naar ben is wat de criteria zijn op grond waarvan bepaald wordt welk bier het best is. Wat maakt een bier nu beter dan alle andere? Zaken als afwezig zijn van brouwfouten kan ik me nog wel voorstellen, passen binnen de stijl ook nog, maar daarna wordt het voor mij nogal vaag. Bepalen van de bitterheid aan de hand van de hoeveelheid alfazuren is ook twijfelachtig. Je kunt best een bier maken waarin het barst van de alfazuren, maar dat toch mierzoet is. Gewoon veel zoetstof er bij flikkeren.
   Kortom: op grond van dit artikel heb ik meer vragen dan antwoorden.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Jos Walstra

  Geheel is Reclame voor Belgische bieren. De smaak is trouwens de smaak van het Panel onder leiding van: Prof. Collin van de UCL?? Ik kan hem niet vinden als prof. bij het UCL wie wel? Hij is dus waarschijnlijk marketing en reclame man, en heeft het nu voor elkaar Belgische bieren weer in de picture te krijgen.
  Wie stuurt me deze reclame voor Belgische bieren toe, dan kom ik met oordeel. Er zijn zoals ik het nu kan zien waarschijnlijk willens en wetens fouten gemaakt. Dit door een gerichte keuze van biermerken en biertypes. Als je dat doen gaat het zo wie zo ergens naar toe dat niet onafhankelijk is en naar een uitkomst die gestuurd is.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Het leuke is dat in dit artikel http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=T53J9TBD gesproken wordt over “het lekkerste bier” en niet over “het beste bier”. Het is dus een pure proeverij geweest met de mening van 30 mensen als uitkomst. Wat hun relatie met de bierwereld is wordt niet duidelijk. Het lijkt er op dat in elk geval “projectleider en uitgever van de allereerste ‘Belgische bieren’-gids van Test-Aankoop” er een van geweest is.
   Al met al een proeverij waarvan de resultaten begeleiding van een forse korrel zout verdienen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fiona de Lange

    Is toch een aanfluiting als consumentenbond… Het blijft een eeuwige discussie…. Zoveel smaken zoveel winnaars denk ik maar.

      /   Beantwoorden  / 
 3. Fiona de Lange

  Uiteindelijk is het wel de Belgische consumentenbond natuurlijk….. Als je kijkt op Test-aankoop staat er wel meer info over wat getest is. Ik wil niet pretenderen dat dit een goede test is overigens. Veel zaken blijven altijd subjectief. Ik weet wel dat een bier dat niet dezelfde inhoud bevat als op ‘t flesje staat al af viel. Tja en hoe eerlijk zijn onze aanbevelingen van de consumentenbond over Beste koop?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   En nog iets, hoe goed is dan de test van Beste Bockbier, Lekkerste Bockbier etc. etc.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Bij de verkiezing van het lekkerste bockbier kun je best de nodige vragen stellen en dat wordt ook gedaan. De organisatie zal als eerste erkennen dat het om een puur subjectieve test gaat, waarbij bepaalt wordt wat 120 mensen, over het algemeen vaste klanten van ABT cafés, het lekkerste bier vinden. Niet meer en minder. De ronkende verhalen zijn over het algemeen afkomstig van brouwerijen die gewonnen hebben.
    De verkiezing van het beste bockbier, tijdens het bockbierfestival, pretendeert wel objectief te zijn, aangezien ze volgens objectieve criteria werken en in het panel keurmeesters en andere (inter)nationaal erkende bierkenners zitten. Het zal je bekend zijn dat ik bij het laatste ook de nodige vraagtekens heb gezet en die staan nog overeind. Wat dat betreft ben ik het met je eens, maar weerhoudt mij dat niet om ook bij deze test de noditge vraagtekens te zetten.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

     Fred, ik denk dat de testen van lekkerste en beste bockbier wel o.k. zijn. Volgens mij had jij vooral veel vraagtekens. Ik vind ook ‘t lekkerste bockbier erg goed. Die doen dat uiterst professioneel en via meerdere rondes. Wat ik met mijn opmerking bedoelde te zeggen is… je kunt op alles wel iets vinden natuurlijk. Ieder zijn of haar smaakvoorkeur! En als die niet in het lijstje voorkomt dan wordt er direct geroepen ;-) . Het geeft weer opening om er een nieuw smaakonderzoekje tegenaan te gooien.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Harry Pinkster

      Quote: “en als die niet in het lijstje voorkomt dan wordt er direct geroepen”
      Volgens mij heb ik met het noemen van (slechts) 2 brouwerijen alleen maar aangegeven hoe subjectief een dergelijk “onderzoek”is…
      Voor mij juist een reden om het boekje niet te kopen….

        /  
     2. Fiona de Lange

      Harry, wellicht staat ie er gewoon in hoor… Ik zal eens kijken komende week als ik op school in België ben. Meestal heeft iemand uit de klas dit soort dingen dan al in ‘t bezit. In ‘t boekje staan 210 bieren beschreven. En ik doelde met de opmerking niet alleen op jou hoor. Ook bij andere lijstjes is dit hetzelfde liedje… Ik ga toch eerst het boekje bekijken en dan mijn oordeel geven.

        /  
 4. Alexander

  Analyses in labo

  Alle bieren werden in een labo onderworpen aan een aantal analyses. Bij de metingen van het alcoholgehalte blijkt dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Bij 61 van de 210 bieren is er een verschil tussen het geëtiketteerd en het gemeten alcoholgehalte van meer dan het wettelijk toegestane 0,5 % vol. De grootste afwijking bedraagt zelfs meer dan 2 % vol

  right.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Cees

  Biertests zijn altijd grote flauwekul en ontzettend subjectief. Er worden honderden, zo niet duizenden wedstrijdjes gehouden. Er is altijd wel iets op aan te merken. En discussie voeren erover is al helemaal nutteloos, edoch wellicht wel vermakelijk tijdverdrijf :P

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Goede samenvatting van ook mijn gedachte Cees! ;-)

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Op zich is het vor mij niet eens een probleem dat een biertest subjectief is, als de organisatoren dat maar ronduit erkennen en geen pretenties hebben die ze niet waar kunnen maken. Dat laatste gebeurt echter nogal eens en daardoor worden uitslagen soms gepresenteerd als een absolute waarheid die boven elke twijfel is verheven. Dat vraagt wat mij betreft om pogingen om daar gaten in te schieten. En dat laatste is af en toe nogal simpel.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.