Aanbod bieropleidingen groeit

Terwijl je tien jaar geleden nog nauwelijks een bieropleiding kon volgen schieten de mogelijkheden nu als paddenstoelen uit de grond. Alleen maar goed voor de biercultuur! Toch blijft het eigenlijk vreemd dat er honderden wijnopleidingen en -cursussen te volgen zijn en het aanbod op het gebied van bier nog zo beperkt is. In Nederland is de zeer pragmatische bieropleiding STIBON steeds bekender aan het worden. Onlangs wonnen zij nog de Gouden PINT. Voor iedereen die in de horeca werkt is deze opleiding eigenlijk een must. In België groeit het aantal opleidingen ook snel. Terwijl ik natuurlijk de zytholoog opleiding van Syntra volg, biedt het centrum voor volwassenenonderwijs Tanera in België nu ook al de opleiding tot Bierkenner aan.

Vanuit de Unie voor Belgische Brouwers wordt momenteel ook veel energie gestoken in de bieropleidingen. Daarbij richten ze zich allemaal op de basisvaardigheden en technieken tot het bewust leren drinken en serveren van bier, het koppelen van bier aan een gerecht en het professioneel bierproeven. Sven Gatz, voorzitter van de Belgische Brouwers, gaf vorige week een lezing over bier bij Tanera.

Het is goed om te zien dat het aanbod stijgt en er steeds meer aandacht is voor bier. Ook vanuit de media! Ik ben vooral blij om te zien dat Nederlandse journalisten steeds meer zien dat bier een belangrijke rol heeft in de Nederlandse economie en bovendien vaak een onderdeel is van het dagelijks leven. Daardoor wordt er meer over bier geschreven en werken we allemaal mee aan het ontstaan van de Nederlandse biercultuur.

Bron: Nieuwsblad.be

Lees ook:België spreekt over beschermen biertitels
Lees ook:Hét verschil tussen de Nederlandse en Belgische biercultuur
Lees ook:Wat heeft de Amerikaan nog niet?
Lees ook:Jupiler focust verder op Nederlandse markt
Lees ook:Weg met de grens tussen Nederland en België

14 reacties op “Aanbod bieropleidingen groeit

  1. Vis

    Voor wie is de opleiding van de STIBON eigenlijk het meest geschikt. De (beginnend) slijterijmedewerker of het horecapersoneel?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

      De website van Stibon meldt het volgende:
      “StiBON is opgericht om de kennis over bier en alles wat daarmee samenhangt over te brengen aan iedereen die beroepshalve of als liefhebber in bier is geïnteresseerd.” Dat kunnen dus medewerkers van slijterijen, brouwerijen, horeca etc.zijn, maar ook mensen die professioneel niets met bier doen, maar er wel in zijn geïnteresseerd. Bedenk wel dat alleen niveau 1 momenteel al bijna EUR 500,– kost exclusief examenkosten. examen doen is volgens de site overigens niet verplicht.
      Maar de cursus is vooral bedoeld voor mensen die de nodige energie én ook geld in hun hobby of beroep willen steken.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Fiona de Lange

        Fred, zit niet zo te neuzelen over dat geld! Dat is nou de eerste mentaliteitsverandering die nodig is. Wat is nou 500,- euro!!! Ga maar eens een dag een workshop of seminar volgen. Dat kost zo 1.000,- euro.

          /   Beantwoorden  / 
      2. Jos Walstra

        Beste Fred, Ik kan het helemaal met Fiona eens zijn. Helaas zie jij nog duidelijk iets over het hoofd. Ik Nederland hebben we nog nooit een bieropleiding gehad, en de horecaopleidingen kunnen je alleen maar iets zinnigs vertellen over wijnen en koffie. Dit betekend dat de horeca er een potje van maakt en maar een dom verhaal ophangt als je vraagt om een bier of vraagt wat het is, en al helemaal niet combineren kan. Stibon is de eerste die een opleiding OOK VOOR DE HORECA aanbied waar men kan leren hoe het wel zit. En natuurlijk bedoel ik met Horeca niet die Horeca die het goed doet. Het gekke is wel dat wij samen weten wie dat zijn en waar ze zitten. En dat er hobbyisten zijn die de cursus willen volgen en hiermee hun kennis vergroten perfect. Misschien zorgen zij er voor dat er vraag komt naar speciaalbier in een bepaalde regio.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Fred Schiphorst

          Ik neuzel niet over het geld, ik meld het er alleen bij. Dat doe ik niet om de opleiding zwart te maken of zo. Maar ik vind de opmerking “wat is nu EUR 500,–” wel een beetje erg gemakkelijk. Ik ben niet zo geweldig op de hoogte van de functiegroepen uit de Horeca CAO, maar EUR 500,– is een kwart van het bruto eindloon van een vakvolwassen werknemer in schaal V. In totaal zijn er XI schalen en aangezien de hoeveelheid mensen die er in zitten meestal afnemen naarmate de schaal hoger wordt verwacht ik dat een fors deel van de werknemers in de horeca onder die schaal zit. Dus antwoord op de vraag van Fiona: EUR 500,– is misschien niet zoveel als je baas het betaalt, maar als je het zelf moet betalen betekent het gewoon een week werken of meer. Noem dat maar niets.
          Daarmee zeg ik niet dat die opleiding niet deugt, maar wel, exact zoals ik schreef, dat hij voor een duidelijke doelgroep is gemaakt: mensen die de nodige energie én ook geld in hun hobby of beroep willen steken. Dat is niet negatief, niet positief maar domweg realiteit. Ik laat alle negatieve associaties bij mijn eerste reactie dan ook graag voor jullie rekening, evenals gefilosofeer wat ik al dan niet over het hoofd gezien heb.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Fiona de Lange

            Het kan een week werken zijn maar je hebt er jaren plezier en resultaat van……………

              /  
  2. Fred Schiphorst

    @Fiona,
    Wie ontkent het dat je er lang plezier van hebt? Ik gaf antwoord op je vraag “wat is nu EUR 500,–” en deed dat met een naar mijn mening relevante illustratie. Ik snap werkelijk niet wat er nu mis is met het door mij vermelden dat een goede cursus als STIBON nu eenmaal een hoop geld kost en het goed is je dat te realiseren. Lijkt me beter dan iemand eerst heel lekker te maken en hem er dan mee confronteren bij de inschrijving. Kwestie van transparantie lijkt me zo.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Fred, je maakt ‘t voor jezelf steeds vervelender. Het is geen hoop geld. Een kwalitatief goed product koop je nu eenmaal niet voor €100,-.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Fred Schiphorst

        Zou je alsjeblieft me geen dingen in de mond willen leggen die ik niet schrijf? Dat is het enige vervelende aan deze discussie. Lees eens wat ik werkelijk beweer en merk dan dat wat jij hier schrijft volkomen in lijn is met wat ik beweer. Ik zeg namelijk “dat een goede cursus als STIBON nu eenmaal een hoop geld kost” ofwel dat koop je niet voor EUR 100,–. Daar is dus helemaal geen verschil van inzicht over. Als ik je er nog mee help door te zeggen dat ik “een hoop geld” met name relateer aan de draagkracht van mensen en de mogelijkheden om dit geld vrij te maken, kunnen we deze non discussie dan stoppen?

          /   Beantwoorden  / 
  3. jeroen Carol-Vissser

    Fred, Fiona,

    Waar gaat dit over?
    De Cursus van StiBON is een goede opleiding.
    Voor de een is 500 euro geen geld, voor een ander heel veel.
    Ik denk niet dat je de kwaliteit van een opleiding kan meten aan de prijs van die opleiding.

    Groet
    Jeroen

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Ben ik niet met je eens Jeroen: kwaliteit heeft zijn prijs.

        /   Beantwoorden  / 
  4. Rob

    Is de cursus in belgie, minder goed dan?
    Want die is stukken goedkoper!!haha

      /   Beantwoorden  / 
  5. Fiona de Lange

    In België wordt vanuit de overheid alles wat met bier te maken heeft zwaar gesubsidieerd.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Rob

    I know, heb er zelf ook cursus gevolgd, was flauw grapje.
    Maar inderdaad jammer dat daar hier niets aan gedaan wordt, want ik weet dat de prijs hier wel mensen ervan weerhoud deel te nemen,
    Ben zelf met niveau 2 bezig en de opleiding is zeer goed bevallen, al kan je aan sommige dingen wel merken dat het de eerste keer is.

    Maar het kan alleen maar beter worden!
    en goedkoop of duur, het is een must dat er zo een opleiding is in Nederland

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.